Tvillingar
Första försöken
Om ni alla mår bra efter förlossningen är det bra om barnen kan suga redan då. Börja gärna att amma dem en och en. På så sätt bekantar du dig med barnen och kan lättare se hur var och en beter sig vid bröstet. Det kan vara överväldigande att starta med två barn som ska ammas.
Tänk på att barnen är två olika individer, om än aldrig så lika. Är det första gången du ammar, är det bra att veta att amning är något ni lär er tillsammans. Ibland går det lätt, ibland tar det lite tid och kräver sin insats. Amma alltså en i taget, så du lär dig hur det är att amma — hur det känns när barnet fått ett tillräckligt stort tag och hur varje barn ser ut när det söker och finner bröstet. Vill båda amma samtidigt, lägg till en i taget.
När du tycker att det fungerar att enkelamma—prova att dubbelamma!
Prova gärna att dubbelamma innan du går hem från BB eftersom du kan behöva hjälp med att lägga till barnen i början. Personalen på BB kan komma med tips och råd. Det spar tid och inte minst nattetid kan även en kort tidsvinst vara värdefull. I "krisläge", då den ena gallskriker medan du ammar den andra kan det vara skönt att kunna dubbelamma, även om du annars föredrar ett barn i taget. Fungerar det bra kan det kännas fantastiskt att få båda nöjda sam- tidigt! Dubbelamning ger högre hormonnivåer och en högre mjölkproduktion.
Om ett barn suger mer effektivt är det bra att låta det barnet börja suga för att, då tömningsreflexen startat, låta det barn som suger mindre effektivt "lapa i sig" mjölken från det andra bröstet. Ett extraplus alltså att ha ett syskon! Tycker du att dubbelamning bara fungerar nattetid, då barnen är lite tröttare, så är det utmärkt att använda den metoden då. För somliga fungerar det bäst då barnen blivit två-tre månader och amningen mer känns som en vana. Andra slutar med dubbelamning efter de första månaderna. Tvillingar sinsemellan är olika också. En del par vill ofta amma samtidigt medan andra kan gå mer omlott. Det enklaste brukar vara att följa barnen.
Amningsställningar
Vanligast är att lägga barnen med sina huvuden mot mitten av din bröstkorg och fötterna ut mot/under armhålan, se bilden. Den här ställningen är bra om du genomgått kejsarsnitt eftersom inget trycker mot den ömma magen. Lägg barnen så att de hamnar med munnen vid din bröstvårta. Principen "barnet till bröstet" gäller. Flytta alltså inte bröstet till barnet. Det kan lätt ge ett mindre tag med efterföljande problem. Barnet kan också lättare tappa taget om det finns en dragning i bröstet. De flesta vill ha kuddar till hjälp. För några passar det bäst med flera mindre kuddar, som placeras under mammans armar och under barnen efter behov. Vad som passar bäst kan t.ex. bero på hur stora barnen är, formen på dina bröst, om du har gjort kejsarsnitt, var du sitter. En fotpall kan också vara till god hjälp för att få en bekväm sittställning. Du kan också lägga båda barnen åt andra hållet så deras ben ligger omlott, eller båda barnen åt samma håll så deras fötter pekar antingen mot din vänstra eller din högra sida. Ytterligare en amningsställning är laidback breastfeeding där du är halvliggande på ett bekvämt sätt och barnen ligger på mage på din överkropp. Hur du placerar barnen är mindre viktigt så länge det känns bekvämt och stabilt för alla inblandade. Extra kuddar eller händer kan vara bra att ha till hands i början.
Att tänka på när du provar olika ställningar
Sitt bekvämt, ha kuddar till hjälp så du kan slappna av i axlar och armar, lägg barnen stadigt så du kan släppa dem och ha händerna fria! Allt eftersom barnen växer kommer du troligen att ändra amningsställning. Beroende på var du ammar kommer du att finna olika sätt som fungerar, (under natten, i sängen, på dagen i sängen, i soffan, på golvet, hemma hos släkt och vänner). Det kan också vara skönt att amma liggande. Du kan amma halvsittande/liggande i sängen med hjälp av kuddar. För en del går det att lägga ett barn med fötterna uppåt och det andra med fötterna nedåt (huvud mot huvud) och om brösten kan placeras vid sidan om varandra, då mamma ligger på sidan. Prova och se vad som fungerar för er.
Amningskuddar
Amningskudde i form av en "banan" fylld med plastkulor eller i fast skumgummi-material, fungerar bra för många. En saccosäck bakom ryggen (kan kombineras med amningskudde/flera mindre kuddar) är ett alternativ. Saccosäcken kan du forma efter behov och den ger ett fast och bra stöd för ryggen. Den kan användas i sängen, i soffan eller om du sitter på golvet. Om du vill amma med barnen liggande med sina ben mot din mage fungerar den fint och ger ett bra stöd för rygg och armar. Du kan också lägga kudden i ditt knä och ha barnen på den, (fungerar bäst om du sitter i en fåtölj).
Tips på en bra och billig amningskudde
Ta ett täcke, rulla ihop det till en lång rulle och bind om på några ställen. Lägg rullen runt dig som en banan och lägg barnen på den. Är den för låg kan du rulla in ytterligare en filt eller ett täcke. Du kan också lägga ändarna bakom din egen rygg, så hålls rullen på plats med din kropp. Den ger samtidigt ett bra svankstöd. Barnen kan ligga säkert inne i ringen och du får armar och händer fria.
Amma fritt
De flesta tvillingföräldrar känner stort behov av att strukturera sina dagar. Det tar tid att sköta två små barn. Om ett barn verkar hungrigt, amma då båda barnen, samtidigt eller i tät följd. Ibland kan det vara bra att försöka samordna en del av amningarna men ibland kan det vara lättare att amma barnen vid olika tidpunkter. Enlingsföräldrar upplever ofta att det är enklast att följa barnets rytm vad gäller amningen. Så kanske det enklaste för en tvillingförälder kan vara att amma fritt medan andra gör allt annat som behövs göras. Det kan även gå att göra andra saker samtidigt som du ammar.
Byta bröst?
Det är bra om barnen byter bröst vid amningarna. Barnen suger inte helt lika och det kan även vara lite olika flöden från sina bröst. Byter du barn och bröst får brösten bästa stimulans. En del byter barn och bröst vid varje amningstillfälle - barn A får bröst A och barn B får bröst B, nästa gång får barn A bröst B och barn B bröst A. Du kan markera en sida genom att sätta något , exempelvis en säkerhetsnål på behån på den sida du sist hade ett av barnen, till exempel den sida du hade barn A. En del föräldrar tycker detta är ett stressmoment ‐ vem fick vilket bröst förra gången? Ett sätt är då att byta bröst och barn varannan dag - datum‐amning: Barn A har bröst A jämna datum och bröst B ojämna datum. Det gör att du lättare kan amma barnen efter deras individuella behov, som exempel barn A kanske åt kort tid vid förra amningen och behöver fylla på en kort stund senare. Barn A får då amma ʺsittʺ bröst och får suga klart. Dessa system är naturligtvis inget du måste följa strikt. Det gör absolut ingenting om du skulle missa ett eller flera byten. Det går förstås också att helt låta bli att byta bröst, om det fungerar bäst så. En del barn har sitt favoritbröst. Låt alltid barnen suga klart på ʺsittʺ bröst vid varje amning.
Bärsjal
Det finns många olika sjalar på marknaden och även många olika sjalknytningar. Vissa knytningar gör att du kan ha sjalen på dig större delen av dagen och lyfta i och ur ett barn flera gånger. Vill du bära båda barnen finns flera olika sätt att göra det på. Både genom att använda en längre sjal, två sjalar eller en sele och en sjal. Läs mer om sjalar och knytinstruktioner på nätet.
Hur du ökar mjölkmängden
Tycker du att barnen inte verkar nöjda då du ammat dem? Eller gäller det kanske bara ett av barnen? Två barn kan förstås ha helt olika behov. En kan behöva mer än den andre. En suger kanske mer effektivt. Det kommer att vara mycket amning den första tiden, men det kommer inte vara så hela tiden. Barnen blir äldre, mer nyfikna på världen omkring dem och ammar effektivare och mer sällan. Ofta går amningen i perioder under barnets första år. Känner du ändå att du behöver öka mjölkmängden är det enda sättet att brösten stimuleras oftare och töms ordentligt. Tycker du att ena barnet verkar nöjt och går upp fint i vikt behöver du inte amma båda oftare. Amma det barn som behöver mer oftare. Naturligtvis får brösten extra stimulans av att båda ammas tätare, men föredrar du att amma ett barn tätt, så gör så - om inte båda behöver mer mat. Om barnen sover gott några timmar under natten, väck dem inte utan försök att sova du också. Att amma oftare dagtid under tre ‐ fyra dagar kan de flesta tycka sig orka med. Skulle barnen behöva amma oftare även nattetid, försök då få så mycket hjälp du kan under denna period. Om du har en partner eller någon annan som kan hjälpa till, kan hen kanske sköta barnen medan du ʺbaraʺ ammar. Det kan vara skönt att ha barnen i sängen, eller alldeles bredvid, så du slipper gå upp. Prolaktinutsöndringen är kraftigare vid amning nattetid än dagtid. Det betyder att mjölkproduktionen får sin bästa stimulans när barnet ammas på natten. Försök därför att åtminstone amma någon gång under natten om ni inte brukar göra det, särskilt om du försöker öka din mjölkmängd. Att ha barnen nära sig kan ofta locka dem att amma nattetid. Trötthet och stress kan vara en inverkande faktor. Att vila och dra ner på kraven kan då hjälpa.
Nattetid
Gör så lite väsen av amningen som möjligt på natten. Prata inte högt med barnen. Tänd ledljus. Det finns lampor med mycket låg styrka. Mörk lampskärm kan göra sitt. Byt bara blöjor om det är nödvändigt (genomblöt eller bajsig). Det finns olika sätt att lösa nattamningen. Har du ett barn på var sida kan du enkelt vända dig åt det barn som vill amma så kan det andra barnet få sova vidare och du slipper gå upp. Med laidback breastfeeding (se under rubriken ”Amningsställningar”) kan du dubbelamma liggandes i sängen. Behöver du gå upp och dubbelamma under natten så försök behålla nattkänslan ändå och tänd inte mer än nödvändigt. Om du inte ammar båda barnen Att amma är värt en extra ansträngning. Ingen bröstmjölksersättning ger allt vad bröstmjölken ger. Litet bröstmjölk är bättre än ingen alls. Bröstmjölk under en tid i början är bättre än ingen alls. Tycker du att det inte fungerar att amma båda barnen helt, så kanske det kan fungera att ge bröstmjölk delvis. Att amma ena barnet och ge det andra ersättning kan vara en lösning. Växelvis varannan måltid till exempel att amma ett barn varannan dag och ge tillägg varannan är ett sätt som också kan fungera. Barn A ammas, då barn B får ersättning. Nästa dag gör ni tvärtom, barn B ammas och barn A får ersättning. Då du ammar ett barn kan du ge båda brösten vid varje amningstillfälle. Låt barnet suga klart på ett bröst, för att få i sig den högkalorihaltiga eftermjölken och erbjud sedan även det andra bröstet. Ett annat sätt kan vara att ge bröstmjölk morgon och kväll till båda och kanske ersättning till en (eller båda) under dagen. Om båda barnen behöver lite extra mat utöver amning kan ett tillmatningsset eller tillmatning med hjälp av sond vid bröstet vara ett alternativ. Barnen ligger kvar vid bröstet och får tillägg genom sond. Läs mer om tillmatningsset/tillmatning
Sätten är många – gör det som passar bäst för ER!
Även om du har två barn så gäller det mesta av den information som finns om barn, amning och tillmatning. Förutom att ni måste göra det två gånger.
Fördelar med att amma två
Att amma är billigt, praktiskt, immunologiskt och näringsmässigt perfekt och förstås fullt genomförbart! Bröstmjölken finns alltid där, har rätt näringsvärde, rätt temperatur, hygieniskt och snyggt förpackad. Ofta har du hunnit amma två på samma tid som skulle gått åt att göra i ordning ersättning och diska flaskor efteråt. För förtidigt födda barn är det särskilt viktigt att få bröstmjölk. De omogna barnen tolererar bröstmjölk bäst. Den naturliga hudkontakten som de får vid amning ger viktig stimulans och trygghet. Tillfällen till närkontakt kan kännas begränsade med två små barn att sköta. Att amma underlättar också anknytningsprocessen.
Amning också bra för dig som fött Blödningarna efter förlossningen är ofta rikligare (pga moderkakans/‐kakornas större yta mot livmoderväggen) och livmodern mer uttänjd. Oxytocinet som frisätts vid amningen får livmodern att dra ihop sig snabbare och mer effektivt. Ta hand om dig själv, försök vila någon gång under dagen. Tänk på att du inte får all din sömn under natten.Det är också viktigt att du får i dig vätska. Ett sätt är att dricka något vid varje amningstillfälle, (före, under, efter). Du behöver näringsriktig mat, det är lätt att ʺglömma bortʺ att äta själv. Ha gärna frukt, dryck, kex m.m. tillhands vid den plats du oftast sitter och ammar. Då kan du passa på att få lite näring i dig själv i samband med amningen.
Ta emot hjälp om du känner att det behövs!
Att ha två små barn innebär för de flesta perioder av ökad stress. Dra ner på kraven och acceptera att allt inte är perfekt från början. Hjälp minskar stressen, men bara om du är övertygad om att det inte inkräktar på din roll som förälder och att du själv bestämmer var hjälpen ska sättas in. Hjälparen ska ju inte öka den psykiska pressen. Det som kan vara bra att få hjälp med kan vara: Inköp, matlagning, disk, städning, tvätt, att någon tar ut barnen på promenad ett par timmar så du/ni får sova, eller äta eller bara vara med varandra. Byta på, sköta, bada, rapa, trösta, vagga, vyssa barnen. Om du/ni vill!
Barn som inte orkar/kan suga
Om barnen inte orkar/kan suga kan du istället mjölka ur för att kunna ge av din mjölk. I början brukar det vara lättast att handmjölka direkt på en tesked för att kunna ta vara på de första dropparna. Handmjölkning ger också bröstet stimulans som liknar den då barnet suger på bröstet. En del tycker detta enklare än pumpning och det finns studier som tyder på att detta också resulterar i högre prolaktinnivåer. Det går även att använda elektrisk pump. Är barnet sugsvagt, dvs barnet kan suga men suger inte effektivt på bröstet, kan du prova bröstkompressioner. Det går till så att du tar ett kramtag om bröstet och kramar mjukt medan barnet suger och släpper när barnet tar paus, kramar när barnet suger, släpper vid paus, eller att du handmjölkar bröstet medan barnet ammar. Är det ena barnet sugsvagt kan du gärna prova att dubbelamma och låta det icke sugsvaga barnet få igång utdrivningsreflexen. Du kan naturligtvis också kombinera effekterna av dubbelamning och bröstkompressioner så länge det inte känns stressande eller jobbigt.
Hur ofta?
Handmjölka/pumpa minst lika ofta som barnen skulle ha sugit, kanske runt varannan - var tredje timma. För många fungerar utdrivningsreflexen bättre om de ser barnen medan de handmjölkar/ pumpar. Det finns olika typer av pumpar på marknaden. Både elektriska pumpar och handpumpar. Handpumpar är lätta att ta med sig och gör att du kan pumpa var du än befinner dig. Mjölka alltid ur båda brösten om du inte ammar.
Pumpa båda brösten samtidigt!
Att dubbelpumpa spar tid och ger högre nivåer av prolaktin. Prolaktin är det hormon som styr mjölkproduktionen. Det finns elektriska pumpar med dubbelpumpsfunktion. Du kan även använda två mindre elektriska/batteridrivna pumpar, eller pumpa för hand med två handpumpar med enhandsfattning. Det går förstås också fint att handmjölka båda brösten samtidigt. Enklast är då att ha ganska vida uppsamlingskärl framför sig, så att mjölken lätt träffar kärlet och inte hamnar utanför. Pumpning och handmjölkning kräver ofta en del övning för att få det att fungera. Det, liksom amning, är något du lär dig genom att pröva och ʺövaʺ.
Hobbyamning
Om amningen av något skäl strular kan det vara befriande att tänka sig att ʺhobbyammaʺ. En tvillingmamma upplevde amningen mest som prestation och press. Barnen var inte nöjda, och hon ammade och ammade under stor stress. Till slut gav hon upp! Det fick bli ersättning på flaska. MEN, hon fortsatte att amma... någon gång ibland. När barnen var nöjda , men lite sugna, när hon själv hade lust och då barnen hade lust så fick de snutta en stund….. utan krav...De hade mysiga stunder tillsammans och hon kände inte längre någon press att amningen skulle ske med jämna mellanrum eller att det skulle vara en viss mängd. Efter ett tag fann hon till sin förvåning att amningen faktiskt fungerade bättre och att hon ammade oftare. Hon hobby- ammade ‐ utan press och dåligt samvete, men med lust och när det passade henne och barnen. Det går också att hobbyamma i perioder. Så länge ni alla är friska går det att öka mjölkproduktionen till full amning igen även om ni har hobbyammat tidigare. Om ni gör det som passar er bäst så blir tillvaron enklare.
Lite om flaskmatning I början kan barnet bli ʺtuttförvirratʺ och inte klara att ta ett tillräckligt stort tag om bröstet om det får suga på flasknapp också. Att försöka efterlikna amningsstunden så långt det går kan vara bra. Låt barnet känna flaskan vid sin mun så det gapar och ʺtarʺ flaskan ‐ så som barnet söker och ʺtarʺ bröstet ‐ (kallas rootingreflex). Det gör skillnaden mellan amning och flaskmatning något mindre, (du kan aldrig stoppa in bröstet i munnen på samma sätt som du kan stoppa in flasknappen). Använder du amningsnapp så är det också bra att låta barnet själv ta nappen med en aktiv rootingreflex.Minsta hålet i nappen, hårt åtskruvad kork, så att barnet får jobba aktivt för att få i sig innehållet i flaskan kan också vara bra. Ni får prova olika flaskor och flasknappar så ni hittar en som fungerar bra för er. Alla barn är olika och ni kan också behöva ha två olika sorters flaskor hemma, en för varje barn. Det viktigaste är att begränsa matandet till barnens vårdnadshavare och att ge barnen mycket kroppskontakt.
Lite om tröstnapp/sugnapp
Om barnen använder tröstnapp och är svåra att lägga till bröstet eller om amningen i övrigt ʺstrularʺ: Försök att undvika tröstnappen, eller att åtminstone bara ge den EFTER amning. Inte FÖRE då barnen börjar signalera att de vill suga och kanske vill ammas snart. Många barn suger intensivt på nappen och lägger ned en hel del energi på den, som de sedan inte orkar lägga ned på att ta bröstet och dia/suga. De behöver energin för att kunna ta bröstet och dia/suga effektivt.
Stress
Stress är amningens värsta fiende ‐ och många tvillingföräldrar upplever stor stress! Sök hjälp via Amningsmottagning, BVC, Amningshjälpen eller vänner om du inte tycker det fungerar som du skulle vilja. Första åtgärd är i regel: hjälp att minska stressen. Det kan lätt kännas övermäktigt att ta hand om två spädbarn och kämpa med amningsproblem.
Ta vara på det som verkar fungera bäst
Se till att du har någon som kan uppmuntra dig och hjälper dig se vad som faktiskt fungerar!
Ta itu med ett problem i taget
Lägg upp en strategi, med mål och delmål. Kan du inte amma båda barnen till en början? Kanske kan du få hjälp att se att det kanske fungerar med ett barn, eller en gång om dagen?
Försök hitta lösningar tillsammans, som kan föra familjen närmare det optimala. Bäst oftast i små steg
Ta en fråga i taget och försök hitta lösningar du tror kan fungera för er
Att särskilja hör till den tidiga bindningsprocessen vid flerbörd. Det innebär att jämföra och se likheter och olikheter mellan barnen. Detta görs för att kunna individualisera. Samtidigt eftersträvar de flesta föräldrar att behandla sina barn rättvist ‐ och därigenom ibland behandlas barnen likadant, eller som en enhet. Det kan stå i kontrast till att betrakta barnen som individer, med olika behov. Men barnen är individer. Olika barn har olika behov. Rättvist betyder inte alltid likadant.
Denna text är skriven av Anna Maria (Mia) Westlund (tvillingmamma, amningsrådgivare/hjälpmamma, IBCLC och barnmorska) och Ingrid Hyttsten (dubbeltvillingmamma och amningsrådgivare/hjälpmamma). Texten är något reviderad 2016.