Amning och kostrekommendationer

Som ammande kan man äta i princip allt med ett par undantag- såsom fänkålste, vissa kosttillskott och en del sorts fisk.

Mer energi och vätska

Man behöver lite mer av de flesta näringsämnen när man ammar. Ofta är man lite extra hungrig och äter tillräckligt utan att behöva tänka på det. Välj gärna mat som innehåller mycket vitamin D, omega 3-fett och folat (folsyra). Det är också bra att fylla på lagret av järn efter graviditeten genom att äta järnrik mat. En varierad kost ger hälsosam energi men det går att amma även när man lever på “skräpmat” eller är undernärd. Kroppen prioriterar bröstmjölken men du själv kan må dåligt. Ät det som du mår bra och blir glad utav så orkar du mer. Går du ner mycket i vikt och inte klarar av att äta - prata med BVC om att få hjälp av en dietist.

Man behöver ungefär en liter extra vatten per dygn när man ammar eftersom det går åt vätska till bröstmjölken. Drick vatten när du är törstig, så får du i dig tillräckligt. Man kan bli akut törstig när utdrivningen kommer igång.

Fisk

De flesta fisksorter från butik är godkända att äta. Egenfångad fisk från Östersjön, Vänern och Vättern, vanliga insjöfiskar, färsk tonfisk och svärdfisk bör man endast äta 2-3 gånger per år, läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.

Kosttillskott och Fänkål

När man ammar bör man generellt vara försiktig med kosttillskott, örtprodukter, naturläkemedel, traditionella växtbaserade läkemedel och naturprodukter eftersom man många gånger inte vet om de kan vara skadliga för barnet. Använd därför inte sådana produkter utan att först diskutera med sjuksköterskan på BVC eller läkare.

Man bör undvika ginsengprodukter. De är olämpliga när man ammar. Den europeiska myndigheten för läkemedelssäkerhet (EMA) avråder ammande från att dricka fänkålste. Man vet inte tillräckligt om effekterna av det för att kunna ta ställning till huruvida det är farligt eller ej.

Koffein

Koffein från kaffe, te, läsk och energidryck förs över till barnet via bröstmjölken i så små mängder att det inte skadar barnet. Därför behöver man inte dra ner på kaffe eller te när man ammar. Är barnet mycket oroligt, skrikigt eller irriterat och du dricker mycket koffeinhaltiga drycker kan man pröva att minska intaget eller sluta med dessa drycker några dagar och se om det hjälper.

Går det över till bröstmjölken?

En vanlig fråga är vad en ammande inte ska äta för att undvika att ge bebisen magont. Det generella svaret är; vanligen behöver ingenting undvikas. Vad som går över till bröstmjölken beror på vilket ämne det är. Hur ämnet passerar över till bröstmjölk beror på om det är vattenlösligt, fettlösligt, vilken surhetsgrad,övriga måltidens sammansättning och hur väl den ammande bryter ner det i sin mage. Det tar ca 1-3 timmar för de flesta ämnen att nå bröstmjölken men kan variera från omedelbart till flera timmar. I forskningen har man inte kunnat visa att något annat än komjölksprotein faktiskt påverkar barnet. Nyfödda har ett omoget tarmsystem och kan känna av vissa ämnen ena veckan för att fungera utmärkt nästa vecka. Om du märker att ditt barn verkar påverkas av något särskilt, pröva att utesluta det och se om det blir bättre. Pröva det igen efter ca en vecka och blir det värre så är det troligen något ditt barn reagerar på. Men undvik inte saker i förväg, det är att begränsa sig i onödan.

Det visste du inte: Bröstmjölken ändrar smak beroende på vad den som ammar äter, man såg till exempel i en studie att bebisar ammade mer när den som ammade åt vitlök

Uppdaterad augusti 2017

Källor/läs mer:

Amning i dag - E. Kylberg, A-M. Westlund, S. Zwedberg

Amning i vardagen - M. Olanders

Amningsguiden - L. Weimers (A.Gustafsson, H. Gustafsson)

Livsmedelsverkets hemsida

Rikshandboken - Barnhälsovård

Sjukvårdsupplysningen - 1177