Nattamning

Fem häftiga saker som INGEN någonsin berättat om Nattamning

Världen är full av trötta föräldrar... och internet är FULLT av frågor från trötta och utmattade föräldrar som söker information om huruvida deras barn är normala och vad de ska göra åt all nattvaka. Bokaffärer har hyllmeter dedikerade till barns sömn, skrivna av så kallade ”sömnexperter”. Stora varuhus marknadsför dessa bredvid filtar att linda barnen med, ljudmaskiner och vyssanlull-tassar, bara för att de vet att sömndepriverade föräldrar kan tänkas pröva allt för att få barnen att sova bättre.Men vad vet vi egentligen om barn som ammar och vaknar på natten och varför de vaknar för att amma när allt vi vill är att de bara ska sova? Självklart vet vi anledningen till att barn vill amma ofta. Men med det här inlägget vill vi komplettera med några av de häftigare, mindre kända sakerna som forskningen visar om nattamning så att ni, de utmattade mammorna, kan få se nattamning med helt nya ögon.Så, utan att dröja längre... här är fem häftiga saker som ingen berättat om nattamning.

Har någon berättat att...

      1. Studier visar att mammor som nattammar faktiskt får MER sömn än de som ger ersättning? Ja, du är trött, men du läste faktiskt rätt! Enligt en studie fick ammande föräldrar i genomsnitt 40-45 minuter mer sömn per natt under de tre första månaderna. Över en tremånadersperiod är det MYCKET mera sömn! Dessutom menar forskare att all denna extra sömn är extra viktig för mammors mentala hälsa och minskar risken för förlossningsdepression.

      1. Hos ammande kvinnor följer prolaktinproduktionen dygnsrytmen? (prolaktin är mjölkbildande hormon) Studier har visat att ammande kvinnors prolaktionnivåer är signifikant högre på natten, särskilt fram på småtimmarna. Barn vill helt enkelt ofta amma på nätterna för att det finns mer mjölk då. Visst är barn smarta!

      1. Barn föds utan dygnsrytm. De kan inte skilja på natt och dag och det tar flera månader för dem att utveckla en egen rytm. De skapar inte heller sitt eget melatonin (insomningshormon) i början av livet. Men gissa var det finns gott om melatonin? I din mjölk på natten!! Så forskare tror att den melatoninrika nattmjölken hjälper barn att utveckla en egen dygnsrytm och hjälper dem att så småningom sova längre tidsperioder på nätterna.

  1. Utöver melatonin så innehåller din bröstmjölk andra insomnings- och hjärnboostande ämnen. Följande är ett översatt utdrag ur en artikel skriven av Darcia Narvaez, PhD, forskare i den tidiga barndomen vid Notre Dames universitet:

      1. ”Föräldrar borde få veta att...På kvällen innehåller bröstmjölk mer L-tryptofan (en insomningsaminosyra) L-tryptofan är en föregångare till serotonin, ett nödvändigt hormon för hjärnfunktion och utveckling. Tidigt i livet är intag av L-tryptofan en viktig del i att utveckla serotoninreceptorer (Hibberd, Brooke, Carter, Haug, & Harzer, 1981).

      2. Nattmjölk har också aminosyror som främjar serotoninsyntes (Delgado, 2006; Goldman, 1983; Lien, 2003).

      3. Serotonin gör att hjärnan fungerar bättre, håller en på bra humör och hjälper till med regleringen av vakenhet/sömn. (Somer, 2009).

      4. Så det kan vara extra viktigt för barn att få kvälls/natt-mjölk eftersom den innehåller L-tryptofan av andra anledningar än att få barnet att sova.”

      1. Nattamning kan vara viktigt för att i förlängningen upprätthålla mammans mjölkproduktion och kan också bidra till att hon behöver pumpa mindre på dagen när hon har börjat arbeta. Mjölkbildande bröst vet hur mycket mjölk som behöver bildas främst baserat på hur ofta det töms; tillgång och efterfrågan under hela dygnet, inte enbart på mammans vakna timmar. Det antal gånger som en mamma behöver mjölka ur brösten för att upprätthålla mjölkproduktionen över tid kallas för hennes ”magiska antal”. Om en mamma inte ammar tillräckligt många gånger under dygnets 24-timmar för att komma upp i sitt magiska antal så kommer hennes kropp så småningom självmant att minska mjölkproduktionen och hennes mjölkmängd kommer att bli reducerad. För arbetande, ammande mammor innebär nattamning fler amningstillfällen på dygnet, vilket i sin tur betyder färre gånger som hon behöver pumpa på arbetet för att upprätthålla sitt ”magiska antal”.


Dessa grundläggande punkter gäller även äldre barn som också de kan behöva nattamma!

Där har du det: fem häftiga saker som ingen berättat för dig om varför ditt barn (fortfarande) vaknar på natten för att amma. Har du någonsin tänkt när du hör ditt barn vakna klockan två på natten att de faktiskt ger dig MER sömn, minskar risken för förlossningsdepression, bygger upp och utvecklar sina hjärnor, eventuellt minskar risken för psykisk ohälsa, utvecklar sin egen dygnsrytm, får mer mjölk när mjölkbildningen är som störst, ser till att din mjölk kommer att räcka hela amningsperioden OCH gör att du slipper pumpa så mycket på jobbet?

Förhoppningsvis tänker du så nu! Sov gott alla mammor!