Vuosiluokat 3-6

Vuosiluokilla 3-6 oppilaanohjaus toteutuu pääasiassa eri oppiaineiden opetuksen ja koulun muun toiminnan yhteydessä. Oppilaanohjauksesta vastaa luokanopettaja yhdessä muiden opettajien kanssa. Oppimisympäristönä oman kouluyhteisön ja lähiympäristön lisäksi voivat toimia lähiseudun yritykset ja muut yhteistyötahot.

Oppilaanohjauksella tuetaan oppilaita opiskelustrategioidensa tunnistamisessa ja kehittämisessä, vahvistetaan kykyä asettaa itselle tavoitteita ja arvioida tavoitteiden saavuttamista sekä edistetään oppimaan oppimisen taitojen kehittymistä. Ohjaus auttaa oppilaita omaksumaan erilaisia opiskelussa tarvittavia oppimisen, työskentelyn, tiedon omaksumisen sekä tiedonhallinnan taitoja ja menetelmiä, tunnistamaan oppiaineiden ominaispiirteitä sekä valitsemaan kuhunkin oppiaineeseen soveltuvia opiskelumenetelmiä. Ohjauksella tuetaan sosiaalisten taitojen ja ryhmässä toimimisen taitojen kehittymistä.

Oppilaanohjauksen tuella oppilaat kehittävät elämässä tarvittavia taitoja ja vahvistavat myönteistä käsitystä itsestään oppijana. Oppilaita ohjataan tunnistamaan ja arvostamaan sekä omia että toisten vahvuuksia, kykyjä ja taitoja. Heitä tuetaan ottamaan vastuuta elämästään, opiskelustaan, valinnoistaan sekä toiminnastaan ryhmän ja lähiyhteisönsä aktiivisena jäsenenä ja toimijana. Oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia osallisuuteen ja vaikuttamiseen omassa kouluyhteisössä ja lähiympäristössä, jolloin heidän käsityksensä yhteiskunnallisista vaikutusmahdollisuuksista alkaa muotoutua.

Vuosiluokkien 3-6 aikana aloitetaan tutustuminen ammatteihin ja työelämään, ohjataan oppilaita kehittämään tiedonhankinnan valmiuksia ja käyttämään monipuolisia työtapoja. Oppilaanohjauksen kautta oppilaat tutustuvat lähiseudun ammatteihin, työpaikkoihin ja elinkeinoelämään. Mahdollisten tutustumiskäyntien ja vierailujen yhtenä tehtävänä on esitellä oppilaille työelämää, yrittäjyyttä ja erilaisia ammatteja. Niillä myös edistetään oppilaiden ammatillisen kiinnostuksen heräämistä.

Oppilaanohjaus tukee oppilaita ja huoltajia opiskeluun liittyvässä tiedonsaannissa ja valinnoissa. Heille järjestetään mahdollisuuksia henkilökohtaiseen ohjauskeskusteluun oppilaan opiskelun ja valintojen tukemiseksi sekä erilaisissa oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyvissä kysymyksissä.

Nivelvaihe alakoulusta yläkouluun

Tavoitteena alakouluajan loppupuolen ohjauksessa on ollut saavuttaa aineopettajajärjestelmän vaatima kypsyys ja itseohjautuvuus. Hyvällä nivelvaiheen tuella ja ohjauksella sekä ala- ja yläkoulun välisellä yhteistyöllä madalletaan kynnystä ja pyritään takaamaan opiskelun sujuvuus ja turvallisuuden tunne nivelvaiheessa niin oppilaille kuin heidän huoltajilleen.


Tavoite

Joustava ja luonteva siirtyminen yläkouluun

Nopea kotiutuminen uuteen kouluun

Tiedonsiirto oppilaan koulunkäyntiä koskevissa asioissa

Kodin ja koulun yhteistyö

Nivelvaiheet sisällöt

Tiedonsiirtolomakkeet, kaveritoiveet alakouluihin (maaliskuu)

Opinto-ohjaajan, erityisopettajan ja tukioppilaiden alakoulukäynnit (huhtikuu)

    • Oppilaiden tapaaminen, tiedonsiirtopalaverit

Luokkajaot

Tutustumisilta (toukokuu)

Kuudensien luokkien oppilaat ja vanhemmat tutustutetaan ohjatusti yläkouluun. Illan aikana tulevat tutuksi koulurakennus, rehtori, kuraattori, tulevat luokanvalvojat, nuorisotyöntekijä tukioppilaat, tukioppilastoiminnasta vastaavat opettajat, opinto-ohjaaja, luokkakaverit sekä heidän huoltajansa

Ryhmäyttämispäivä (elokuu)

Tiedonsiirto uusille luokanvalvojille