Argumenten tegen burgerlijk en pseudo-marxistisch ANTI-communisme

Men stelt met “wetenschappelijke” en “objectieve” argumenten als onwrikbaar het uitgangsstandpunt: “er is maar één mogelijke productie-systeem, het kapitalisme".

Zo lijkt er maar één oplossing te bestaan om de groeiende wereldbevolking te voeden, voor de productie van de grondstoffen van de voeding: toe te geven aan de, door inwerking van de kapitalistische concurrentie, DWANG om de landbouwbedrijven steeds verder te specialiseren, de productiviteit/ha of /bedrijf steeds verder te vergroten, de productiecapaciteit/ha of / bedrijf te vergroten, waarbij alle (vaak door grote monopolies) te koop aangeboden technologie en materialen dit moeten ondersteunen en een oplossing moeten bieden aan de neveneffecten die dit met zich mee brengt.

Hierdoor worden alle methodes voor principiële gezonde en rechtvaardige productie, die evenwel niet meteen een hogere opbrengst/ha of / bedrijf nastreeft of realiseert bijna beschouwd als “misdaden tegen de (hongerende) mensheid”.

Dit doet mij denken aan de anticommunistische hetze die zich ontketende tegen de revolutionaire experimenten met een andere dan kapitalistische productiewijze. De socialistische revolutie en de uitbouw van het socialisme werden ook bestempeld als “misdaden tegen de mensheid”.

De argumenten tegen biologische, of agro-ecologische landbouw lijken wel wat op de argumenten die men ontwikkelde tegen de “collectivisatie in de landbouw”, de “uitbouw van communes” en bv met name tegen de “Grote Sprong Voorwaarts” in China.

Al (de linken naar mijn bijeenverzamelende TEGEN-argumentatie zette ik bijeen op DEZE pagina…..(is nog in uitvoering.... :-) )

In Marxistische Studies no. 78 (zie op marx.be), "Welke weg slaat China in?", uit 2007 schrijft Peter Franssen, kader van de PVDA een "marxistische analyse" onder de titel van "De ontwikkeling van het socialisme in China". Specifiek over de Grote Sprong Voorwaarts, schrijft hij:

“De theoretische ommezwaai van Mao in de herfst van 1957 betekent het einde van het eenheidsfront met de bourgeoisie die nu de vijand genoemd wordt. Het is het einde van de politiek die sinds 1949 toegepast werd…(een) …theoretische ommezwaai naar extreem links. ….

Irrationele doelstellingen zijn kenmerkend voor de Grote Sprong Voorwaarts…

De hoge productiedoelstellingen leiden tot chaos in de economie…

(Het)… geheel van maatregelen leidt tot een catastrofe….

De Grote Sprong Voorwaarts is het resultaat van de opvatting dat hoe hoger de graad van socialisering van de productieverhoudingen is, hoe sneller de productiekrachten groeien, welke ook de stand van de productiewijze moge zijn. De economische catastrofe die de Grote Sprong Voorwaarts is, bewijst de onjuistheid van die visie….

In 1957, aan de vooravond van de Grote Sprong Voorwaarts, schrijft Mao al teksten waarin hij het debat en de strijd in de partij definieert als een strijd van klasse tegen klasse en hij velen die met hem van mening verschillen catalogiseert als mensen die “heulen met de kapitalisten”…

In het zog hiervan heten diegenen die pleiten voor voorzichtigheid “ prokapitalistische elementen”….”

Op p. 55 start hij met ‘Ondanks de GSV…” een beschrijving over de verworvenheden van het socialisme in China.

Nationaal PVDA-kader en hoofdredacteur van Marxistische Studies Herwig: Herwig Lerouge, volgt Peter Franssen kritiekloos in “Socialisme op zijn Chinees”, de inleiding van MS no 78, 2007.

“…Peter Franssen, journalist bij het weekblad Solidair….. beoordeelt de eerste dertig jaar van de Chinese revolutie onder leiding van Mao Zedong op een dialectische manier. De zware industrie ontwikkelde zich en de gezondheidssector en het onderwijs kenden een spectaculaire groei. China, een bijna uitsluitend landbouwland in 1949 heeft in 1970 zijn buur Indiaallang voorbijgestoken. Maar in die periode maakte de partij ook vele linkse fouten, zegt hij. En hij beschrijft ze.

Een gevolg daarvan was dat de welvaart niet was wat kon verwacht worden. De consumptie per huishouden steeg onvoldoende, de financiering van de zware industrie gebeurde teveel op de kosten van de landbouw. Het inkomen van de boer nam minder snel toe dan het inkomen van de arbeider en de stedeling. Ook de commerciële sector en de horeca ontwikkelden niet omwille van de starre opvatting over de planeconomie die wilde dat ook de kleinhandel en de horeca in handen moesten zijn van de staat. De ontwikkeling van de lichte industrie zou in die fase van economische ontwikkeling het snelst vooruit gaan als de krachten in de maatschappij op dit terrein initiatief hadden mogen nemen. Maar dat strookte niet met de gangbare opvattingen ten tijde van Mao Zedong. …

Vooral vanaf de helft van de jaren 1950 dacht een deel van de Chinese leiders teveel dat “het socialisme en het communisme uit het niets geboren worden en dat productieverhoudingen naar believen en naar ideologische overtuiging kunnen gekozen worden.”

In hoeve dit pseudo-marxisme aansluit bij de anti-communistische mythes van de imperialistische burgerij doe ik uit de doeken in een reeks artikels beginnend met donderdag 21 februari 2008 Over"De Grote Sprong Voorwaarts"(China) (1) (onderaan ieder artikel steeds doorklikken … tot ….(6)

Dit pseudo-marxisme, .... maar in feite een anti-communistische analyse .... vinden we terug bij Deng Xiaoping, die zelf de mosterd haalt bij eerder al door interne ideologische strijd IN de CCP bestreden "theorieén" van Liu Chaohi vanuit de jaren '50. Ik schrijf hierover:

"I have already made some notes about historical developments in China which will show already some “doublespeak” of Deng Xiaoping, historical falsifications to which WPB-cadre Boudewijn Deckers is totally blind ( read HERE about the blindness of Boudewijn Deckers). The “expansion of Marxism” about “the first stage of socialism” and “stabilisation/consolidation for decades” in that “stage”; the development of the “backward” productive forces BEFORE any change in production relations is “allowed”, the “leftist exaggerations of collectivisation”; the “proving” with quotes of Marx, Engels, Lenin and even of Stalin and Mao himself..... it was not invented by Deng Xiaoping... it was just a RETURN to the revisionist positions of Liu Shao-chi which he developed since the BEGINNING of the revolution."

-> 22-09-2014 Notes about concrete historical developments in China proving the“doublespeak” of Deng Xiaoping

Remembering Socialist China 1949-1976 origin: from rupe-india.org

Wind in the tower (book from Han Suyin, here "downloadable")

William Hinton over Dazhai

The Great Reversal -the privatisation of China - William Hinton

Fanshen (boek van William Hinton over de commune van die naam, hier downloadable")

Het voorbeeld nemen aan Dazhai (EPO, 1976, hier "downloadable")