6.4 Oppilaanohjaus

Opetussuunnitelmassa määritellään, miten oppilaanohjaus perusopetukseen valmistavassa opetuksessa toteutetaan. Oppilaanohjauksen tarkoituksena on kehittää oppilaan oppimisvalmiuksia ja tukea hänen sosiaalista kasvuaan sekä ennaltaehkäistä oppimisvaikeuksia. Oppilaan opiskelua perusopetukseen valmistavassa opetuksessa tuetaan oppilaanohjauksella siten, että opiskelutaidot ja elämänsuunnittelun kannalta tarpeelliset tiedot ja taidot kehittyvät. Ohjausta voidaan toteuttaa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa kuvattujen ohjaustoiminnalle asetettujen tavoitteiden mukaisesti.

Perusopetukseen siirtymistä suunniteltaessa tulee huolehtia siitä, että tieto oppilaan valmiuksista ja edistymisestä valmistavassa opetuksessa siirtyy seuraavaan kouluun. Oppilaalle ja hänen huoltajalleen annetaan mahdollisuus tutustua ajoissa tulevaan kouluun. Valmistavan opetuksen oppilaanohjauksessa tulee kiinnittää huomiota myös siihen, että oppilaalla on käsitys omista mahdollisuuksistaan jatko-opinnoissa ja työelämässä.

Perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaanohjauksen tarkoitus on tukea oppilasta ottamaan vastuuta omasta opiskelustaan ja toiminnastaan oman ikätasonsa mukaan. Ohjauksen keinoin vahvistetaan oppilaan itseluottamusta, taitoa asettaa tavoitteita, suunnitella opiskeluaan ja arvioida omaa suoritustaan sekä kehitetään oppimaan oppimisen taitoja. Ohjausta annetaan myös ryhmässä toimimisen taidoissa ja arjen hallinnassa. Valmistavassa opetuksessa oppilaanohjauksesta vastaa oppilaan opettaja yhdessä koulun muun henkilöstön kanssa. Integraatiolla muun opetuksen ryhmiin tuetaan ja kehitetään oppilaan realistista käsitystä hänen omista opiskeluvalmiuksistaan ja vahvuuksistaan. Valmistavan opetuksen oppilaalle ja hänen huoltajilleen järjestetään mahdollisuus yhteen tai useampaan huoltajatapaamiseen. Tapaamisten tarkoituksena on tukea oppilaan opiskelua ja valintoja erilaisissa oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyvissä kysymyksissä.

Kun oppilas siirtyy valmistavasta opetuksesta perusopetukseen, hänen oma opinto-ohjelmansa ja S2-suunnitelmansa välitetään tulevaan kouluun. Perusopetukseen valmistavassa opetuksessa tehdään aktiivista monisuuntaista sidosryhmäyhteistyötä, jonka tavoitteena on edistää opetuksen ja ohjauksen tavoitteita. Ensisijaisena pyrkimyksenä on edistää oppilaan kokonaisvaltaista oppimista ja turvata mahdollisimman tarkoituksenmukainen ja sopiva jatko valmistavalle opetukselle. Huomiota kiinnitetään erityisesti siirtymävaiheeseen. Oppilaan jatkokoulutukseen ohjaaminen edellyttää yhteistyötä eri oppilaitosten kanssa.