Suomen kieli ja 

kirjallisuus 7-9

Oppimäärän erityinen tehtävä 

Suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärän erityisenä tehtävänä on kehittää oppilaiden suomen kielen, moniluku- sekä vuorovaikutustaitoja ja tutustuttaa kirjallisuuteen ja kulttuuriin. Opetus tukee oppilaiden monilukutaidon, kielitietoisuuden ja kielellisen identiteetin rakentumista. Opetuksessa ohjataan oppilaita ymmärtämään suomen kielen, kirjallisuuden ja muun kulttuurin merkitystä ja asemaa monikulttuurisessa ja monikielisessä yhteiskunnassa. Oppilaita ohjataan huomaamaan koulun ulkopuolella opitun kieli-, media- ja kulttuuritietouden merkitys suomen kielen oppimisen tukena. 

Opetuksessa otetaan huomioon suomen ja ruotsin kielten asema kansalliskielinä ja suomen asema enemmistökielenä ja pääasiallisena opetuksen kielenä. Suomen kieli on paitsi opetuksen kohde myös väline muiden oppiaineiden opiskelussa, ja opetuksessa vahvistuvat keskeiset oppimaan oppimisen ja ajattelun taidot. Tehdään yhteistyötä suomi toisena kielenä ja kirjallisuus -oppimäärän ja muiden äidinkieli ja kirjallisuus -oppimäärien kanssa. 

Oppimäärän tehtävä vuosiluokilla 7-9 

Vuosiluokilla 7–9 erityisenä tehtävänä on monipuolistaa oppimaan oppimisen ja vuorovaikutuksen taitoja ja monilukutaitoa. Oppilaiden kielitietoutta, tekstimaailmaa ja kulttuurintuntemusta laajennetaan. Opetuksessa ohjataan tilanteeseen sopivaan kielenkäyttöön, ilmaisuun ja viestintään eri ympäristöissä. Jatko-opinnoissa ja työelämässä tarvittavat kielelliset ja vuorovaikutusvalmiudet otetaan huomioon. Kirjallisuudenopetuksessa kannustetaan elämykselliseen ja monipuoliseen lukemiseen. 

Äidinkielen ja kirjallisuus -oppiaineen oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 7-9 

Tavoitteena on rakentaa yhteisöllinen ja oppimaan oppimisen taitojen kehittymistä edistävä oppimisympäristö, joka tarjoaa runsaasti kielellisiä virikkeitä sekä mahdollisuuksia etsiä, käyttää ja tuottaa tietoa laajoistakin tekstikokonaisuuksista myös monimediaisissa ympäristöissä. Äidinkielen oppimisympäristöön kuuluu myös koulun ulkopuolinen kulttuuri- ja mediatarjonta. Työtavat valitaan niin, että luetun ymmärtämisen strategioiden hallinta vahvistuu ja tekstin tuottamisen prosessit sujuvoituvat. Tekstejä tuotetaan yksin ja yhdessä myös viestintäteknologiaa hyödyntäen. Opetusta eheytetään prosessi- ja projektityöskentelyn avulla ja valitaan työtavat niin, että oppiaineen sisältöalueet integroituvat luontevasti toisiinsa. Draamaa integroidaan eri sisältöalueiden, erityisesti kirjallisuuden, ja muiden oppiaineiden opetukseen. Äidinkielen ja kirjallisuuden opetus integroituu luontevasti esimerkiksi vieraiden kielten, historian, maantiedon ja kuvataiteen opetukseen. Jokaisen oppilaan viestijäkuvaa vahvistetaan vuorovaikutusharjoituksin. 

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet

Oppimisympäristöinä käytetään luokkatilan lisäksi mm. kirjastoa, kirjastoautoa ja koulu- ja luokkakirjastoja. Hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan kirjastojen keskinäisiä verkostoja, esimerkiksi kirjavinkkareita ja paikallisia kirjailijoita ja kulttuuritoimijoita. Muita mahdollisia vierailukohteita ovat esimerkiksi kirjamessut ja teatterit. 

Eri oppiaineiden puitteissa tehtävien koulun retkien ja vierailujen tarjoamat mahdollisuudet hyödynnetään tekstien tuottamisessa. Näitä tekstejä voidaan käsitellä esim. keskustellen ja draaman keinoin. Tekstejä syvennetään mahdollisuuksien mukaan tiedonhaun keinoin. 

Voidaan tehdä yhteistyötä paikallisten mediatoimijoiden kanssa esimerkiksi erilaisten hankkeiden tai vierailujen kautta. 

Tieto- ja viestintätekniikan käyttöä harjoitellaan ja hyödynnetään tiedonhaussa, kirjoittamisessa ja lukemisessa sekä kommunikaatiotaitojen vahvistamisessa. Tiedonhaun opetusta voidaan toteuttaa myös yhteistyössä kirjaston kanssa. Syvennetään tietoturva- ja netikettitietoutta. Toteutetaan eri oppiaineiden yhteisiä projekteja. Eri medioita käytetään puhe- ja esiintymistaitojen, draaman, kuvanlukutaidon ja virtuaalisten pelitaitojen syventämiseen. Hyödynnetään erilaisia sähköisiä oppimisympäristöjä ja työskentelyalustoja (esim. Google Drive) yhteistoiminnallisessa kirjoittamisessa ja työskentelyssä. 

Oppilaan itsetuntemusta ja viestijäkuvaa vahvistetaan myös vertaispalautteen avulla. 

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineessa vuosiluokilla 7-9 

Opetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden koulussa ja koulun ulkopuolella tapahtuvaa oppimista auttamalla häntä löytämään ja käyttämään itselleen sopivia opiskelustrategioita sekä tunnistamaan omia vahvuuksiaan. Oppilaita ohjataan löytämään ja valitsemaan itseään kiinnostavaa ja omalle lukutaidolle ja -tavalle soveltuvia tekstejä monimuotoisten tekstien joukosta ja kannustetaan kirjallisuuden ja muiden tekstien omaehtoiseen lukemiseen. Oppilaita ohjataan myös turvalliseen ja vastuulliseen mediaympäristössä toimimiseen. Vuorovaikutustaitojen ja tekstien tuottamistaitojen kehittämiseksi annetaan yksilöllistä ohjausta ja palautetta. Oppilaat saavat ohjausta ja tukea mahdollisissa kielellisissä oppimisvaikeuksissa, käsitteiden oppimisessa ja ajatusten kielentämissä. Myös kielellisesti lahjakkaita tuetaan esimerkiksi lukuhaasteiden ottamisessa ja itselleen soveltuvien työtapojen löytämisessä ja tavoitteiden asettamisessa. Tekstit ja työtavat valitaan niin, että oppilaiden yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvo toteutuu. 

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet

Oppimista tuetaan ottamalla huomioon oppilaan oma oppimistyyli ja kypsyystaso. Oppilaalle annetaan riittävästi aikaa asioiden käsittelyyn ja purkamiseen. Palautetta annetaan monipuolisesti ja kannustavasti. 

Opetus on monikanavaista ja hyödyntää eri aisteja. Käytetään esimerkiksi draamaa, äänikirjoja ja elokuvia. Ainakin kirjallisuuden opetuksessa draama ja elokuvat tuovat mahdollisuuksia tulkintaan. Myös kielitiedossa draama voi olla eriyttävä lisä (esimerkiksi modusten opiskelussa). Oppimista tapahtuu myös erilaisten yhteistyötahojen kanssa, kuten kirjasto ja teatteri. Oppilaille tarjotaan mahdollisuus tutustua erilaisiin oppimisvälineisiin. 

Oppilasta ohjataan tekemään lukemisesta rutiinia. Tavaksi voidaan ottaa esimerkiksi ajankohtaisten asioiden seuraaminen ja kirjaston lehtihyllyn käyttö. Kirjastoyhteistyön avulla saadaan jokaiselle oppilaalle omaa taitotasoa vastaavaa luettavaa, jota voi valita omien kiinnostuksen kohteiden mukaan. Lukudiplomityö tarjoaa kielellisesti taitaville oppilaille haastetta. 

Kokonaisteosten lukemisessa voidaan tarjota heikommille lukijoille vaihtoehtona äänikirjaa ja/tai e-kirjaa, myös selkokirjoja. Ikäkaudella osa oppilaista valitsee luettavaa nuortenkirjojen joukosta, osa on siirtynyt valitsemaan aikuisten kirjoja. Oppilaita kannustetaan tässäkin siirtymään pois mukavuusalueelta ja löytämään uusia kiinnostuksen kohteita. 

Tekstintuottamistaitojen kehittämiseksi suunnittelutyöhön, tekstin aloittamiseen, lopettamiseen, kappalejaon rakentamiseen jne. annetaan erilaisia malleja. Malleja voidaan laatia eriyttämistarkoituksissa hyvinkin yksityiskohtaisesti (apukysymykset, ydinvirke ja täsmentävät virkkeet -malli jne.). 

Oppilaiden sanavaraston kasvattamiseksi tekstejä tulee lukea myös yhdessä ja tarttua tekstin sanoihin ja käsitteisiin, kielikuviin jne. niistä keskustellen ja niitä avaten. 

Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi äidinkieli ja kirjallisuus - oppiaineessa vuosiluokilla 7-9 

Vuosiluokilla 7–9 oppilaan oppimisen arviointi on monipuolista, ohjaavaa ja kannustavaa. Kannustava ja rakentava palaute tukee oppilaiden motivaation rakentumista ja kielellisten valmiuksien kehittymistä sekä auttaa oppilaita löytämään omat vahvuutensa. Oppilaille annetaan säännöllisesti tietoa oppimisen edistymisestä ja suoriutumisesta suhteessa tavoitteisiin. Arviointi nivotaan kiinteäksi osaksi oppimisprosessia. Oppimista tukevan ja erittelevän palautteen avulla oppilaita autetaan tulemaan tietoisiksi omista taidoistaan, tiedoistaan ja työskentelyprosesseistaan ja annetaan välineitä niiden kehittämiseen. Vuosiluokilla 7– 9 opetuksen kaikki tavoitealueet ovat oppilaiden oppimisen arvioinnissa yhtä tärkeitä. Niiden arviointi perustuu monipuolisiin suullisiin ja kirjallisiin näyttöihin sekä opettajan havaintoihin erilaisissa oppimistilanteissa. Oppilailla tulee olla mahdollisuus osoittaa osaamistaan monipuolisesti. Itsearviointitaitoja ja vertaispalautteen antamisen ja vastaanottamisen taitoja kehitetään osana formatiivista arviointia. 

Päättöarviointi sijoittuu siihen lukuvuoteen, jona oppilaan äidinkielen ja kirjallisuuden opiskelu päättyy kaikille yhteisenä oppiaineena vuosiluokilla 7, 8 tai 9 paikallisessa opetussuunnitelmassa päätetyn ja kuvatun tuntijaon mukaisesti. Päättöarviointi kuvaa sitä, kuinka hyvin ja missä määrin oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut äidinkielen ja kirjallisuuden oppimäärän tavoitteet. Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa määritellyt äidinkielen ja kirjallisuuden tavoitteet ja niihin liittyvät päättöarvioinnin kriteerit riippumatta siitä, mille vuosiluokalle 7, 8 tai 9 yksittäinen tavoite on asetettu paikallisessa opetussuunnitelmassa. Päättöarvosana on äidinkielen ja kirjallisuuden tavoitteiden ja kriteerien perusteella muodostettu kokonaisarviointi. Oppilas on saavuttanut oppimäärän tavoitteet arvosanan 5, 7, 8 tai 9 mukaisesti, kun oppilaan osaaminen vastaa pääosin kyseisen arvosanan kriteereissä kuvattua osaamisen tasoa. Arvosanojen 4, 6 ja 10 mukaisen osaamisen kokonaisarviointi muodostetaan äidinkielen ja kirjallisuuden oppimäärän tavoitteiden pohjalta ja suhteessa edellä mainittuihin päättöarvioinnin kriteereihin. Paremman osaamisen tason saavuttaminen jonkin tavoitteen osalta voi kompensoida hylätyn tai heikomman suoriutumisen jonkin muun tavoitteen osalta. Työskentelyn arviointi sisältyy äidinkielen ja kirjallisuuden päättöarviointiin ja siitä muodostettavaan päättöarvosanaan. 

Kriteerikuvauksissa alempien arvosanojen osaamisen kuvaukset sisältyvät ylemmän arvosanan kuvauksiin. 

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet

Oppiaineessa arvioidaan oppimisen edistymistä ja työskentelyä. Tavoitteet ja arviointiperusteet kerrotaan oppilaalle ja huoltajalle ennen työskentelyn aloittamista. Tarkoituksena on, että oppilas saa kokonaiskuvan kaikesta siitä, mikä hänen arviointiinsa vaikuttaa. Eri suoritukset antavat näyttöä erilaisesta osaamisesta. Arvioinnissa pitää ottaa huomioon kaikki oppilaiden kanssa tehty työ, eli oppilaan pitää saada näyttää osaamisensa monilla eri osa-alueilla. Harjoitetaan myös vertais- ja itsearviointia, jotta oppilaat tulevat tietoisiksi omista tiedoistaan, taidoistaan ja työskentelytavoistaan. Oppilaan harrastuneisuus ja osaaminen jollakin osa-alueella voidaan ottaa huomioon oppiaineen arvosanassa. 

Arvioinnin osa-alueet: 

S1 Vuorovaikutustilanteissa toimiminen 

• Vuorovaikutustaitoja arvioidaan erilaisissa pari- ja ryhmäviestinnällisissä tehtävissä, kuten ryhmätöissä, esitelmissä, puheissa ja erilaisissa väittely- ja neuvotteluharjoituksissa. • Myös tuntityöskentely antaa jatkuvaa näyttöä vuorovaikutustaidoista. 

S2 Tekstien tulkitseminen • Tekstien tulkinnan kehittymistä arvioidaan erilaisilla kirjoitelmilla ja kontrollikokeilla. • Oppilaat analysoivat ja tulkitsevat tekstejä myös pareittain ja ryhmissä, jolloin opettaja voi arvioida tuotosta ja oppilaat pystyvät antamaan toisilleen vertaispalautetta, jonka voi ottaa mukaan arviointiin. • Myös yhteiset keskustelut oppituntien aikana otetaan huomioon arvioinnissa. Tekstin tulkinnan lisäksi huomiota kiinnitetään tekstin sisällön ymmärtämiseen. 

S3 Tekstien tuottaminen • Oppilaat tuottavat erilaisia tekstejä, joista opettaja voi seurata tekstin tuottamisen kehittymistä. • Kirjallisten taitojen kehittyminen pitää dokumentoida, ja yksi mahdollinen menetelmä on työkansion kokoaminen. Kansio voi sisältää esimerkiksi kaikki kirjoitetut tekstit ja muut suoritukset, itsearviointia, vertaispalautetta eli oppilastoverin täyttämiä palautelomakkeita esimerkiksi suullisista esityksistä sekä muita tehtäviä. 

S4 Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtäminen • Kielen, kirjallisuuden ja kulttuurin ymmärtämistä arvioidaan sekä erilaisin kokein että oppilaiden omista teksteistä, niin kielellisistä, visuaalisista, audiovisuaalisista kuin verkkoteksteistä. Oppilas tutustuu näiden avulla kulttuuriin, esimerkiksi kansanperinteeseen, elokuvaan, teatteriin, puhekulttuuriin ja mediakulttuurin eri muotoihin sekä yleisen ja suomalaisen kirjallisuuden vaiheisiin. 

Sisällöt, tavoitteet ja arviointikriteerit vuosiluokittain

Suomen kieli ja kirjallisuus 7-9sisällöt (1).pdf

Suomen kieli ja kirjallisuus 7.-9. luokka

sisällöt (S1-S4)


7 sivua

Suomen kieli ja kirjallisuus 7.lk tavoitteet ja arviointikriteerit.pdf

Suomen kieli ja kirjallisuus 7. luokka

tavoitteet ja arviointikriteerit (T1, T3-T12, T14-T16)


14 sivua

Suomen kieli ja kirjallisuus 8.lk tavoitteet ja arviointikriteerit (1).pdf

Suomen kieli ja kirjallisuus 8. luokka

tavoitteet ja arviointikriteerit (T1-T12, T14-T16)


15 sivua

Suomen kieli ja kirjallisuus 9.lk tavoitteet ja arviointikriteerit.pdf

Suomen kieli ja kirjallisuus 9. luokka

tavoitteet ja arviointikriteerit (T1, T3-T12, T14-T16)


15 sivua