4.2 Opetuksen eheyttäminen ja monialaiset oppimiskokonaisuudet

Opetuksen eheyttäminen on tärkeä osa perusopetukseen valmistavan opetuksen toimintakulttuuria. Sen tavoitteena on auttaa oppilaita yhdistämään suomen tai ruotsin kielen sekä eri oppiaineiden tietoja ja taitoja sekä jäsentämään niitä mielekkäiksi kokonaisuuksiksi vuorovaikutuksessa toisten kanssa. Kokonaisuuksien tarkastelu ja tiedonaloja yhdistelevät, tutkivat työskentelyjaksot ohjaavat oppilaita soveltamaan tietojaan ja tuottavat kokemuksia osallistumisesta tiedon yhteisölliseen rakentamiseen. Oppilaat voivat näin hahmottaa koulussa opiskeltavien asioiden merkitystä oman elämän ja yhteisön sekä yhteiskunnan ja ihmiskunnan kannalta. Samalla he saavat aineksia maailmankuvansa laajentamiseen ja jäsentämiseen.

Opetuksen eheyttäminen edellyttää sekä opetuksen sisältöä että työtapoja koskevaa pedagogista lähestymistapaa, jossa kunkin oppiaineen opetuksessa ja erityisesti oppiainerajat ylittäen tarkastellaan todellisen maailman ilmiöitä tai teemoja kokonaisuuksina. Eheyttämisen tapa ja kesto voi vaihdella oppilaiden tarpeista ja opetuksen tavoitteista riippuen.

Suomen tai ruotsin kielen sekä muiden oppiaineiden muodostamat monialaiset oppimiskokonaisuudet edistävät perusopetukseen valmistavassa opetuksessa oppilaan laaja-alaisen osaamisen kehittymistä. Oppimiskokonaisuuksien aiheet suunnitellaan paikallisesti ilmentämään perusopetukseen valmistavan opetuksen toimintakulttuurin periaatteita.

Monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelussa ja toteuttamisessa hyödynnetään paikallisia voimavaroja ja mahdollisuuksia. Oppimiskokonaisuudet tarjoavat hyvän tilaisuuden koulun ja muun yhteiskunnan väliselle yhteistyölle. Käsiteltävien asioiden paikallisuus, ajankohtaisuus ja yhteiskunnallinen merkittävyys luovat lisämotivaatiota sekä opettajille että oppilaille. Oppimiskokonaisuuksien sisällöiksi etsitään toimintakulttuurin periaatteiden mukaisia, oppilaita kiinnostavia sekä oppiaineiden ja opettajien väliseen yhteistyöhön soveltuvia teemoja. Niiden opiskelussa käytetään suomen tai ruotsin kielen taitoa kehittäviä sekä eri oppiaineille ominaisia tarkastelutapoja, käsitteitä ja menetelmiä.

Opetussuunnitelmaan voidaan liittää monialaisten oppimiskokonaisuuksien toteuttamista tukevia yhteistyösuunnitelmia koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa.

Eheyttäminen

Opetuksen eheyttäminen edellyttää sekä opetuksen sisältöä että työtapoja koskevaa pedagogista lähestymistapaa, jossa kunkin oppiaineen opetuksessa ja erityisesti oppiainerajat ylittäen tarkastellaan todellisen maailman ilmiöitä tai teemoja kokonaisuuksina. Eheyttämisen kesto ja tarve voi vaihdella oppilaiden tarpeista ja opetuksen tavoitteita riippuen. Opettajien tulee etsiä aktiivisesti yhteyksiä eri oppiaineiden välillä ja pyrkiä tekemään yhteistyötä mahdollisimman laajasti. Haminassa hyödynnetään kunkin koulun ja henkilökunnan vahvuuksia, koulun ja kaupungin ympäristöä ja yhteistyötahoja mahdollisuuksien mukaan.

Eheyttämistä voidaan toteuttaa mm.

  • rinnastamalla eli opiskelemalla samaa teemaa kahdessa tai useammassa oppiaineessa samanaikaisesti

  • jaksottamalla eli järjestämällä samaan teemaan liittyvät asiat peräkkäin opiskeltaviksi

  • toteuttamalla toiminnallisia aktiviteetteja kuten teemapäiviä, erilaisia tapahtumia, kampanjoita, opintokäyntejä ja leirikouluja

  • suunnittelemalla monialaisia, pidempikestoisia oppimiskokonaisuuksia, joiden toteuttamiseen osallistuu useampia oppiaineita ja joihin voi sisältyä edellä mainittuja eheyttämistapoja

  • muodostamalla oppiaineista integroituja kokonaisuuksia

  • kokonaisopetuksena, jossa kaikki toteutetaan eheytettynä kuten esiopetuksessa

Monialaiset oppimiskokonaisuudet

Keskeisenä oppimiskokonaisuuksien toteuttamisen tavoitteena on lisätä oppilaiden ymmärtämystä siitä, että koulussa opittu liittyy arkielämään. Oppilaat otetaan mukaan kokonaisuuksien suunnitteluun ja siinä hyödynnetään paikallisia vahvuuksia sekä toimijoita ja yrityksiä. Suunnittelussa otetaan huomioon esimerkiksi luonnon ja paikallishistorian sekä eri yhteistyökumppaneiden tarjoamat mahdollisuudet.

Monialaiset oppimiskokonaisuudet suunnitellaan siten, että ne vastaavat vähintään oppilaiden yhden kouluviikon tuntimäärää. Kokonaisuus voidaan siten toteuttaa yhden kouluviikon aikana tai jakaa se pidemmälle ajanjaksolle siten, että siihen käytetään yhdessä sovitut oppitunnit ja muut tilanteet. Oppimiskokonaisuuksiin voidaan nivoa esimerkiksi päivänavauksia, juhlia ja muita koulun yhteisiä tapahtumia, opintokäyntejä ja -retkiä, ruokailutilanteita sekä kotitehtäviä. Perusopetukseen valmistavan opetuksen oppilaat osallistuvat soveltuvin osin koulun yhteisiin monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin.