Compostkrachten

Droom en realisatie schoolmoestuin

Na een eerste wilde maar super enthousiaste onderneming tot aanzet van schoolmoestuin, met succes, zijn we planmatig en grondig aan de slag gegaan voor het uitdenken en uitwerken van onze eigen schoolmoestuin.

Eerst kweekten we kruiden, courgettes, pompoenen en popcornmaïs.

Ondertussen leerden we na een opleiding van Velt en de compostmeesters meer over het opbouwen van een goede moestuin; we leerden onder andere over wisselteelt. Ook Guido, de klusjesman van onze school geeft ons goede tips tijdens zijn middagpauzes.

We zijn nu gestart met het planmatig aanpakken en uitbouwen van een mooie schoolmoestuin om nog beter en meer groenten en fruit te kweken, te telen, te leren kennen en te proeven!

Dit smaakt naar meer!

Compostkrachten start project 2016

Onze leerlingen kunnen kiezen om de taak als compostkracht op te nemen.


De groep leerlingen die zich hiervoor opgeeft gaat heel het jaar door het fruitafval op school elke middag verzamelen en brengt dit naar de composthoop.

De 3 compostbakken worden omgezet en in het derde trimester wordt er compost gezeefd; van 3 jaar fruit / gras / snoeihout van onze school.  Dit wordt gebruikt voor de verrijking van de grond in de zaai-zones van de school.

De leerlingen doen eenvoudig onderhoudswerk op school - onder begeleiding en vrijwillig - om extra compostmateriaal te vergaren; snoeien, gras afdoen ... . 

Indien de groep dit wil mogen ze extra initiatieven opzetten op basis van hun werking.

-> Zo verzamelen ze de 'fruitstickers' in omdat die lastig zijn bij het composteren. De compostkrachten sloten een akkoord met de directie om voor 500 stickers telkens 1 nieuwe bal te krijgen voor de speelplaats

-> zo organiseren ze regelmatig een sensibilisatiecampagne om beter fruit te eten / enkel gepast afval in de compostemmers te doen (ook bij het personeel ;) ) 

-> De compostkrachten anno 2018 zetten zich sterk ondernemend in en verkochten heel wat van de opgeleverde compost

-> De compostkrachten anno 2019 willen een stapje verder gaan en hopen zelf gezaaide en geoogste producten te kunnen verkopen ... 


Het is deugddoend om het grote engagement van deze leerlingen te zien en hen te zien groeien in dit project. 


Persbericht 2016

Leerlingen GBS De Bijenkorf groeien uit tot compostkrachten

Een 15-tal leerlingen van GBS De Bijenkorf (Rosselaar) is dit schooljaar onder de middagpauze aan de slag gegaan als compostkracht. GBS de Bijenkorf weerde eerder al alle papiertjes en flesjes en doet haar naam als afvalarme school nu alle eer aan door ook het overgebleven groenafval te verwerken tot compost.

Afvalarme school

Gemeentelijke basisschool De Bijenkorf is al twee jaar lang een afvalarme school: alle tussendoortjes zitten in herbruikbare dozen en alle dranken in herbruikbare flessen. Het fruitafval, tuinafval en het gemaaide gras was het enige afval dat nog overbleef. Klusjesman Johan kwam op het idee om ook dit laatste afval te gaan composteren op school om het zo te herbruiken in hun zaaibakken, tuintjes en MOS-projecten.

Compostkr8

In De Bijenkorf kunnen kinderen zelf kiezen om tijdens hun middagpauzes zich te engageren voor bepaalde mandaten, zoals knuffelmaatjes bij de kleuters, stripbib-verantwoordelijken, lees-buddies,... Een vijftiental leerlingen nam enthousiast het mandaat van compostkracht op. Ze bedachten samen de naam 'compostkr8' voor hun project en ontwierpen een eigen logo.

Hulp van compostmeesters en klusjesmannen

De compostmeesters van Balen kwamen uitleg geven over composteren en bouwden samen met de klusjesmannen en de leerlingen de compostbakken op. De compostkrachten informeerden alle andere leerlingen en leerkrachten over hun project, maakten een werkverdeling en stuurden deze regelmatig bij, zodat er elke dag kinderen aan de beurt waren om het groenafval van de lagere school en de kleuterschool naar de compostbakken te brengen en de compostbak in orde te houden. Af en toe gingen ze zelfs aan het snoeien of maaiden ze gras onder begeleiding.

Groene zones

Het compost komt ook goed van pas op school, want er zijn heel wat ‘groene’ zones waar er per klas gezaaid, geplant en geteeld wordt. Elke klas heeft een "klasgroentje" of een eigen zaaibak.

Financiële steun

Aangezien het compostkr8-project zich situeert binnen het domein ‘lokale initiatieven in het onderwijs en het jeugdwerk’ van CERA, kan De Bijenkorf rekenen op financiële ondersteuning bij de realisatie van dit project.

Bekijk het filmpje dat de school maakte over dit project:

Dank u voor het vertrouwen in onze school!

Wij zijn bereikbaar op het nummer 014/744270  -  directie.debijenkorf@joleba.be - secretariaat.debijenkorf@joleba.be