6.8 Paikalliset ratkaisut ja toimintatavat

Arviointikulttuuri

Haminan kaupungissa arviointikulttuurin kehittämisen painopisteinä ovat arvioinnin yhtenäistäminen ja monipuolisten arviointimenetelmien käyttäminen. Arviointikäytänteiden on oltava yhtenäisiä sekä koulujen sisällä että koulujen välillä. Opettajien tulee perustaa arviointinsa opetussuunnitelmassa yhteisesti annettuihin tavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Opettajat tekevät yhteistyötä sekä oman koulunsa että toisten koulujen opettajien kanssa arvioinnin yhtenäistämiseksi. Arviointimenetelmien tulee olla monipuolisia, jotta jokaisella oppilaalla on mahdollisuus osoittaa osaamisensa. Arviointimenetelmien käytössä täytyy myös ottaa huomioon oppilaiden erilaiset lähtökohdat.

Opettajat antavat tietoa huoltajalle arviointikriteereistä, arviointiin liittyvistä käytänteistä sekä erilaisista arviointimenetelmistä.

Palautteen antamisen periaatteet

Formatiivinen arviointi on jatkuvaa, ja se antaa tietoa oppilaan edistymisestä sekä oppilaalle itselleen että opettajalle. Se edellyttää opettajilta oppimistilanteisiin liittyvää havainnointia ja keskustelua oppilaiden kanssa. Lisäksi oppimisen tavoitteiden ja arviointikriteerien tulee olla selvästi oppilaiden tiedossa. Opettajan tulee antaa formatiivisen arvioinnin perusteella oppilaalle palautetta, jonka tarkoituksena on kannustaa oppilasta, auttaa häntä suuntaamaan opiskeluaan ennalta asetettujen tavoitteiden mukaisesti ja kehittämään opiskelutaitojaan.

Itsearvioinnin ja vertaisarvioinnin periaatteet

Itsearvioinnin tehtävänä on ohjata oppilasta havainnoimaan oppimistaan ja sen edistymistä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä.

Oppilaan itsearviointitaitoja kehitetään auttamalla oppilaita ymmärtämään tavoitteet ja etsimään niiden saavuttamiseksi parhaita toimintatapoja. Opettajan tulee huolehtia siitä, että oppilaat ovat tietoisia siitä, mitä heidän odotetaan oppivan. Itsearviointia toteutetaan sekä ryhmänä että itsenäisesti.

Vertaisarviointia, oppilaiden keskinäistä arviointikeskustelua, hyödynnetään ja opetetaan oppilaiden ikä- ja taitotaso huomioiden osana ryhmän työskentelyä.

Lukuvuosiarviointi

Lukuvuosiarvioinnin tulee perustua opetussuunnitelmassa yhteisesti annettuihin tavoitteisiin ja arviointikriteereihin. Opettajan tulee arvioinnissaan ottaa huomioon kaikki oppilaan antamat näytöt lukuvuoden ajalta. Numeroarvosana ja sanallinen arviointi kuvaavat oppilaan osaamisen tasoa suhteessa oppiaineen tavoitteisiin.

Kuudennella ja yhdeksännellä luokalla lukuvuosiarvioinnin tulee perustua opetussuunnitelman perusteissa kuvattuihin hyvän osaamisen kriteereihin.

Nivelvaiheisiin liittyvät käytännöt

Toisen ja kuudennen vuosiluokan kevätlukukaudella opettaja, oppilas ja huoltaja käyvät yhteisen arviointikeskustelun. Arviointikeskustelu voidaan toteuttaa vuosittaisten huoltajatapaamisten yhteydessä. Arviointikeskustelun pohjana käytetään opettajan havaintoja sekä oppilaan tekemää itsearviointia.

Käyttäytymisen arviointi

Käyttäytymisen arvioinnin kriteerit kuvataan opetussuunnitelman liitteessä.

Käyttäytyminen ei vaikuta oppiaineesta saatavaan arvosanaan.

Valinnaisten aineiden arviointi

5. luokalla taito- ja taideainevalinnaisen arviointi on osa yhteisen oppiaineen oppimäärän arviointia, joten siitä ei tule erillistä arvosanaa. 6. luokalla valinnaisen aineen arviointi on sanallinen (hyväksytty/hylätty).

Vuosiluokilla 7-8 valinnaisten taito- ja taideainetuntien arviointi on osa yhteisen oppiaineen oppimäärän arviointia, joten siitä ei tule erillistä arvosanaa. Kahden vuosiviikkotunnin laajuiset valinnaiset aineet arvioidaan numeroin ja yhden vuosiviikkotunnin laajuiset valinnaiset aineet sanallisesti (hyväksytty/hylätty).

Todistukset

Oppilaille annetaan lukuvuoden aikana kirjallinen välitodistus ja lukuvuositodistus. Luokka-asteilla 1-2 oppiaineiden ja käyttäytymisen arviointi on sanallista. Luokka-asteilla 3-9 oppiaineiden ja käyttäytymisen arviointi on numeerista.

Luokka-asteilla 1-2 käyttäytymisen, matematiikan ja äidinkielen ja kirjallisuuden arviointi toteutetaan osa-alueittain.

Opinnoissa etenemisen käytännöt

Oppilaan tulee voida näyttää edistymistään ja osaamistaan monin eri tavoin, sillä toistuvat kirjalliset kokeet eivät anna esimerkiksi lukihäiriöiselle tai maahanmuuttajataustaiselle oppilaalle onnistumisen mahdollisuutta. Tämä edellyttää sitä, että opettajat käyttävät monipuolisia arviointimenetelmiä. Kirjallisten kokeiden lisäksi arvioinnissa käytetään esimerkiksi oppimispäiväkirjoja ja portfoliotyöskentelyä. Lisäksi opettajan tulee tarjota oppilaalle mahdollisuus suullisiin ja toiminnallisiin näyttöihin.

Oppilas siirtyy seuraavalle vuosiluokalle, mikäli hän on saanut vuosiluokan oppimäärään sisältyvissä oppiaineissa vähintään välttäviä tietoja ja taitoja osoittavan numeron (arvosana 5) tai vastaavan sanallisen arvion. Oppilas voidaan jättää vuosiluokalle, jos hänen lukuvuosisuorituksensa yhdessä tai useammassa oppiaineessa on hylätty. Ennen luokalle jättämistä opettajan tulee tarjota oppilaalle mahdollisuus erilliseen kokeeseen, jossa hän voi osoittaa saavuttaneensa hyväksyttävät tiedot ja taidot. Opettaja tarjoaa näitä mahdollisuuksia sekä lukuvuoden aikana että sen päätyttyä. Erillisen kokeen tulee sisältää monipuolisesti suullisia, kirjallisia ja muita näyttömahdollisuuksia, jotta oppilas pystyy osoittamaan osaamisensa.

Jos suoritusmahdollisuus annetaan lukuvuoden päätyttyä, luokalle jättämisestä tehdään ehdollinen päätös. Päätöksessä tulee mainita ne oppimäärän osa-alueet, jotka oppilaan tulee suorittaa hyväksytysti siirtyäkseen seuraavalle vuosiluokalle.

Oppilas voidaan myös jättää luokalle, vaikka hänellä ei ole hylättyjä suorituksia, jos sitä pidetään hänen yleisen koulumenestyksensä ja kehityksensä kannalta tarkoituksenmukaisena. Oppilaan huoltajalle tulee varata mahdollisuus tulla kuulluksi ennen päätöksen tekemistä.

Vuosiluokalle jäävän oppilaan suoritukset asianomaiselta luokalta raukeavat.

Päättöarviointi

Päättöarviointi perustuu opetussuunnitelman perusteissa esitettyihin päättöarvioinnin kriteereihin. Päättötodistuksessa käytetään aina numeroarviointia. Poikkeuksena tästä ovat oppilaat, joiden opetus on järjestetty toiminta-alueittain.