TEMA 00

PRESENTACIÓ DELS CURSOS PREbàsic - PRE1 - PRE2 i PREsuperior

PRESENTACIÓ DEL CURS D'INICIACIÓ A L'EDUCACIÓ EN EL LLEURE

Aquests continguts són el fruit de l’experiència que els autors (*) tenen amb els cursos d’iniciació a l’educació en el lleure (premonitors i premonitores), que venen organitzant de forma ininterrompuda d’ençà l’any 1991, primer amb l’Escola Ensenya de Fusta de Catalunya i, posteriorment, amb l’Escola l’Empordà.

( *) Autors: FORNÓS CASARES, Rubèn i IGLESIAS MATEO, Jordi

Aquests continguts s’utilitzen com eina de treball d'aquests cursos d'iniciació a l'educació en el lleure, o premonitors, en els nivells que porten per nom PREbàsic - PRE1 - PRE2 i PREsuperior.  Les activitats que es porten a terme estan adaptades a cada nivell i conicideixen amb les unitats didàctiques corresponents.

I no solament és tracta de l’eina imprescindible de treball d’aquests cursos, sinó que posteriorment es converteix en un important recordatori dels continguts impartits en el curs per a l'alumnat i una font de consulta.

Per aquest motiu, de forma expressa, no hem volgut baixar el nivell d’explicació dels continguts que estan aquí exposats, ja que entenem que les explicacions de les professores i des professors, però sobretot la realització dels exercicis proposats, ajudaran a assimilar-los i a entendre'ls a cadascun dels nivells que l'alumnat realitza en funció de la seva edat.

Els cursos d’iniciació a l’educació en el lleure o de premonitors estan estructurats en unitats didàctiques i amb una metodologia específica pensada per als jovent que ha de rebre aquesta formació. Aquests cursos no són cursos professionalitzadors, és a dir, no estan concebuts per després anar a treballar, però sí que són un bon incentiu, perquè, quan els participants tinguin l’edat, decideixin formar-se com a monitores i monitors d'educació en el lleure i siguin ells mateixos qui organitzin o ajudin a portar a terme les activitats de lleure educatiu habituals a la seva entitat o municipi.

Nota: per poder fer un curs de monitors d'educació en el lleure s'han de tenir complets els 18 anys el primer dia de curs.

L’experiència ens aconsella que el jovent en edat entre els 12 i els 17 anys que està interessat en fer de monitora o monitor, se l'ha de motivar, informar i donar l’oportunitat de participar de les activitats d’educació en el lleure des de l’òptica de la monitora i el monitor, ja que és en aquesta edat quan sol aparèixer una vocació que, de no ser així, es podria perdre. Per això l'objectiu general dels cursos. siguin presencials o on-line, consisteix en que l'alumnat acabi amb una visió àmplia i general del món de l’educació en el lleure i en els cas dels alumnes dels cursos presencials, hagin compartit amb les seves companyes i companys de curs, la mateixa metodologia utilitzada en aquest món de l’educació en el lleure, havent practicat diverses tècniques educatives com jocs i tallers. I que també siguin conscients que la dinamització a partir d'activitats d’educació en el lleure només és possible si s'hi impliquen en la seva organització i gestió de les mateixes i que l’educació en el lleure encara es pot portar a terme des del voluntariat.

Aquests cursos han d’ajudar a tenir una visió clara dels continguts d’aquesta professió que la societat ha confirmat abastament que la troba necessària, a la vegada que en el cas de PRE0 dit també PREbàsic ha de capacitat l'alumnat per poder entendre que al darrere de totes les activitats d'educació en el lleure sempre hi ha algú que les pensa i les prepara, també ha de capacitar en el cas de PRE1 per col·laborar com a premonitors i premonitores en casals, colònies, campaments, etc., i en el cas de PRE2 i PREsuperior, ha de capacitar aquest alumnat per a fer d'ajudant de monitora, com si d'un altre monitora es tractés però amb les limitacions dericades del fet de no tenir el títol de monitora i no haver obtingut encara la majoria d'edat.

El primer nivell, el PREbàsic (PRE0) està especialment pensat per a alumnat que té 12 i 13 anys

El segon nivell, el PRE1 està pensat per a alumnat de 13 anys que durant l'any en curs en compleixe 14, i alumnat de 15 anys

El tercer nivell, el PRE2 està pensat per a alumnat de 15 anys que durant l'eny en curs en compleix 16, i alumnat de 17 anys (o 18 anys si els acaben de complir i encara no volen, o poden, fer encara el curs de monitores). També poden accedir a aquest nivell alumnat de 15 anys que no fa els 16 fins a l'any següent i en el cas que hagi fet el PRE1, tot i que nosaltres no ho aconsellem, ho deixem a la consideració de les famílies.

El quart nivell, el PREsuperior està pensat per a alumnat que ja ha fet el PRE2.

L'alumnat que supera el curs obté el certificat d’assistència i aprofitament al Curs d'Iniciació a les activitats d'educació en el lleure d'acord amb el nivell que ha cursat, emès per l’Escola l’Empordà, aquest certificat acredita haver participat amb aprofitament a un curs en el nivell corresponent de formació bàsica en temes d’educació en el lleure.

PRE0: el diploma que acredita la realització del Curs bàsic de Premonitora i Premonitor d'Activitats de Lleure Educatiu i la capacita per a tasques auxiliar de premonitoratge en activitats de lleure educatiu i sempre com a participant de les mateixes i com a voluntària.

PRE1: el diploma que l'acredita com a Premonitora i Premonitor d'Activitats de Lleure Educatiu i la capacita per a tasques de premonitoratge en activitats de lleure educatiu i sempre com a participant de les mateixes i com a voluntària.

PRE2: el diploma que l'acredita com a Ajudant de monitora i monitor de Lleure Educatiu i la capacita per fer tasques d'ajudant en activitats de lleure educatiu com a personal auxiliar i com a voluntària o remunerada si és el cas.

PREsuperior: el diploma que acredita la realització d'un curs d’Especialització per a ajudants de monitora i monitor de nivell superior i la capacita per fer tasques d'ajudant en activitats de lleure educatiu com a personal auxiliar i com a voluntària o remunerada si és el cas.

Per això, els autors, des de l’Escola l’Empordà defineixen les funcions del premonitor PRE1 com: La seva tasca és la de col·laborar i donar suport a l’equip de dirigents (equip de monitores i monitors), des del voluntariat o com a participant al casal d’estiu o en altres activitats d’educació en el lleure i de PRE2 i PREsuperior com : La seva tasca és la d'ajudant de monitora, figura contemplada en el decret DECRET 267/2016, de 5 de juliol, de les activitats d'educació en el lleure en les quals participen menors de 18 anys: s'admet la possibilitat que part del personal de suport logístic tingui entre 16 i 18 anys sempre que siguin 2 anys més grans que el més gran dels participants, que no superin en nombre el 10% dels participants i fins a un màxim de 5, i hi hagi algun altre membre de l'equip de suport logístic major d'edat, des del voluntariat o bé com personal contractat, o com a participant al casal d’estiu o en altres activitats d’educació en el lleure.

El Projecte Suma't-hi

El projecte Suma’t-hi, engegat des d'inicis de la dècada del 90 pels autors d’aquest curs, és un programa educatiu per fomentar el voluntariat i l’associacionisme juvenil combinant un curs d’iniciació a l'educació en el lleure amb activitats diverses per al jovent. El projecte Suma-t’hi, és una proposta específica que en un primer terme pretén iniciar jovent en l’educació en el lleure, l’associacionisme i el voluntariat i intenta que aquest s’integri en el teixit associatiu de les seves respectives poblacions i faci tasques de voluntariat. Per això els cursos de premonitors de l'Escola l'Empordà estan inclosos dins del projecte Suma-t’hi.

Aquests cursos d’iniciació a l’educació en el lleure a més d'abastar els objectius específics del propi curs, els autors també responsables de l'Escola l'Empordà, es van adonar que abastaven altres objectius suficientment importants com perquè no els hi passessin desapercebuts com ara la unió i la inclusió que es produïa entre l'alumnat. Això els va fer plantejar la possibilitat de convocar uns cursos extensius de dinamització comunitària, és a dir, traslladar els cursos intensius de tres dies a cursos extensius que duressin tot un mes i amb la finalitat d'aconseguir un equip de joves que al llarg de l'any s'animessin a portar a terme tasques de voluntariat i de dinamització a la seva població o barri.

Els objectius generals del projecte Suma-t’hi són:

Tots aquests objectius s'aconsegueixen a mig i llarg termini, en el sentit que l'objectiu final del Programa Suma-t'hi és aconseguir monitores i monitors d'educació en el lleure amb experiència en accions de voluntariat i participació ciutadana, compromesos amb la ciutadania i que estiguin veritablement motivats per portar a terme una tasca educativa social en el temps lliure.

Aquests objectius es pretenen aconseguir amb l’organització de Campus de Joves, combinat de curs d’iniciació en la dinamització comunitària i d’activitats juvenils. Aquest programa promou explícitament els següents valors:

Aquest projecte es treballa també conjuntament amb els tècnics de Joventut dels ajuntaments de les poblacions on es programen el cursos i dels consells comarcals, amb la intenció de donar l’oportunitat als joves al llarg de l’hivern de participar com voluntaris en diverses accions del municipi, d'oferir la possibilitat de continuar trobant-se en accions puntuals, d'intentar que formin part del teixit associatiu i promoure reunions intermunicipals entre ells.