Elämänkatsomustieto

7-9

Elämänkatsomustiedon tehtävä

Elämänkatsomustiedon opetuksen ydintehtävänä on edistää oppilaiden kykyä etsiä hyvää elämää. Elämänkatsomustiedossa ihmiset ymmärretään kulttuuriaan uusintavina ja luovina toimijoina, jotka kokevat ja tuottavat merkityksiä keskinäisessä toiminnassaan ja kanssakäymisissä ympäröivän maailman kanssa. Katsomuksia, inhimillisiä käytäntöjä ja niitä koskevia merkityksiä pidetään yksilöiden, yhteisöjen ja kulttuuriperinnön vuorovaikutuksen tuloksina. Elämänkatsomustiedossa painotetaan ihmisten kykyä vaikuttaa aktiivisesti omaan ajatteluunsa ja toimintaansa. Tämä koskee myös oppilaiden opiskelua ja oppimista. Siksi on keskeistä sovittaa opetukseen ja opiskeluun oppilaan oma ajattelu- ja kokemusmaailma.

Elämänkatsomustiedon opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaiden valmiuksia kasvaa itsenäiseksi, suvaitsevaiseksi, vastuulliseksi ja arvostelukykyiseksi yhteisönsä jäseneksi. Tavoitteena on täysivaltainen demokraattinen kansalaisuus globalisoituvassa ja nopeasti muuttuvassa maailmassa. Tämä edellyttää elämänkatsomustiedon opetukselta monipuolisen katsomuksellisen ja kulttuurisen yleissivistyksen kartuttamisen lisäksi eettisen ja kriittisen ajattelu ja toimintakyvyn sekä oppimisen taitojen kehittämistä. Elämänkatsomustiedossa kriittinen ajattelu ymmärretään perusteita etsivänä, asiayhteydet hahmottavana ja tilannetajuisena sekä itseään korjaavana. Siihen liittyy avoin ja pohdiskeleva asenne.

Elämänkatsomustieto tukee laaja-alaisen osaamisen kehittymistä, erityisesti ajattelun ja oppimaan oppimisen taitoja, kulttuurisen osaamisen, vuorovaikutuksen ja ilmaisun taitoja, itsestä huolehtimista ja arjentaitoja sekä osallistumista, vaikuttamista ja vastuullisuutta.

Elämänkatsomustiedon tehtävä vuosiluokilla 7-9

Vuosiluokilla 7-9 elämänkatsomustiedon opetuksen erityisenä tehtävänä on kasvattaa oppilaiden kykyä oman tulevaisuutensa hahmottamiseen ja suunnittelemiseen. Oppilaiden identiteetin ja elämänkatsomuksen rakentamisen tukemisessa otetaan erityisesti huomioon yleissivistävän tietoperustan laajentaminen sekä oppilaiden omakohtaiset valinnat perusopetuksen jälkeen. Oppilaita tuetaan omakohtaisten hyvän elämän mallien löytämisessä.

Elämänkatsomustiedon oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 7-9

Työtapojen valinnassa on oppiaineen tavoitteiden kannalta keskeistä taata turvallinen ja avoin oppimis- ja keskusteluympäristö, jossa oppilas kokee tulevansa kuulluksi ja arvostetuksi. Erityisesti kunkin uuden ryhmän aloittaessa ryhmäytyminen on olennainen osa oppimisympäristön rakentumista. Työskentelyssä tuetaan oppimisen itsesäätelytaitojen kehittymistä. Oppilaat elävät globalisoituvassa mediamaailmassa, jota erilaiset digitaaliset sovellukset muokkaavat. Siksi elämänkatsomustiedon oppimisympäristössä on olennaista, että välitön henkilökohtainen yhteisöllinen kanssakäyminen voi yhdistyä erilaisten medioiden ja digitaalisen vuorovaikutuksen pedagogisesti monipuoliseen hyödyntämiseen.

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet

Kaikilla vuosiluokilla koulussa kunnioitetaan ja arvostetaan edustettujen uskontojen ja katsomusten moninaisuutta. Avainsanoja opetuksessa ovat kiireettömyys, keskusteleminen, vuorovaikutustaidot ja toiminnallisuus. Keskeistä opetuksessa on opittavien asioiden alustava käsitteellistäminen.

Opettaja valitsee työtapoja huomioiden oppilaiden erilaiset taustat, edellytykset ja tarpeet sekä mielenkiinnon kohteet, esimerkiksi ajankohtaiset aiheet mediassa, vuorovaikutuksessa oppilaiden kanssa. Työtavoissa huomioidaan oppilaiden ikä, ryhmädynamiikka ja ryhmän koko. Oppilaiden omaa osallisuutta pyritään vahvistamaan haastamalla heidät pois omalta mukavuusalueeltaan erilaisten työtapojen muodossa. Opetuksella pyritään vahvistamaan oppimista, osallisuutta sekä opiskelutaitoja ja oma-aloitteisuutta. Opetus tukee itseohjautuvuutta ja ryhmään kuulumisen tunnetta. Oppimisen kannalta tärkeitä ovat tiedon hankkimisen, käsittelyn, analysoimisen, esittämisen, soveltamisen, yhdistelemisen, arvioinnin ja luomisen taidot. Opetuksessa pyritään huomioimaan erilaiset oppijatyypit (auditiivinen, visuaalinen ja kinesteettis-taktiilinen). Työtavoissa pyritään monipuolisuuteen huomioiden tilojen, välineiden ja materiaalien antamat puitteet.

Työtapoja voivat olla esimerkiksi:

- tutkiva ja ongelmalähtöinen työskentely

- muistiinpanojen ja piirrosten tekeminen, ajatus- ja miellekartat, kuvat

- kokemuksellisuus

- yhteisöllinen oppiminen kerronnallisuuden kautta

- ajankohtaisuus mediassa, monilukutaidon opettelua

- leikki ja mielikuvitus

- musiikin ja kuvataiteen hyödyntäminen

- yksilö-, pari- ja ryhmätyöt

- draama

- keskustelun kiireettömyys, dialogitaitojen opettelua

- itseilmaisu

- tarinan ja kerronnan voima

- tieto-ja viestintäteknologian hyödyntäminen: opetuksessa auki koko uskontojen maailman monimuotoisuus

- oppilaan oman aktiivisuuden ja vuorovaikutuksen korostaminen

- luovuus

- mahdolliset vierailut tai vierailijat

- monipuolinen oppimiskokemus, joka tulee lähelle oppilaan omaa kokemusmaailmaa, esimerkiksi hyödynnetään oppilaan omia kokemuksia ja rohkaistaan oppilasta omien mielipiteiden esittämiseen

Opetus kannustaa oppilaita kunnioittamaan elämää, ihmisarvoa sekä omaa ja toisen pyhää. Opetus tukee oppilaan itsetuntemusta, itsensä arvostusta, elämähallintataitojen kehittymistä koko peruskoulun ajan. Opetus antaa aineksia oman identiteetin, elämänkatsomuksen ja maailmankatsomuksen rakentamiseen ja arviointiin. Oppilaita ohjataan kriittiseen ajatteluun ja tarkastelemaan uskontoja ja katsomuksia eri näkökulmista. Elämänkatsomustiedon opetus tarjoaa oppilaille voimavaroja kohti aikuisuutta.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki elämänkatsomustiedossa vuosiluokilla 7-9

Oppiaineen tavoitteiden kannalta keskeistä ohjauksen ja tuen järjestämisessä on vahvistaa oppilaan osallisuuden ja minäpystyvyyden kokemusta. Elämänkatsomustieto oppiaineena tukee oppilaan hyvinvointia, kehitystä ja oppimista tarjoamalla mahdollisuuksia ja käsitteellisiä välineitä tutkia, jäsentää ja rakentaa omaa katsomuksellista identiteettiä yhdessä muiden kanssa. Ohjausta ja tukea tarvitaan erityisesti vuorovaikutus- ja ajattelutaitojen kehittymiseen. Oppilaiden yksilöllisen tuen tarpeet sekä mahdollisuus syventymiseen ja yksilölliseen etenemiseen otetaan huomioon työtapojen ja sisältöjen valinnassa.

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet

Opetuksessa huomioidaan oppilaiden erilaiset taustat, edellytykset ja tarpeet. Työtavoissa huomioidaan oppilaiden ikä. Opetuksessa vahvistetaan oppilaan oppimista, osallisuutta sekä opiskelutaitoja ja oma-aloitteisuutta. Oppilaat voivat näyttää osaamistaan monin eri tavoin, esimerkiksi näytelmien, esitelmien, kirjallisen ja suullisen tuotoksen muodossa. Oppilaalle voidaan tarjota myös lisäaikaa kokeessa tai koe voidaan suorittaa sovitusti pienemmissä osissa tai koetta voidaan täydentää suullisesti. Tarvittaessa oppilaalle hankitaan äänikirjoja ja tarjotaan erityisopettajan tai koulunkäyntiohjaajan tukea.

Oppilaan oppimisen arviointi elämänkatsomustiedossa vuosiluokilla 7-9

Elämänkatsomustiedon arviointi perustuu työskentelyn havainnointiin ja keskusteluihin ja argumentaatioon sekä oppilaiden monimuotoisten tuotosten tarkasteluun. Tuotosten sisällön lisäksi arvioidaan opiskeluprosessia ja työn eri vaiheita, kuten kysymysten muodostamista, perusteluiden rakentamista, aiheen rajaamista, tiedonhakua, näkökulmien perustelemista, käsitteiden käyttöä, ilmaisun selkeyttä ja työn loppuun saattamista. Oppilaiden itsearviointia ja vertaispalautetta käytetään arvioinnin tukena.

Päättöarviointi sijoittuu siihen lukuvuoteen, jona elämänkatsomustiedon opiskelu päättyy kaikille yhteisenä oppiaineena vuosiluokilla 7, 8 tai 9 paikallisessa opetussuunnitelmassa päätetyn ja kuvatun tuntijaon mukaisesti. Päättöarviointi kuvaa sitä, kuinka hyvin ja missä määrin oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut elämänkatsomustiedon oppimäärän tavoitteet. Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa määritellyt elämänkatsomustiedon tavoitteet ja niihin liittyvät päättöarvioinnin kriteerit riippumatta siitä, mille vuosiluokalle 7, 8 tai 9 yksittäinen tavoite on asetettu paikallisessa opetussuunnitelmassa. Päättöarvosana on elämänkatsomustiedon tavoitteiden ja kriteerien perusteella muodostettu kokonaisarviointi. Oppilas on saavuttanut oppimäärän tavoitteet tietyn arvosanan mukaisesti, kun oppilaan osaaminen vastaa pääosin kyseisen arvosanan kriteereissä kuvattua osaamisen tasoa. Paremman osaamisen tason saavuttaminen jonkin tavoitteen osalta voi kompensoida hylätyn tai heikomman suoriutumisen jonkin muun tavoitteen osalta. Työskentelyn arviointi sisältyy elämänkatsomustiedon päättöarviointiin ja siitä muodostettavaan päättöarvosanaan.

Elämänkatsomustiedon arvioinnissa painotetaan sitä, että oppiaineessa edistetään oppilaiden kykyä etsiä hyvää elämää ja korostetaan oppilaiden kykyä vaikuttaa aktiivisesti omaan ajatteluunsa ja toimintaansa. Elämänkatsomustiedossa tuetaan oppilaan itsenäisen ajattelun ja argumentaation kehitystä ja avointa pohdiskelemista. Kehitys on koko yläkoulun kestävä jatkumo, mikä otetaan huomioon päättöarviointia annettaessa.

Elämänkatsomustiedon arviointi perustuu työskentelyn havainnointiin ja keskusteluihin ja argumentaatioon sekä oppilaiden monimuotoisten tuotosten tarkasteluun. Tuotosten sisällön lisäksi arvioidaan opiskeluprosessia ja työn eri vaiheita kuten kysymysten muodostamista, perusteluiden rakentamista, aiheen rajaamista, tiedonhakua, näkökulmien perustelemista, käsitteiden käyttöä, ilmaisun selkeyttä ja työn loppuun saattamista. Oppilaiden itsearviointia ja vertaispalautetta käytetään arvioinnin tukena.

Päättöarviointi sijoittuu siihen lukuvuoteen, jona oppiaineen opiskelu päättyy kaikille yhteisenä oppiaineena. Päättöarvioinnilla määritellään, miten oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut elämänkatsomustiedon oppimäärän tavoitteet. Päättöarvosana muodostetaan suhteuttamalla oppilaan osaamisen taso elämänkatsomustiedon valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Osaaminen oppiaineessa kehittyy kumulatiivisesti oppilaiden ajattelun taitojen syventyessä. Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki valtakunnalliset päättöarvioinnin kriteerit riippumatta siitä, mille vuosiluokalle vastaava tavoite on asetettu paikallisessa opetussuunnitelmassa. Oppilas saa arvosanan kahdeksan (8), mikäli hän osoittaa keskimäärin kriteerien määrittämää osaamista. Arvosanan kahdeksan tason ylittäminen joidenkin tavoitteiden osalta voi kompensoida tasoa heikomman suoriutumisen joidenkin muiden tavoitteiden osalta.

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet

Arviointi on jatkuvaa, ohjaavaa, monipuolista ja kannustavaa. Yhdeksännen luokan päättöarvioinnin kriteerit toimivat arvioinnin pohjana seitsemännellä, kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla. Elämäntaidot ja -asenne eivät vaikuta arvioinnin muodostumiseen.

Sisällöt, tavoitteet ja arviointikriteerit vuosiluokittain

Elämänkatsomustieto 7-9sisällöt.pdf

Elämänkatsomustieto 7.-9. luokka

sisällöt (S1-S3)


1 sivu

Elämänkatsomustieto 7.lk tavoitteet ja arviointikriteerit (1).pdf

Elämänkatsomustieto 7. luokka

tavoitteet ja arviointikriteerit (T1-T7, T9)


8 sivua

Elämänkatsomustieto 8.lk tavoitteet ja arviointikriteerit (1).pdf

Elämänkatsomustieto 8. luokka

tavoitteet ja arviointikriteerit (T4-T10)


7 sivua

Elämänkatsomustieto 9.lk tavoitteet ja arviointikriteerit (1).pdf

Elämänkatsomustieto 9. luokka

tavoitteet ja arviointikriteerit (T6-T10)


5 sivua