Kinderyoga

Wij hebben één kinderyogadocent in ons team. 

Heel wat leerkrachten van het team volgden nascholingen rond yoga, mindfullness, 'stilzitten als een kikker' ... een bewuste keuze om onze kinderen met dit aanbod sterker te maken.

Waarom yoga integreren in onze schoolwerking?

Voor de kleuters tussen de 3-6 jaar staan de oefeningen veelal in het teken van een centraal thema passend bij hun belevingswereld zoals de spannende jungle of de seizoenen. Er worden ook yogahoudingen geoefend. Zo werken de kinderen met het stevig staan als een boom bijvoorbeeld aan balans en ook aan concentratievermogen. Het nadoen van een kikker is bijvoorbeeld een goede manier om de heupen en knieën los te maken. De lessen worden aangevuld met liedjes en verhalen die aansluiten bij de belevingswereld van het kind. Ze worden zich op speelse wijze bewust van hun adem en ontdekken dat ze dan rustig kunnen worden, ze ontwikkelen het gebruik van hun zintuigen en leren het verschil tussen spanning en ontspanning.

De lessen voor de leerlingen tussen de 6-12 jaar hebben al een wat meer praktische insteek en ligt de nadruk wat minder op speelsheid. Er wordt meer ingegaan op de werking van yoga en hoe zij yoga kunnen gebruiken tijdens spannende momenten. Ze leren om bijvoorbeeld bij zenuwen voor een toets of een spreekbeurt en bij heftige emoties zichzelf tot rust te brengen door de juiste ademhaling.

Voordelen van yoga 

Kinderen kunnen werken aan hun zelfvertrouwen. Ze leren de grenzen van hun eigen lichaam kennen. Er is geen competitie en er moet niet gepresteerd worden.

Het verhoogt het bewustzijn en het concentratievermogen. De yoga houdingen gecombineerd met diepe en gecontroleerde ademhaling leert kinderen hun hoofd rustig en leeg te maken en zich alleen op de houding te focussen.

Kinderen leren zichzelf waarderen en om te gaan met spanningen 

Het bevordert de creativiteit. Door de rust in hun hoofd krijgen kinderen de ruimte om allerlei dingen te verzinnen en te creëren. Door uit te proberen komen ze tot allerlei creatieve houdingen en worden ze fantasierijker.

Het bevordert een goede houding, een rechte rug, soepele spieren en sterke botten.

De meditatie-oefeningen zorgen voor een beter concentratievermogen.

Dank u voor het vertrouwen in onze school!

Wij zijn bereikbaar op het nummer 014/744270  -  directie.debijenkorf@joleba.be - secretariaat.debijenkorf@joleba.be