Elämänkatsomustieto 

3-6

Elämänkatsomustiedon tehtävä 

Elämänkatsomustiedon opetuksen ydintehtävänä on edistää oppilaiden kykyä etsiä hyvää elämää. Elämänkatsomustiedossa ihmiset ymmärretään kulttuuriaan uusintavina ja luovina toimijoina, jotka kokevat ja tuottavat merkityksiä keskinäisessä toiminnassaan ja kanssakäymisissä ympäröivän maailman kanssa. Katsomuksia, inhimillisiä käytäntöjä ja niitä koskevia merkityksiä pidetään yksilöiden, yhteisöjen ja kulttuuriperinnön vuorovaikutuksen tuloksina. Elämänkatsomustiedossa painotetaan ihmisten kykyä vaikuttaa aktiivisesti omaan ajatteluunsa ja toimintaansa. Tämä koskee myös oppilaiden opiskelua ja oppimista. Siksi on keskeistä sovittaa opetukseen ja opiskeluun oppilaan oma ajattelu- ja kokemusmaailma. 

Elämänkatsomustiedon opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaiden valmiuksia kasvaa itsenäiseksi, suvaitsevaiseksi, vastuulliseksi ja arvostelukykyiseksi yhteisönsä jäseneksi. Tavoitteena on täysivaltainen demokraattinen kansalaisuus globalisoituvassa ja nopeasti muuttuvassa maailmassa. Tämä edellyttää elämänkatsomustiedon opetukselta monipuolisen katsomuksellisen ja kulttuurisen yleissivistyksen kartuttamisen lisäksi eettisen ja kriittisen ajattelu ja toimintakyvyn sekä oppimisen taitojen kehittämistä. Elämänkatsomustiedossa kriittinen ajattelu ymmärretään perusteita etsivänä, asiayhteydet hahmottavana ja tilannetajuisena sekä itseään korjaavana. Siihen liittyy avoin ja pohdiskeleva asenne. 

Elämänkatsomustieto tukee laaja-alaisen osaamisen kehittymistä, erityisesti ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja, kulttuurisen osaamisen, vuorovaikutuksen ja ilmaisun taitoja, itsestä huolehtimista ja arjentaitoja sekä osallistumista, vaikuttamista ja vastuullisuutta. 

Elämänkatsomustiedon tehtävä vuosiluokilla 3-6 

Vuosiluokilla 3-6 elämänkatsomustiedon opetuksen erityisenä tehtävänä on rohkaista ja tukea oppilaiden pyrkimystä rakentaa identiteettiään ja elämänkatsomustaan. Opetuksessa keskeistä on tukea oppilaiden eettisen ajattelun taitojen ja kulttuurisen osaamisen kehittymistä sekä kykyä ilmaista omia näkemyksiään ja niiden perusteita. 

Elämänkatsomustiedon oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 3-6 

Työtapojen valinnassa oppiaineen tavoitteiden kannalta keskeistä on luoda turvallinen ja avoin psyykkinen ja sosiaalinen oppimisympäristö, jossa jokainen oppilas kokee tulevansa kuulluksi ja arvostetuksi. Työskentelyssä tuetaan oppimisen itsesäätelytaitojen kehittymistä. Fyysistä oppimisympäristöä kehitetään erilaiset oppimisen ja työskentelemisen tavat huomioon ottavaksi ja joustavasti muunneltavaksi. Yhteisiä, opettajan ohjaamia tutkimuskeskusteluja rikastetaan toiminnallisilla aktiviteeteilla, saduilla, kertomuksilla, leikeillä, musiikilla, kuvataiteella ja draamalla. Toiminnallisissa aktiviteeteissä otetaan huomioon elinympäristön digitalisoituminen. 

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet 

Kaikilla vuosiluokilla koulussa kunnioitetaan ja arvostetaan edustettujen uskontojen ja katsomusten moninaisuutta. Avainsanoja opetuksessa ovat kiireettömyys, keskusteleminen, vuorovaikutustaidot ja toiminnallisuus. Keskeistä opetuksessa on opittavien asioiden alustava käsitteellistäminen. 

Opettaja valitsee työtapoja huomioiden oppilaiden erilaiset taustat, edellytykset ja tarpeet sekä mielenkiinnon kohteet, esimerkiksi ajankohtaiset aiheet mediassa, vuorovaikutuksessa oppilaiden kanssa. Työtavoissa huomioidaan oppilaiden ikä, ryhmädynamiikka ja ryhmän koko. Oppilaiden omaa osallisuutta pyritään vahvistamaan haastamalla heidät pois omalta mukavuusalueeltaan erilaisten työtapojen muodossa. Opetuksella pyritään vahvistamaan oppimista, osallisuutta sekä opiskelutaitoja ja oma-aloitteisuutta. Opetus tukee itseohjautuvuutta ja ryhmään kuulumisen tunnetta. Oppimisen kannalta tärkeitä ovat tiedon hankkimisen, käsittelyn, analysoimisen, esittämisen, soveltamisen, yhdistelemisen, arvioinnin ja luomisen taidot. Opetuksessa pyritään huomioimaan erilaiset oppijatyypit (auditiivinen, visuaalinen ja kinesteettis-taktiilinen). Työtavoissa pyritään monipuolisuuteen huomioiden tilojen, välineiden ja materiaalien antamat puitteet. 

Työtapoja voivat olla esimerkiksi: 

- tutkiva ja ongelmalähtöinen työskentely 

- muistiinpanojen ja piirrosten tekeminen, ajatus- ja miellekartat, kuvat 

- kokemuksellisuus 

- yhteisöllinen oppiminen kerronnallisuuden kautta 

- ajankohtaisuus mediassa, monilukutaidon opettelua 

- leikki ja mielikuvitus

- musiikin ja kuvataiteen hyödyntäminen 

- yksilö-, pari- ja ryhmätyöt 

- draama 

- keskustelun kiireettömyys, dialogitaitojen opettelua 

- itseilmaisu 

- tarinan ja kerronnan voima 

- tieto-ja viestintäteknologian hyödyntäminen: opetuksessa auki koko uskontojen maailman monimuotoisuus 

- oppilaan oman aktiivisuuden ja vuorovaikutuksen korostaminen 

- luovuus 

- mahdolliset vierailut tai vierailijat 

- monipuolinen oppimiskokemus, joka tulee lähelle oppilaan omaa kokemusmaailmaa 

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki elämänkatsomustiedossa vuosiluokilla 3-6 

Oppiaineen tavoitteiden kannalta keskeistä ohjauksen ja tuen järjestämisessä on vahvistaa oppilaan osallisuuden ja minäpystyvyyden kokemusta. Elämänkatsomustieto oppiaineena tukee oppilaan hyvinvointia, kehitystä ja oppimista tarjoamalla mahdollisuuksia ja käsitteellisiä välineitä tutkia, jäsentää ja rakentaa omaa katsomuksellista identiteettiä yhdessä muiden kanssa. Ohjausta ja tukea tarvitaan erityisesti vuorovaikutus- ja ajattelutaitojen kehittymiseen. Oppilaiden yksilöllisen tuen tarpeet sekä mahdollisuus syventymiseen ja yksilölliseen etenemiseen otetaan huomioon työtapojen ja sisältöjen valinnassa. 

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet 

Opetuksessa huomioidaan oppilaiden erilaiset taustat, edellytykset ja tarpeet. Työtavoissa huomioidaan oppilaiden ikä. Opetuksessa vahvistetaan oppilaan oppimista, osallisuutta sekä opiskelutaitoja ja oma-aloitteisuutta. Oppilaat voivat näyttää osaamistaan monin eri tavoin, esimerkiksi näytelmien, esitelmien, kirjallisen ja suullisen tuotoksen muodossa. Oppilaalle voidaan tarjota myös lisäaikaa kokeessa tai koe voidaan suorittaa sovitusti pienemmissä osissa tai koetta voidaan täydentää suullisesti. Tarvittaessa oppilaalle hankitaan äänikirjoja ja tarjotaan erityisopettajan tai koulunkäyntiohjaajan tukea. 

Oppilaan oppimisen arviointi elämänkatsomustiedossa vuosiluokilla 3-6 

Elämänkatsomustiedon opetuksessa oppimisen arviointi on ohjaavaa ja kannustavaa. Palautteella pyritään rohkaisemaan oppilasta perehtymään ja tutkimaan oppimisen kannalta keskeisiä lähteitä ja piirteitä sekä tekemään asioista omia tulkintoja. Arvioinnissa otetaan huomioon monimuotoiset kirjallisen ja suullisen tuottamisen tavat sekä muun tekemisen ja ilmaisumuotojen kautta osoitettu osaaminen. Tärkeää on niiden kautta osoitettu ilmaisu- ja perustelutaito. Yksityiskohtaisen muistamisen sijaan arvioinnissa kiinnitetään erityisesti huomiota tiedon soveltamiseen sekä ajattelun ja argumentaation kehittymiseen. 

Elämänkatsomustiedon sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaan osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten opettaja käyttää elämänkatsomustiedon valtakunnallisia arviointikriteereitä. 

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet 

Arviointi on jatkuvaa, ohjaavaa, monipuolista ja kannustavaa. Kuudennen luokan lopussa olevat arviointikriteerit toimivat arvioinnin pohjana myös alemmilla luokka-asteilla. Opintojen aikainen arviointi tehdään seutukunnalliseen Oppijana kehittymisen arviointikirjaan. Arviointikirjan avulla oppilas ja huoltaja voivat seurata oppilaan edistymistä. Elämäntaidot ja -asenne eivät vaikuta arvioinnin muodostumiseen. ?????????????

Elämänkatsomustieto 3-6, sisällöt.pdf

Elämänkatsomustieto 3-6 

sisällöt


1 sivu

ET 3-4 tavoitteet +arviointikriteerit.pdf

Elämänkatsomustieto 3-6 

tavoitteet ja arviointikriteerit


4 sivua

ET 5-6 tavoitteet +arviointikriteerit.pdf

Elämänkatsomustieto 5-6 

tavoitteet ja arviointikriteerit


3 sivua

Elämänkatsomustieto 6.lk arviointikriteerit.pdf

Elämänkatsomustieto 6 

Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi elämänkatsomustiedossa vuosiluokilla 3-6


11 sivua