Tandemamning

Att amma flera barn som inte är tvillingar kallas att tandemamma.

Det är vanligt att små storasyskon själva blir amningssugna när de ser hur den nyfödda ligger vid bröstet. Även barn som slutat amma frivilligt innan mamman blev gravid igen kan bli nyfikna och vilja börja amma igen. Det kan ta ett tag innan storasyskonet lär sig ta ett tillräckligt stort tag om bröstet.

Hur motiverade mamman och storasyskonet är spelar stor roll. Vill du som mamma inte ha tillbaka ditt stora barn till bröstet kan du mjölka ut lite mjölk och låta henne/honom smaka i en mugg eller på sked.

De kvinnor som ammar genom graviditeten och efter det lilla barnet är fött är övertygade om att det är bra för storasyskonet att få fortsätta att komma til bröstet. Många berättar att syskon som tandemammar får en alldeles speciell närhet till varandra. Tandemamning upplevs också minimera syskonsvartsjuka.

Att amma storasyskonet kan ha praktiska fördelar för mamman. Det större barnet kan lättare få grepp om spända bröst och kan hjälpa mamman vid mjölkstas. Blir utdrivningsreflexen väldigt kraftig kan det större barnet få amma först och det lilla barnet riskerar inte sätta i halsen.Man kan tandemamma två på samma gång eller amma dem ett i taget.

Mjölken rättar sig efter det senast födda barnet. Även om man har ammat storasyskonet ända fram till förlossningen kommer råmjölk till det nyfödda barnet.

Grundregeln är att det lilla barnet ska få komma till bröstet i första hand, särskilt de första veckorna. Så småningom ställer mjölkproduktionen in sig efter barnens behov, precis som vid tvilling- eller trillingfödsel.

En del storasyskon kan bli helt överväldigade av att få amma och all mjölk (många får ju mindre mjölktillgång under graviditeten), så de vill amma jämt. Det kan bli betungande för mamman som samtidigt behöver hitta amnings-samspelet med det lilla syskonet.

Funkar inte fri tandemamning kan man förstås begränsa den, t ex till en eller ett par gånger per dygn, eller sluta helt, utan att ha dåligt samvete för det. Ge storasyskonet massor med extra gos och närhet så att det vet med sig att även om det går miste om amning så går det inte miste om sin mammas kärlek.

Här hittar du fler artiklar och även källor om tandemamning.

Copyright © Marit Olanders 2004