Amning i bärsjal eller sele

Malin Velander, hjälpmamma, i samråd med bärcoacherna Franziska Federle, Olga Rokicinska och Ulrika Casselbrant.

Det kan ofta kännas överväldigande att bli förälder till ett barn, inte minst för att ett barn behöver så mycket närhet. Fri amning innebär också ofta att du ammar stor del av dygnets timmar, särskilt de första veckorna. Har bebis dessutom ett eller flera äldre syskon så kan det vara extra svårt att finna ro att amma och ge närhet. Ett bärdon som en bärsjal eller sele kan underlätta något enormt. Du får händerna fria och kan göra saker samtidigt som bebis får närhet. Ett bärdon kan också göra det lättare för din partner att lugna och söva barnet samtidigt som det främjar anknytningen dem emellan. Det finns även forskning som visar att barn som bärs mycket skriker mindre. Här följer en kort introduktion till bärdon och amning i dem, men kom ihåg att vi hjälpmammor är experter på amningsrådgivning och inte nödvändigtvis på bärande. Längst ner i artikeln hittar du länkar där du kan lära dig mer.

Bärsjal

En bärsjal är ett långt rektangulärt stycke tyg som du kan knyta runt dig och bebis och på så sätt bära bebis. Det finns två typer av bärsjal: trikåsjal och vävd sjal. Trikåsjalen är stretchig och mjuk vilket gör det relativt lätt att sätta i och plocka ur bebis. En vävd sjal är stummare, tar ofta en del användning att mjuka upp och behöver spännas mer noggrant än trikåsjalen för att bli bekväm. Generellt brukar trikåsjal rekommenderas de första månaderna och vävd senare. Anledningen till att många börjar med trikåsjal är för att den kan upplevas som mysigare och det kan vara bekvämt att lätt ta ur bebis ofta. När bebis börjar växa till sig och väga lite mer kan många trikåsjalar bli lite för svajjiga. Stretchen som gjorde livet enklare när bebis var pyttig gör att sjalen ger sämre support när bebis blir tyngre. Då kan det vara läge att byta upp sig till en vävd sjal. En annan anledning att byta till vävd sjal kan också vara om det till exempel är högsommar eftersom en trikåsjal alltid kräver tre lager över bebis rygg medan en vävd sjal bara behöver ett lager. Det finns dock ingenting som säger att du måste börja med trikåsjal - det går hur bra som helst att börja med vävd sjal direkt efter förlossningen.

Trikåsjalar är ofta onesize och enfärgade medan vävda sjalar kommer i många olika storlekar, material och utföranden. Det är inte alltid lätt att veta vilken storlek eller typ av sjal du ska välja, men många börjar med en vävd sjal i sin basstorlek. Varje persons basstorlek varierar, precis som klädstorlekar, men har du medium i klädstorlek funkar troligtvis en storlek 5-6 (4.2-4.7 meter) bra som basstorlek för dig. Ett annat alternativ, och ett alternativ som kan vara väldigt bekvämt för sjalamning när du fått in tekniken, är en ringsjal. En ringsjal är en kortare vävd sjal med ringar fastsydda i ena änden. Du trär den andra sjaländen genom ringarna och hänger sjalen över ena axeln. Sedan sätter du i barnet i påsen som sjalen bildar framför din mage (eller på din motsatta höft för lite större barn) och spänner genom att dra sjalen genom ringarna. Detta sättet att spänna gör det lätt att justera och få till en bra amningsposition, och lätt att spänna ordentligt igen efteråt.

Det finns mycket mer att lära om bärsjalar än vad vi har möjlighet att ta upp här. På Facebook finns en grupp som heter Bärsjalar!. I filerna där hittar du svar på de flesta frågor, och du kan också läsa igenom flödet för att lära dig mer. Gruppen är till för alla typer av ergonomiska bärdon, inklusive selar. På YouTube finns det också gott om resurser. Wrap You In Love har gjort otaliga tydliga videor med knytinstruktioner på engelska medan BäraNärahar en kanal med svenska instruktionsvideor.

Bärsele

En sele är nästan som en ryggsäck med en panel i tyg, höftbälte och spännen (fast det första halvåret bär du på mage). Det kan vara lättare att lära sig att använda en sele men den är mindre justerbar än en sjal är så kan behövas bytas ut allteftersom barnet växer. För bästa avlastning bör sittytan vara lagom bred så att den stödjer från knä till knä på bebis utan att för den skull förhindra att underbenen hänger fritt. Ryggplattan bör också vara mjuk och barnet bör vara vänt inåt mot bäraren. Detta stödjer barnet i dess naturliga position och gör att tyngdpunkten hamnar rätt för den som bär. För vissa selar behövs ett spädbarnsinlägg för att kunna bära bebisar som ännu inte kan sitta själva. Många selar går sedan också att använda på ryggen när bebis blivit större och kan sitta själv, men följ rekommendationerna för just din bärsele.

Amning i bärdon

Principen för att amma i bärdon är helt enkelt att placera barnet i bärdonet vänt antingen mot din mage eller din höft, och sänka ner barnet så att dess mun hamnar i höjd med din bröstvårta. Det kan hjälpa att stödja bröstet med ena handen, kanske till och med genom hela amningstillfället. Hur mycket du behöver sänka ner barnet (om alls) och hur pass du behöver stödja bröstet med handen beror på hur dina bröst är formade och hur du och bebis samverkar. För dig med lite större byst kan det räcka att hasa ner bebis en liten bit och sedan lyfta bröstet uppåt så att tyngdpunkten inte hamnar så långt ner och därför blir jobbig för dig. Efter en del träning eller när barnet blir äldre märker du nog att det blir lättare och du behöver hjälpa till mindre.

Med en sele handlar det helt enkelt om att göra axelremmarna lite längre och på så sätt sänka ner bebis. I en ringsjal sänker du också lätt ner bebis genom att lyfta lite i ringarna och låta sjalen löpa genom dem samtidigt som du stöder bebis. Med en långsjal kan knuten behöva lösas upp innan du kan sänka bebis. Om du ammar i sjal eller ringsjal så kan du också prova att amma i positionen som brukar kallas för vagga. Då har du sjalen något lösare och lägger barnet sidleds i den samtidigt som du stöttar huvudet med din arm eller hand. Se till att du sedan spänner sjalen så att den ger bra stöd för barnet medan det ammar. Det är som en avlastande version av den vanliga sittande amningspositionen, fast du kan gå och stå samtidigt. Notera att vaggpositionen enbart ska användas vid amning och inte annars. Efter avslutad amning bör du åter se till att ha barnet i upprätt position och sjalen ordentligt spänd. Detta är viktigt eftersom det annars lätt blir så att bebis haka faller mot bröstet vilket kan medföra kvävningsrisk.

babybaby.se finns flera videor med tips om hur du ammar i bärdon. Kom ihåg att alla sådana instruktioner utgår från den som instruerar, och du behöver inte göra precis som de gör. Prova dig fram tills du hittar något som passar dig och din bebis.

Säkerhet och PUSSA

För att bära på ett säkert sätt, framförallt i bärsjal men även i sele, så är det viktigt att ha PUSSA (TICKS på engelska) i åtanke. PUSSA står för:

  • Position - barnet sitter uprätt med knäna högre än rumpan och bärdonet stödjer barnet från knäveck till knäveck. Barnets höft är vinklad så att dess bäckenbotten ligger mot bäraren och barnets rygg är lätt rundad när det slappnar av.

  • Uppsikt - Barnet sitter tätt intill bäraren och så högt upp att det lätt kan pussas på pannan (pussavstånd). Bäraren tar hänsyn till barnets behov av komfort, säkerhet och lagom temperatur.

  • Synligt - Barnets ansikte är alltid synligt. Inget tyg täcker barnets ansikte och luften kan cirkulera fritt. Barnet bärs så högt att det lätt kan pussas på pannan.

  • Stöd - Bärdonet stöttar barnet på ett sätt som är anpassat efter barnets nack- och bålstyrka; kom ihåg att följa tillverkarens instruktioner. Barnet sitter tätt intill bäraren med stöd för hela ryggen och med knäna högre än rumpan. Bärdonet är bekvämt för både barn och bärare.

  • Andning - Barnets luftvägar är fria och luften cirkulerar fritt kring barnets ansikte. Barnets ansikte är synligt och det finns ett avstånd motsvarande minst två fingrars bredd mellan barnets haka och bröstkorg.

Den svenska versionen av checklistan för säkert bärande, PUSSA, har tagits fram av Kängurubarn och Sjala, och återges här med deras tillåtelse.

Läs mer

Här kan du hitta mer information om bärande:

Det lättaste sättet att lära dig att bära ditt barn i sjal eller sele är att prova dig fram och hitta det sätt som passar just dig. På Facebook finns det många lokala bärdonsgrupper där du kan hitta andra bärande föräldrar. Ofta anordnas det också så kallade sjal- eller bärträffar (‘sjal’ inkluderar nästan alltid alla olika sätt att bära) i de lokala grupperna. Sådana träffar är ovärderliga för att kunna prova olika sätt att bära, och för att få råd och hjälp från de mer erfarna. Det anordnas även regelbundna kurser och föreläsningar av bärcoacher eller bärandekonsulter.