TEMA 13

EL VOLUNTARIAT

EL VOLUNTARIAT

13.1 Concepte de voluntariat i marc de referència

A Catalunya des del 30 de juliol de 2015 hi ha la Llei 25/2015 del voluntariat i del foment de l’associacionisme. Aquesta llei reflecteix el compromís de la Generalitat de promoure el model català de voluntariat aprofundint en el dret de les ciutadanes a participar amb transparència en la millora de la cohesió social, des de la llibertat, des de la seva pròpia realitat i des de la independència civil.

Aquesta llei va ser aprovada per unanimitat de tots els grups parlamentaris del Parlament de Catalunya i protegeix el model català del voluntariat, assegurant-se que el voluntariat sempre es porti a terme des d’una entitat sense ànim de lucre, actualitzant i donant rang de llei als drets i deures del voluntariat, a la vegada que fomenta el voluntariat.

Àmbit d’aplicació

Aquesta llei s’aplica a les entitats privades sense ànim de lucre amb programes de voluntariat i a les persones físiques que acompleixen activitats d’interès general, definides com a voluntariat per aquesta llei, que es duen a terme exclusivament en el territori de Catalunya, amb independència del lloc on tingui el domicili social de l’entitat.

Als efectes de l’aplicació d’aquesta llei, s’ha de considerar el que estableixen els estatuts de l’entitat pel que fa a l’àmbit territorial i el domicili de l’entitat.

Cal no confondre l’àmbit d’actuació d'aquesta llei amb l’àmbit d’actuació del voluntariat esmentat més avall, ja que per exemple protecció civil, extinció i prevenció d’incendis, cooperació internacional estan regulades per la seva pròpia normativa.

13.1.1 Definicions que fa aquesta Llei

Voluntariat

El conjunt d’accions i activitats d’interès general motivades per l’altruisme i la voluntat de transformació social que acompleixen persones físiques, denominades voluntaris, que participen en projectes en el marc d’una activitat associativa o bé en programes específics de voluntariat d’una entitat sense ànim de lucre, d’acord amb el que estableix aquesta llei.

Voluntaries

Les persones físiques que, d’una manera lliure, sense contraprestació econòmica i d’acord amb la capacitat d’obrar que els reconeix l’ordenament jurídic, decideixen dedicar part de llur temps al servei de les altres o a interessos socials i col·lectius, per mitjà de la participació en programes de voluntariat que duen a terme entitats sense ànim de lucre –amb les quals formalitzen un compromís que dóna origen als drets i deures que regula aquesta llei– o bé per mitjà de l’associacionisme i la participació en els diferents projectes que en aquest marc es puguin dur a terme.

Acció voluntària

L’acció duta a terme per una persona que, lliurement i solidàriament, per voluntat pròpia i sense cap compensació econòmica, decideix dedicar part del seu temps a exercir, d’una manera compartida amb altres persones, un compromís de transformació de la societat, en el marc d’una activitat associativa, en un programa específic de voluntariat d’una entitat sense ànim de lucre i en benefici de tercers.

Associacionisme

L’activitat d’implicació social sense ànim de lucre ni personal ni col·lectiu, basada en la participació col·lectiva i compromesa, l’autoorganització, el voluntariat, la gestió democràtica i la voluntat de transformació social o personal.

Entitat de voluntariat

L’entitat privada sense ànim de lucre que acom-pleix activitats d’interès general, que ha decidit que la participació voluntària dels ciutadans és un valor imprescindible en la seva missió per assolir les seves finalitats i que ha elaborat un programa de voluntariat que defineix i emmarca el valor i els espais de l’acció voluntària en l’entitat. Aquest programa és potestatiu per a les entitats de base associativa.

Destinatàries de l’acció voluntària

Les persones físiques, considerades individualment o integrades en grups, per a les quals l’acció voluntària com- porta un benefici, la defensa de llurs drets, la millora de les condicions de vida o la satisfacció de llurs necessitats.

Programa de voluntariat

El document formal, aprovat per l’òrgan de govern d’una entitat de voluntariat, que recull sistematitzadament i justificadament la voluntat de l’entitat d’organitzar una o més activitats d’interès general que complementin el compliment dels seus objectius o hi coadjuvin, amb la participació de voluntaris, com un valor afegit dins de l’organització.

13.1.2 Principis de l’acció voluntària

Els principis que informen l’acció voluntària són la igualtat, la llibertat, la solidaritat, la transformació social, el compromís, el servei, l’altruisme, la gratuïtat, la responsabilitat, el civisme, la cooperació, la participació, el sentit crític, l’aprenentatge, la generositat, el respecte dels valors inherents al voluntariat, l’acompliment de l’activitat amb competència i l’autonomia respecte als poders públics. Igualment, són inherents a l’acció voluntària els principis de no-discriminació, pluralisme, inclusió, integració i sostenibilitat i, en general, tots els que inspirin la convivència i l’avenç social en una societat democràtica, participativa i justa.

13.1.3 Activitats d’interès general

Als efectes d’aquesta llei, són activitats d’interès general les que s’acompleixen en algun d’aquests àmbits:

  • Els serveis socials

  • Els serveis sanitaris

  • L’atenció i el suport a les famílies

  • L’associacionisme educatiu

  • L’oci i el lleure

  • La cultura

  • L’esport

  • La justícia global, la defensa dels drets humans, el foment de la pau i la cooperació

  • El voluntariat internacional

  • La defensa del medi ambient

  • La igualtat de gènere i el respecte per la identitat i l’orientació sexuals

  • La joventut

  • La gent gran

  • El millorament de les condicions socioeconòmiques i la cohesió social

  • Les activitats comunitàries i veïnals

  • Els moviments ateneistes

  • La protecció dels animals

  • Les activitats que es basen en els principis de l’acció voluntària descrits més amunt

13.1.4 Perfil del voluntariat:

  • Actua a favor de les altres o de la comunitat en general.

  • És solidària i compromesa amb el seu entorn, comunitat i societat.

  • Se sent part implicada amb el seu poble, la seva ciutat, el seu país, la seva gent.

  • Estableix per pròpia voluntat i des de la plena llibertat un compromís d’actuació.

  • Actua de manera altruista i gratuïta.

  • És una persona sensible a les mancances i necessitats de la societat i l’entorn enteses com un global.

  • Decideix, des d'unes opcions i conviccions personals, passar a l'acció per donar resposta a aquestes mancances i necessitats.

  • És una persona activa, dinàmica, emprenedora, responsable i disposada a assumir compromisos.

  • Actua coordinadament en el marc d'una organització i amb les altres persones que la conformen.

  • És una persona que dóna sense esperar rebre res a canvi.

  • I de fet, si parlem de persones sensibilitzades i capaces d’assumir responsablement un compromís, es pot trobar una tasca de voluntariat per a cada tipus de persona, tot i que s’entén que no tothom pot fer qualsevol tasca.

Les entitats de voluntariat actuen en diferents àmbits, faciliten i canalitzen la participació ciutadana, i garanteixen una societat forta, plural i amb capacitat per donar resposta a les seves pròpies necessitats.

13.2 Àmbits d'actuació del voluntariat2

2 Textos extrets de la pàgina web www.voluntarit.org de la Generalitat de Catalunya

Els àmbits d’actuació del voluntariat són diversos, però es poden agrupar en cinc grans blocs, que són els següents: voluntariat social, voluntariat comunitari, voluntariat cultural, voluntariat per a la solidaritat internacional i voluntariat ambiental.

13.2.1 Voluntariat social

L’àmbit social ve caracteritzat per un objectiu comú que és el benestar de les persones, contribuint a la millora de la seva qualitat de vida, ja sigui des d’aspectes físics, psíquics o socioafectius. La tasca del voluntariat pren un relleu especial atesa la vulnerabilitat dels col·lectius amb els quals es treballa. Les funcions i tasques que desenvolupa el voluntariat en aquest àmbit vénen caracteritzades sobretot per l’acompanyament i l’escolta, dues peces clau del voluntariat social i que són eixos transversals en la resta de tasques i funcions. Volem aclarir, però, que aquestes tasques i funcions sovint són comunes, tot i que es treballi per a diferents col·lectius, ja que el voluntariat social el que fa és atenció a les persones.

A continuació es detalla de forma orientativa els col·lectius que s’atenen des d’aquest àmbit, les funcions i tasques que realitzen els seus voluntaris i voluntàries i quin hauria de ser el seu perfil.

Col·lectius

Gent gran, drogodependents, persones privades de llibertat, malalts temporals o terminals i les seves famílies, persones immigrades i refugiades, minories ètniques, persones en situació de pobresa i exclusió social, persones amb discapacitat, persones en dificultats social, infància i joventut en risc.

Funcions i tasques

Acompanyament individualitzat (atenció domicilià- ria, hospitalària i sociosanitària) i grupal, acompanyament a la mort i al dol, orientació i ajut en la reinserció, animació i dinamització hospitalària, acolli- da a la llar, alfabetització i adaptació a una nova cultura; tasques de prevenció i integració, sensibilització i reconeixement de la diversitat, repartiment d'aliments i foment d’hàbits de treball, activitats culturals, lúdiques, transport i formació; orientació en l’assessorament jurídic i psicològic.

Perfil

Persona compromesa, empàtica, amb capacitat de lliurament als altres, amb una sensibilitat especial per escoltar i atendre les persones, i amb capacitat per gestionar emocionalment les situacions difícils.

13.2.2 Voluntariat comunitari

Dins aquest àmbit hi englobem tot un seguit d’actuacions ciutadanes encaminades a millorar la comunitat on viuen. Totes elles promouen la participació social i faciliten canals d'integració de les persones a la vida ciutadana. Són models d’intervenció que reforcen les estructures de pertinença als pobles i barris del país i ajuden a crear un teixit que dóna una dimensió més humana i propera de les relacions de veïnatge i ciutadania.

A continuació es detalla de forma orientativa els tipus d’entitats on actuen, les funcions i tasques que realitzen els seus voluntaris i voluntàries així com quin hauria de ser el seu perfil.

Tipus de centres/entitats

centres comunitaris (ateneus, casals cívics, ca- sals parroquials...), entitats d’educació en el lleure (esplais, escoltes, moviments educatius,...), associacions de veïns, entitats de sensibilització ciutadana, clubs esportius, AMPA / AFA.

Funcions i tasques

Dinamització sociocultural d’un barri o poble, organització de diferents projectes o activitats; planificar, realitzar i avaluar activitats d’educació en el lleure d’infants i joves, organització de festes populars i tradicionals, intercanvi de serveis, defensa dels drets humans, moviments pacifistes, drets de col·lectius; formació i foment d’un esport, col·laboració en la realització de diferents actes o activitats de manera puntual.

Perfil

Persona amb sensibilitat cívica, amb uns certs coneixements sobre el teixit associatiu, amb capacitat empàtica i de treball en equip.

13.2.3 Voluntariat cultural

L’objecte de l’acció de les entitats d’aquest àmbit és la cultura i s’actua, en sentit ampli, en la dinamització cultural, tant de conservació i difusió com de millora i creació, que pot abastar:

  • la cultura popular i tradicional

  • la dinamització, difusió i defensa del patrimoni cultural

  • la dinamització de la producció cultural o artística

  • la dinamització cultural comunitària

Aquesta darrera es duu a terme bàsicament des dels casals i ateneus, espais integradors de foment de la cultura catalana que realitzen una acció de dinamització i cohesió social en el seu entorn més proper. S’hi desenvolupen activitats diverses (teatre, dansa, esports, arts plàstiques, tallers, conferències, activitats de lleure per a infants i adolescents, etc.).

A continuació es detalla de forma orientativa els tipus de centres i/o entitats on s’ubica, les funcions i tasques que realitzen els seus voluntaris i voluntàries, així com quin hauria de ser el seu perfil.

Tipus de centres/entitats

Entitats en defensa del patrimoni (arxius, biblioteques, monuments), camps de treball de recuperació del patrimoni (monuments, arqueologia...), associacions de promoció de la cultura popular i tradicional, associacions que promouen altres cultures, associacions artístiques (teatres, dansa, cinema música, arts plàstiques), casals i ateneus, associacions de comunicació cultural (premsa, radio...), associacions de recerca cultural (arxius, biblioteques...)

Funcions i tasques

Actuacions de millora i recuperació del patrimoni cultural, participació en les activitats i actuacions de cultura popular específiques (grups de castellers, balls, costums...), suport organitzatiu i logístic a les activitats i actuacions culturals, difusió de la cultura, recull, investigació i recuperació del patrimoni cultural (entès de manera genèrica), elaboració de materials educatius i de sensibilització cultural.

Perfil

Persona amb interès per la cultura i el seu desenvolupament, amb capacitat creativa i dinàmica, que té competències socials i/o intel·lectuals i/o artístiques d’acord amb la tasca concreta i amb capacitat de treball en equip.

11.2.4 Voluntariat ambiental

Es promou la defensa del medi ambient i les bones pràctiques per tal de fer possible un món més sostenible mitjançant accions d’educació i sensibilització ambiental i de protecció i millora de l’entorn. Així mateix treballa per la conservació dels recursos naturals així com en la millora de la qualitat ambiental, donant pautes a la població i promovent la seva participació en aquelles accions i activitats i que incideixen en la millora de la situació ambiental.

A continuació es detalla de forma orientativa els eixos d’actuació sobre els que centra la seva activitat, les funcions i tasques que realitzen els seus voluntaris i voluntàries, així com també quin hauria de ser el seu perfil.

Eixos d’actuació

Educació i sensibilització ambiental, protecció i millora de l’entorn.

Funcions i tasques

Sensibilitzar la població sobre la situació mediambiental local i global; donar a conèixer les relacions existents entre el medi ambient i la qualitat de vida de les persones (mitjançant exposicions, jornades, fòrums, etc.); sensibilitzar la població sobre la importància d’interioritzar i posar en marxa hàbits de consum responsable (accions de reducció, reciclatge i reutilització de residus, consum responsable, etc.); fomentar la utilització responsable d’espais i recursos naturals (itineraris mediambientals, tallers, etc.); actuacions de promoció de descoberta del medi (monitor d’excursionisme, d’interpretació i descoberta de la natura, guia de senders, etc.); tasques de defensa, protecció, recuperació ambiental i custòdia del territori (neteja de rius, marcar i desbrossar camins, camps de treball de recuperació de l’entorn, reforestació de boscos, vivers, recuperació i repoblació d’ani- mals, seguiment d’acords i actuacions de custòdia del territori); seguiment de la biodiversitat (hàbitats, espècies, plaques, etc); actuar, a través d’equips mediambientals, sobre emergències ambientals a fi de mitigar possibles danys tant ambientals com personals (inundacions, emissions perilloses a l’aire, abocaments contaminants al mar i als rius, etc.); elaboració de mate- rials educatiu i de difusió ambiental; actuacions i campanyes de denúncia social en relació amb temes ambientals.

Perfil

Persona amb especial sensibilitat en qüestions mediambientals, amb compromís pel medi ambient i la transformació social per a la sosteni- bilitat, amb coneixements especialitzats i/o voluntat d’adquirir-los, amb afany de descoberta i d’actuar en la natura i a l’aire lliure, i amb capacitat de treball en equip.

13.2.5 Voluntariat per a la solidaritat internacional

En aquest àmbit es realitzen projectes de desenvolupament integral i accions d’educació per al desenvolupament (en les seves quatre dimensions de sensibilització, formació, investigació i incidència política/mobilització) a favor de països empobrits del Sud i intervencions d’acció humanitària i d’emergència. Cal tenir present que la intervenció de les persones voluntàries es realitza principalment des de Catalunya, i en escasses ocasions intervenen directament en el lloc de l’emergència o en el país de destinació. En aquest darrer cas parlem més aviat de cooperants, persones especialistes, prèvia- ment formades i entrenades per actuar en el terreny, que són contactades per dur a terme accions relacionades amb les àrees de salut, la logística, les tele- comunicacions, l’aigua i el sanejament, etc. (els cooperants es regeixen per un estatut propi que regula condicions del servei, prestacions econòmiques i d’altres relacionades amb l’exercici de la seva activitat).

A continuació es detalla de forma orientativa els eixos d’actuació sobres els que centra la seva activitat, les funcions i tasques que realitzen els seus voluntaris i voluntàries, i quin hauria de ser el seu perfil.

Eixos d’actuació

Educació per al desenvolupament, cooperació per al desenvolupament, acció humanitària i d’emergència.

Funcions i tasques

Accions i campanyes de sensibilització, elaboració de materials didàctics i de difusió/sensibilització, campanyes per donar suport econòmic a projectes per al desenvolupament, accions i campanyes d’incidència política i de mobilització social, formació / alfabetització / capacitació, estudis, treballs de recerca i d’investigació, accions de sensibilit- zació d’acció humanitària, projectes per al desenvolupament en països empobrits del Sud, actuacions d’emergència i suport logístic.

Perfil

13.2.6 Altres àmbits d’actuació del voluntariat

Podem trobar altres actuacions de voluntariat que no estan incloses en aquests cinc àmbits perquè per la seva particular naturalesa són de difícil ubicació o perquè per la seva excepcionalitat i/o caràcter transversal poden desenvolupar-se com a programes relacionats amb diferents àmbits. Entre d’altres esmentem les accions per a la promoció d’hàbits saludables entre la població adolescent i jove, l’atenció a persones víctimes d’accident o de catàstrofes naturals, accions de resposta a les necessitats de persones afectades per una situació d’emergència i/o crisi, etc.

13.3 Tipologies d'acció voluntària

Atesa l’amplitud del concepte de voluntariat, els diferents nivells i la diversitat de tasques que es poden fer, no hi ha un perfil únic de voluntària. L’actuació voluntària es pot desenvolupar a través de diferents tipus d’intervenció, amb independència de l’àmbit d’actuació.

Alguns d’aquests tipus d’actuació fan aconsellable la capacitació prèvia de la voluntària, atès el seu grau d’especificitat, i per tant cal una formació inicial, però també un procés de formació permanent per poder realitzar amb la màxima qualitat la tasca encomanada en el marc d’un projecte.

13.3.1 Les tasques que poden portar a terme els voluntaris són:

Tasques socials d’atenció i acompanyament personal

Tasques de tipus social en què la voluntària estableix una relació personal, entesa com atenció i acompanyament, que s’exerceix en persones o col·lectius que tenen algun dèficit o mancança que dificulta el seu ple accés al benestar. En són exemples l’atenció domiciliària, l’acompanyament hospitalari, l’acompanyament en sortides, en excursions, en activitats d’animació, acompanyament d'infants a l’escola i recollida, etc.

Relació formativa

Activitats en les quals predomina el vessant formatiu a partir de la transmissió de continguts i habilitats que fa el voluntari als destinataris de l’acció. Engloba els monitoratges divulgatius, professorat a diferents nivells, tallerisme, etc.

Relació educativa i reeducativa-terapèutica

Actuacions en què la relació que es dóna té un clar component educatiu i, per tant, una intencionalitat que així sigui. Es facilita un ajut personal, seguretat, anàlisi de les pròpies vivències, presa de consciència. Actuacions amb una relació reeducativa o terapèutica: ajuda a restablir l’equilibri emocional, l’acceptació d'una mateixa, la confiança en els altres, l’interès per l’entorn, desbloqueig del desenvolupament personal, detecció i canalització de situacions de risc cap a professionals... Ajuda per organitzar la vida quotidiana, ordenar l’espai, estructurar el temps, establir un marc regulador, satisfer les necessitats alimentàries, sanitàries, d’higiene, de seguretat, etc.

Cura i recuperació de l’entorn

Actuacions en què el paper del voluntari té una aportació predominant de tipus físic i en què aquest estableix una forta relació amb l’entorn físic. A més de les associacions ambientalistes que en els últims anys han proliferat per a la sensibilització, l’educació, la recerca en temes relacionats amb el medi, també existeixen els voluntaris fores- tals, agrupacions de defensa forestal, bombers voluntaris, entitats de primers auxilis i rescats, etc.

Activitats socioculturals i participació comunitària

Tasques en què la voluntària treballa dins un equip de voluntariat amb vista a l’organització de determinades activitats. Participació en entitats per promoure actuacions i activitats socioculturals obertes al conjunt de la població i en benefici general de la comunitat.

Gestió, administració i assessorament

Tasques de direcció i gestió de l’entitat, programació i disseny d’intervencions; assegurar els mitjans humans i materials i els recursos per a l’acció, aportar metodologia i assessora- ment; relació amb institucions i altres entitats.

Estudis, recerca i creació

Col·laboracions de tipus tècnic i intel·lectual amb vista a la recerca i la investigació, la creació artística, i elaboració de publicacions, traduccions, etc.

Altres tasques diverses de suport

Altres tasques auxiliars que pot fer un voluntari per donar suport a un determinat projecte i per a les quals, habitualment, no cal una capacitació.

Aquestes tasques es poden incloure en tres grans tipus d’intervenció: unes estarien incloses en un grup on la relació interpersonal entre el voluntari i el beneficiari és l’aspecte central i primordial de la intervenció, més enllà de l’activitat concreta que es pugui realitzar; altres estarien dins del que seria una relació educativa/formativa, en les quals hi ha un mitjà que mediatitza la relació entre el voluntari i el beneficiari; i el darrer grup seria aquell en què hi ha una relació directa sobre alguna cosa, que no és una persona sinó el medi (natural, patrimonial, etc.) o la pròpia organització i/o la seva naturalesa (en aquells casos en què l’activitat va dirigida a la gestió de l’entitat, etc.).

13.4 Relació del voluntariat amb l'entitat corresponent

13.4.1 Règim jurídic de la relació de voluntariat

La relació de voluntariat uneix les voluntàries amb les entitats de voluntariat per a dur a terme l’acció voluntària. En alguns casos aquesta relació pot tenir destinatàries.

Si l’entitat de voluntariat és associativa, correspon a cada entitat d’exigir o no la condició de soci per participar com a voluntari en el desenvolupament dels seus programes.

El règim jurídic de la relació de voluntariat exercida al marge d’un programa de voluntariat és el que estableix la normativa aplicable en cada cas.

El règim jurídic de la relació de voluntariat exercida en el marc d’un programa de voluntariat és el que s’estableix en els drets i deures recollits més avall.. Si els voluntaris són contractats per l’entitat o hi mantenen una relació subjecta a una retribució econòmica no poden exercir en cap cas una acció voluntària que comporti exercir les mateixes funcions o similars en la mateixa entitat.

13.4.2 Full de compromís

La incorporació de les voluntàries als programes de voluntariat es formalitza per escrit, per mitjà del full de compromís, que ha de contenir, com a mínim, el caràcter voluntari i altruista de la relació, les funcions i les tasques acordades, el compromís de rescabalament de les despeses assumides per la voluntària, la formació fixada com a necessària per l’entitat i l’existència d’una assegurança per a la voluntària d’acord amb el que estableixen els drets i deures recollits més avall. El full de compromís també ha de tenir en compte les condicions de gènere i la conciliació de la vida laboral i familiar.

Correspon a l’Administració de la Generalitat, per mitjà de l’òrgan actiu competent en matèria d’associacionisme i voluntariat, de facilitar un model de document per a formalitzar el compromís entre l’entitat i la voluntària.

El full de compromís no és obligatori per a les voluntàries que participen en algun dels programes d’una entitat de la qual són socis.

En el cas dels menors d’edat, les mares, pares o tutors legals han de signar el full de compromís, sempre que els programes d’acció voluntària s’adaptin a les característiques i edat dels menors d'edat, respectant-ne en tot moment la voluntat.

13.4.3 Drets i deures dels voluntariat

Drets de les voluntàries

Les persones que participen en programes de voluntariat tenen els drets següents:

  • Obtenir de l’entitat de voluntariat en què col·laboren informació sobre la missió, la finalitat i el funcionament de l’entitat, sobre el sentit i el desenvolupament de l’acció voluntària i sobre el paper i l’itinerari que tenen dins l’entitat, i també disposar d’informació de les activitats i dels mitjans i el suport per a poder acomplir-les convenientment.

  • Rebre la formació necessària per a l’acompliment de l’activitat, estar inormats del disseny de l’itinerari formatiu en el marc del projecte que desenvolupen i poder participar-hi.

  • Ésser tractats sense cap tipus de discriminació i amb respecte per llur condició i llurs creences.

  • Formalitzar la vinculació amb l’entitat amb el full de compromís corresponent, d’acord amb l’article 7.

  • Disposar d’acreditació o identificació com a voluntaris.

  • Obtenir un certificat de llur participació en els programes de les entitats de voluntariat, en el qual s’han de fer constar, com a mínim, la naturalesa de l’acció voluntària i el període i el total d’hores en què s’ha desenvolupat.

  • Tenir el reconeixement de l’experiència adquirida en tasques d’associacionisme i en programes de voluntariat per mitjà dels processos d’acreditació de competències adquirides per vies no formals d’acord amb la normativa vigent.

  • Participar en l’elaboració, la planificació, l’execució i l’avaluació dels programes i les activitats en què col·laborin, d’acord amb la naturalesa i la dinàmica interna de l’entitat.

  • Rebre informació sobre les condicions de seguretat, higiene i salut adequades a la naturalesa i les característiques de l’activitat voluntària, i acomplir llur tasca en aquestes condicions.

  • Rebre cobertura d’una assegurança de riscos derivats de l’activitat que acompleixen com a voluntaris i dels danys que, involuntàriament, podrien causar a tercers per raó de llur activitat.

  • Rescabalar-se, si així ho acorden amb l’entitat de voluntariat en què duen a terme l’acció voluntària, de les despeses que aquesta els pugui ocasionar.

  • Acordar lliurement les condicions i els possibles canvis de llur acció voluntària, el compromís de les tasques definides conjuntament, la durada i l’horari i les responsabilitats de cadascú.

  • Desvincular-se de la tasca voluntària en el moment que ho considerin pertinent.

  • Els altres que els reconeix l’ordenament jurídic.

Deures dels voluntaris

Les persones que participen en programes de voluntariat tenen els deures següents:

  • Cooperar en la consecució dels objectius de l’entitat o dels programes en què participen per al compliment dels compromisos adquirits dins de l’entitat, i participar activament en els espais i mitjans que l’entitat ha previst per a fer efectiu un treball coordinat en els programes.

  • Participar activament en la formació acordada amb l’entitat de voluntariat per a l’acompliment de la tasca.

  • Acomplir l’activitat en què participen amb responsabilitat, diligència i competència, i respectar les normes internes de funcionament de l’entitat de voluntariat i els principis i valors que estableix l’article 4.

  • Observar les mesures de seguretat i salut que estableixen les lleis.

  • Rebutjar tota contraprestació econòmica o material que els ofereixin els destinataris o tercers per llur actuació, llevat dels diners de butxaca i d’altres conceptes similars pel que fa als programes de voluntariat internacional.

  • Respectar els drets i la dignitat dels destinataris de l’acció voluntària i dels altres voluntaris amb els quals col·laborin.

  • Mantenir la confidencialitat de les informacions rebudes i conegudes en l’acompliment de llur activitat.

  • Notificar a l’entitat de voluntariat llur renúncia amb l’antelació suficient, per tal que es puguin adoptar les mesures necessàries per evitar perjudicis a l’activitat en què participen.

13.4.4 Drets i deures de les entitats de voluntariat

Drets de les entitats

Les entitats amb programes de voluntariat tenen els drets següents:

  • Escollir lliurement la voluntària segons la naturalesa i les característiques de la tasca que s’ha de dur a terme i d’acord amb llurs normes de funcionament intern i els programes que s’han de desenvolupar.

  • Demanar a la voluntària respecte pels valors i la missió de l’entitat.

  • Reclamar a la voluntària que dugui a terme la formació acordada per a poder acomplir adequadament la seva tasca.

  • Desvincular, justificadament, la voluntària del programa de voluntariat en què participa si incorre en l’incompliment manifest del full de compromís.

Deures de les entitats

Les entitats amb programes de voluntariat tenen els deures següents:

  • Disposar d’un pla de voluntariat o de participació que reculli els aspectes relatius a la gestió de les voluntàries dins de l’entitat.

  • Disposar d’un pla de formació o d’un itinerari formatiu de les voluntàries de l’entitat en els quals es pugui identificar la formació que la voluntària necessita per a poder dur a terme la seva tasca a l’entitat i participar-hi.

  • Facilitar informació sobre la missió i l’estil de treball de l’entitat de voluntariat a fi de garantir un encaix correcte entre les aspiracions de l’entitat i les de la voluntària.

  • Nomenar una persona com a responsable de la coordinació de les voluntàries de l’entitat de voluntariat.

  • Formalitzar la vinculació amb la voluntària per mitjà del full de compromís corresponent, d’acord amb el que estableix l’article 7, i complir els compromisos adquirits.

  • Proveir la voluntària, en cas que sigui necessari, d’un element identificador en què consti, com a mínim, la seva condició de voluntària.

  • Mantenir, si escau, un registre en què constin inscrits les voluntàries de l’entitat de voluntariat, una descripció mínima de l’activitat que duen a terme i qualsevol dada que pugui facilitar la certificació posterior de llur activitat, que s’estableix en la lletra h.

  • Certificar, a petició de la voluntària, la seva participació i vinculació als programes de l’entitat de voluntariat, fent-hi constar les activitats i funcions dutes a terme, l’any de realització i el nombre d’hores dedicades, i també la formació feta i la durada.

  • Assegurar els riscos derivats de l’activitat que duu a terme la voluntària i la responsabilitat civil de les accions esmentades en tot moment, i assegurar també les mesures de seguretat i salut d’acord amb la normativa vigent.

  • Rescabalar la voluntària, si així ho han acordat amb aquest, de les despeses que li pugui ocasionar l’acció voluntària.

  • Garantir l’exercici del voluntariat d’acord amb el que consta en el full de compromís i els drets que reconeix aquesta llei, i disposar d’elements facilitadors de l’atenció i el seguiment de la voluntària.

  • Complir els deures que s’estableixin per reglament en l’àmbit sectorial corresponent.

  • Adaptar les actuacions que han de fer les voluntàries, atenent llur situació personal o la dels altres actors del programa al qual estan vinculades.

  • Facilitar la participació de les voluntàries en el disseny i l’execució dels programes d’acció voluntària que es vulguin desenvolupar.

  • Participar activament en els protocols i els mecanismes que s’estableixin per combatre els maltractaments i posar-los en coneixement de les autoritats policials o judicials en cas que se’n detectin indicis en les persones ateses.

  • En el cas de les entitats de menys de cent voluntaris, els deures a què fan referència les lletres a, b i h es poden delegar a les federacions respectives o a entitats de primer nivell, després d’haver-los acceptat, o els poden complir, coordinadament, amb diverses entitats o per mitjà de convenis amb les administracions públiques.

13.4.5 Drets i deures dels destinataris de l’acció voluntària

Drets de les destinatàries de l’acció voluntària

Les destinatàries de l’acció voluntària tenen els drets següents:

  • Rebre una acció voluntària que respecti llur dignitat i intimitat personal i familiar i llurs conviccions polítiques, religioses o de qualsevol tipus, evitant tota discriminació.

  • Disposar d’informació actualitzada sobre els programes de les actuacions que els afecten, prèviament i en qualsevol fase del procés.

  • Aconseguir la intervenció dels responsables de les entitats d’acció voluntària en el supòsit que sorgeixin conflictes amb el voluntari.

  • Sol·licitar i obtenir la substitució de la voluntària assignada si existeixen causes que ho justifiquen, o bé prescindir de l’acció voluntària sota llur responsabilitat.

  • Participar activament en l’avaluació dels programes de voluntariat de què han estat beneficiaris.

Deures de les destinatàries de l’acció voluntària

Les destinatàries de l’acció voluntària tenen els deures següents:

  • Col·laborar, sempre que sigui possible, amb la voluntària, respectant-la i facilitant-li la feina.

  • No oferir contraprestacions, monetàries o en espècie, a les voluntàries per l’acció que han dut a terme.

  • Notificar amb suficient antelació a l’entitat que es vol prescindir del programa d’acció voluntària.

  • No exigir a les voluntàries actuacions que no corresponen a la naturalesa de l’acció voluntària.

Per estar al cas

Voluntariado como forma de vida | Leticia García | TEDxYouth@Madrid

Hay muchas cosas que los jóvenes pueden hacer en los fines de semana, y no todo lo que leemos en la prensa sobre ello es positivo e inspirador. Pero hay jóvenes comprometidos que dedican su tiempo a los demás y aprenden de los que más sufren que hay que saber vivir el momento y experimentar el dolor para llegar a ser lo mejor que podemos ser.

Leticia es coordinadora de voluntariado para una Fundación con sede en Madrid que cuida a niños con enfermedades raras , y es una activista a favor del voluntariado en jóvenes como forma de compromiso, aprendizaje y felicidad.

This talk was given at a TEDx event using the TED conference format but independently organized by a local community. Learn more at http://ted.com/tedx

El voluntariat a la Fundació Catalana de l'Esplai

Vídeo amb voluntàries i voluntaris que col·laboren als centres d'esplai i a la pròpìa Fundació Catalana de l'Esplai.

Suggerit per SME: Bruce Springsteen - Dancing In the Dark (Official Video)

Cançó: We Take Care Of Our Own

Artista: Bruce Springsteen

Autors: Bruce Springsteen

Amb llicència concedida a YouTube per SME (en nom de: Columbia); LatinAutor - UMPG, CMRRA, LatinAutorPerf, Global Music Rights LLC, UMPG Publishing, UNIAO BRASILEIRA DE EDITORAS DE MUSICA - UBEM, UMPI i 10 societats de gestió de drets d'autor musicals

Som Voluntariat, Som Prat

Des de l'Ajuntament del Prat mostrem l'agraïment que la ciutat té amb tota aquesta base social que conforma el voluntarait mitjançant un acte de reconeixement als voluntaris i voluntàries que va tenir lloc el dia 7 de juny, a les 12h, al Teatre Modern del Prat on es va projectar aquest vídeo.

Cançó: Wherever We Go (Instrumental 7 minutes)

Artista: Dink Farklebrink

Àlbum: Come Dine With Me and I'll Sing You Some Songs

Amb llicència concedida a YouTube per BM

Marató de la Pobresa

Palamós en acció en motiu de la Marató de la Pobresa està preparant una diada molt especial pel pròxim 27 de maig de 2012... "Palamós s'omple de solidaritat"

Created with MAGIX Video deluxe MX Plus

Participació ciutadana a Palamós amb la plaça del Mas Guàrdies

Els joves de Palamós en acció van conèixer i van participar a una xerrada-debat en el procés participatiu per a la reforma de la plaça dels pisos del Mas Guàrdies a Palamós

Tots i totes som en Richi

El passat 21 d'abril de 2012, Palamós es va omplir de solidaritat, més de cinquanta entitats de la vila i dels voltants van participar a la Marató de'n Richi...

Palamós en acció presenta aquest petit recull de fotografies, taller que es va fer el mateix dia de la Marató i aquest n'és el resultat.

Suggerit per Believe Music: Teràpia de Shock - Sense Tu - Videoclip Oficial

JUGA JOVE a la PISTA de GEL de PALAFRUGELL 2011-2012

Aquest any a la pista de Gel hi ha un espai per a joves: el JUGA JOVE, els jocs de sempre, els jocs que son diferents. Un espai que han preparat el grup de premonitors i premonitores 2011-2012 de Palafrugell (ESPAI JOVE). Projecte Suma-t'hi de l'Escola l'Empordà, escola d'educadors i educadores en el lleure.

Cançó: Hiroshima (B B B Benny Hit His Head) (Seeds Version)

Artista: Ben Folds

Amb llicència concedida a YouTube per SME (en nom de: Epic); LatinAutor - Warner Chappell, UNIAO BRASILEIRA DE EDITORAS DE MUSICA - UBEM, ARESA, BMG Rights Management (US), LLC, LatinAutorPerf i 4 societats de gestió de drets d'autor musicals