TEMA 04

LA MONITORA I EL MONITOR D'EDUCACIÓ EN EL LLEURE

LA MONITORA I EL MONITOR D'EDUCACIÓ EN EL LLEURE

4.1 Què és el que fa una monitora i un monitor d'educació en el lleure?

En primer lloc hem de deixar ben clar que una monitora i un monitor de lleure educatiu són educadores i animadores, educadores perquè el seu principal objectiu és ajudar a créixer als infants i adolescents que té al seu càrrec i animadores perquè a la vegada faciliten que aquests participin de les propostes educatives que se’ls hi fa.

Per entendre les funcions de les monitores i dels monitors hem de partir que aquestes estan presents, formen part i són part executora d’un projecte d’educació en el lleure. Com a tal projecte, volen que els infants i adolescents participin d’ell, se’l facin seu i per aconseguir-ho són precisament les mateixes monitores i monitors qui ho propicien perquè són persones significatives per a tots ells. Això no serà mai possible si abans les monitores i monitors no s’han fet seu aquest projecte, si no hi creuen o si, senzillament, en passen.

Hi ha vegades que les monitores i monitors idealitzen el seu treball pensant en activitats extraordinàries, perfectes. Pensant en infants i adolescents que no portaran cap problema i que se’ls podrà educar de la manera que vulguem de forma relativament fàcil. Això no és així ni de bon tros, estem limitats per nosaltres mateixes, pel context, els recursos i pels propis participants, que són infants i adolescents concrets.

Pel que fa al tarannà (manera de ser) de les monitores i monitors, el fet d’educar en el lleure no vol dir deixar de ser nosaltres mateixes, de fet la personalitat pròpia, diferent i individual de cada monitora i monitor ens enriqueix en la diversitat. De la mateixa manera que no podem imposar la nostra manera de ser a la resta de l’equip de monitores i monitors, tampoc hem de deixar que ens imposin la de les altres. Això vol dir que ens hem d’adaptar i ser solidàries acceptant a les altres tal com són, intentant consensuar una forma de treballar respectuosa amb la diversitat.

De la mateixa manera que no és bo pensar que les monitores i monitors han de fer-ho tot ofegant la iniciativa i el treball de les participants, tampoc hem de caure en l’error que els infants i adolescents tindran sempre la iniciativa, la capacitat organitzativa i la capacitat de treball. En aquest sentit és bo que a mida que el grup de participants vagi creixent en quant a iniciativa, organització, esperit crític i capacitat de treball, la nostra intervenció com monitores i monitors vagi minvant seguint el ritme que marca el grup de participants.

Les monitores i monitors han de ser presents en el grup de participants, deixant fer allò que les participants poden fer per elles mateixes, donant un cop de mà quan cal i sobretot fixant la mirada en el fet que el grup vagi assolint autonomia.

I això s’aconsegueix dialogant amb els infants i adolescents i reconeixent en tots elles que són per damunt de tot persones que tenen drets i coneixements amb personalitat pròpia i deures que es deriven del fet de viure en col·lectivitat

4.2 Maneres de fer de monitora i monitor

  • La monitora i el monitor que pressionen

  • La monitora i el monitor que s'inhibeixen (que solen passar)

  • La monitora i el monitor que cerca un equilibri entre les dues posicions anteriors

Aquestes postures no han de ser úniques, sinó que s'han d'adaptar a les situacions:

  • No es tracta de saber si cal fer pressió o no, sinó que cal actuar per resoldre les situacions

  • Mantenir l’'autoritat per fer seguir el grup en la direcció volguda

  • Aplicar les normes, perquè el grup s'autoreguli

  • Possibilitat de modificar les normes (sobretot quan l'activitat és llarga)

  • La monitora i el monitor han de prendre la postura que estimuli el grup al diàleg, a la comprensió i a la comunicació

  • Ajudar que els infants i adolescents esdevinguin uns usuaris crítics, intencionals i, a la llarga, transformadors de la realitat

4.3 Funcions bàsiques del monitor i la monitora

Les funcions bàsiques de la monitora i monitor d’educació en el lleure les abordarem des de dos punts de vista complementaris, el del model integral de l’educació en el lleure que ja hem estudiat i des del punt de vista de les dimensions personals de les pròpies monitores i monitors.

4.3.1 Funcions bàsiques partint del punt de vista del model integral de l’educació en el lleure

1. Estar atent a les necessitats dels infants i adolescents, facilitant-los allò que els hi cal perquè estiguin cobertes: alimentació, higiene, confort...

2. Estar atent a adequar les activitats a les edats i les capacitats dels participants (que siguin activitats inclusives) i també estar atent a adequar-les al context, el clima, l’horari, el lloc...

3. Estar atent a que hi hagi un clima de respecte interpersonal que afavoreixi la convivència, l’acolliment i el tarannà personal de cadascun dels participants.

4. Estar atent a fer activitats que donin sentit al projecte educatiu de lleure en el qual s’hi està treballant

5. Estar atent als interessos dels participants i oferir-los activitats que els motivin i a la vegada fer-ho de forma divertida

6. Estar atent a que ningú pugui prendre mal valorant els riscos de cada activitat i vetllant per una bona organització de les mateixes

4.3.2 Funcions bàsiques partint del punt de vista de la pròpia dimensió personal de les monitores i monitors

Funció d'ètica professional i d’emmarcament, saber prendre part en el projecte i tot el que això comporta:

  • Establir un marc normatiu

  • Aplicar les normes

  • Arbitrar els conflictes i les situacions d'incompliment

Funció relacional, ser personalment present i saber elaborar les relacions i resoldre els conflictes

  • Facilitar les comunicacions

  • Afavorir la cooperació

  • Possibilitar l'anàlisi i la regulació

  • Aportar seguretat

Funció d'organització i d'estructura, emmarcar les situacions i ajudar a organitzar-se

  • Establir un marc organitzatiu

  • Regular el funcionament de l'organització

  • Analitzar el funcionament de l'organització

  • Funció d'animació de les activitats

  • Motivar el grup

  • Ajudar al grup a centrar les noves opcions d'activitat

  • Ajudar al grup a organitzar-se

  • Ajudar a cada infant i adolescent i al grup a actualitzar els seu recursos personals

Un apunt més

La meva participació dins l'equip educatiu ha de ser plenament activa?

Tots hi tenim dret a dir-hi la nostra i a ser escoltats. Aquesta participació no ho és solament respecte al grup de nois/es que se'ns ha confiat, sinó que fa referència també als aspectes organitzatius generals.

Preguntes i respostes del lleure educatiu

Per estar al cas

Els monitors

Des del Esplai Sant Lorenc de Sant Feliu de Llobregat, que forma part de la Coordinació Catalana de Colònies, Casals i Centres d'esplai, et destaquen el paper dels educadors i educadores.

Més informació a http://jove.cat/vinealcauesplai​ i http://jove.cat/triaelteuestiu

Per saber-ne més

Preguntes i respostes del lleure educatiu

Bateria de preguntes amb les seves corresponent respostes, que fan un viatge per l'educació en el lleure. El llibre està estructurat d'acord amb el Model integral del l'educació en el lleure, però tot i això, no existeix un ordre únic de lectura, el que el fa ideal per fer lectures curtes i també com a llibre de consulta.