Kemia

7-9

Oppiaineen tehtävä

Kemian opetuksen tehtävänä on tukea oppilaiden luonnontieteellisen ajattelun sekä maailmankuvan kehittymistä. Kemian opetus auttaa ymmärtämään kemian ja sen sovellusten merkitystä jokapäiväisessä elämässä, elinympäristössä, yhteiskunnassa ja teknologiassa. Opetus tukee oppilaiden valmiuksia tehdä valintoja sekä käyttää tietoja ja taitoja elämän eri tilanteissa. Opetus välittää kuvaa kemian merkityksestä kestävän tulevaisuuden rakentamisessa: kemiaa tarvitaan uusien ratkaisujen kehittämisessä sekä ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamisessa. Opetus ohjaa oppilaita ottamaan vastuuta ympäristöstään.

Kemian opetuksen tehtävänä on tukea kemiaan liittyvien käsitteiden rakentumista sekä ilmiöiden ymmärtämistä. Vuosiluokilla 7-9 opiskelun pääpaino on makroskooppisella tasolla, mutta oppilaiden abstraktin ajattelun kehittyessä yhteyttä submikroskooppisiin ja symbolisiin malleihin vahvistetaan. Oppilaiden aikaisemmista kokemuksista ja havainnoista edetään ilmiöiden kuvaamiseen ja selittämiseen sekä aineen rakenteen ja kemiallisten reaktioiden mallintamiseen kemian merkkikielellä. Opetus ohjaa luonnontieteille ominaiseen ajatteluun, tiedonhankintaan, tietojen käyttämiseen, ideointiin, vuorovaikutukseen sekä tiedon luotettavuuden ja merkityksen arviointiin eri tilanteissa.

Kemian opetuksen lähtökohtana on elinympäristöön liittyvien aineiden ja ilmiöiden havainnointi ja tutkiminen. Tutkimusten tekemisellä on oleellinen merkitys käsitteiden sisäistämisessä, tutkimisen taitojen oppimisessa ja luonnontieteiden luonteen hahmottamisessa. Tutkimusten tekeminen kehittää työskentelyn ja yhteistyön taitoja, luovaa ja kriittistä ajattelua sekä innostaa oppilaita kemian opiskeluun.

Opetuksen tehtävänä on ohjata oppilaita hahmottamaan kemian osaamisen merkitystä myös jatko-opintojen ja työelämän kannalta. Yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa edistetään tarjoamalla oppilaille mahdollisuuksia soveltaa kemiaa erilaisissa konteksteissa sekä tutustua monipuolisesti ammatteihin, joissa tarvitaan kemian osaamista.

Kemian oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 7-9

Monipuolisilla työtavoilla ja oppimisympäristöillä tuetaan kemian tavoitteiden saavuttamista. Tutkimuksellinen lähestymistapa tukee käsitteiden rakentumista ja tutkimisen taitojen oppimista. Tavoitteiden kannalta keskeistä on oppilaiden osallisuus ja vuorovaikutus yksinkertaisten tutkimusten suunnittelussa ja toteuttamisessa. Kokeellisessa työskentelyssä noudatetaan kemikaali- ja jätelainsäädäntöä sekä työturvallisuuslainsäädäntöä ja erityisesti nuoria työntekijöitä koskevia rajoituksia.

Oppimisympäristöissä käytetään tieto- ja viestintäteknologiaa luontevalla tavalla. Jotta kemian ja teknologian soveltamiseen voidaan tutustua monipuolisesti, koulun tilojen lisäksi hyödynnetään paikallisia mahdollisuuksia kuten lähiympäristöä sekä yhteistyötä yritysten ja asiantuntijoiden kanssa.

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet

Luokkatilan tarjoaman oppimisympäristön lisäksi pyritään kemian opiskelussa hyödyntämään mahdollisuuksien mukaan lähiympäristössä olevien yritysten ja laitosten osaamista sekä näissä työskentelevien asiantuntijoiden mahdollisuuksia vierailla oppitunneilla kertomassa kemian soveltamisesta eri aloille. Mahdollisuuksien mukaan tehdään myös opintoretkiä osana kemian opiskelua.

Tieto- ja viestintäteknologisilla sovellutuksilla voidaan tutustua sellaisiin kemian osa-alueisiin, joiden kokeellinen havainnollistaminen olisi muuten vaikeaa tai jopa mahdotonta. Erityisesti molekyylien mallinnusohjelmat tarjoavat oppijoille uudenlaisen mahdollisuuden havainnoida atomien ja molekyylien välisten reaktioiden tapahtumista sekä uusien yhdisteiden muodostumista. Mallinnusohjelmat myös auttavat ymmärtämään elinympäristössämme olevien molekyylien avaruudellista rakennetta.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki kemiassa vuosiluokilla 7-9

Kemian tavoitteiden kannalta keskeistä on ohjata oppilaita itsenäiseen ja pitkäjänteiseen työskentelyyn sekä tunnistamaan oppimistapojaan. Käsitteiden omaksumista ja ymmärtämistä tuetaan, jotta oppilaille muodostuu käsitteistä selkeitä kokonaisuuksia. Kokeellisessa työskentelyssä oppilaita ohjataan turvalliseen ja sujuvaan työskentelyyn. Tutkimustehtävillä voidaan eriyttää opetusta, jolloin oppilaat voivat toimia erilaisissa rooleissa tai edetä yksilöllisesti ajattelutaitojen eri tasoille. Erilaisilla malleilla ja niiden käyttötavoilla voidaan myös haastaa oppilaiden kehittyviä abstraktin ajattelun taitoja. Ohjaus ja tuki, työtapojen valinta, osallisuus toiminnan suunnittelussa sekä onnistumisen kokemukset tukevat oppilaiden oppijaminäkuvan vahvistumista.

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet

Kemian opetuksen tavoitteiden saavuttamiseksi voidaan käyttää sopivia interaktiivisia oppimisalustoja.

Kokeellisessa työskentelyssä eriyttämistä voidaan tehdä teettämällä eri tasoisia ja eri lailla ohjeistettuja harjoitustöitä. Tällä tavalla tuetaan eri tasoisten oppijoiden mahdollisuuksia muodostaa käsitteistä selkeitä kokonaisuuksia ja vahvistaa omaa oppijaminäkuvaansa onnistumisen kokemuksen kautta. Eri tasoisille oppijoille taataan myös tällöin mahdollisuus haastaa itseään ja löytää sitä kautta onnistumisen elämyksiä.

Oppilaiden itsenäisen ja pitkäjänteisen työn tukemiseksi harjoitustehtävät voidaan tehdä kullekin oppijalle hänen omaa tasoaan vastaaviksi. Näin kullekin oppijalle voidaan taata hänen omalle tasolleen sopivia, riittävän haastavia tehtäviä, joiden suorittaminen edistää opetuksen tavoitteiden saavuttamista sekä vahvistaa hänen oppijaminäkuvaansa.

Arviointitilanteita voidaan eriyttää esimerkiksi ajankäytöllä sekä kokeellisilla tehtävillä. Tarpeen vaatiessa käytetään myös suullisia arviointitapoja.

Oppilaan oppimisen arviointi kemiassa vuosiluokilla 7-9

Työskentelyn jäsentäminen pienemmiksi kokonaisuuksiksi, projekteiksi tai kokeellisiksi töiksi, joilla on omat tavoitteensa ja arviointiperusteensa, tukee monipuolista arviointia. Kokeellisen työskentelyn arviointi voi edetä hierarkisesti turvallisen työskentelyn periaatteista taitotehtäviin ja suljetuista tutkimustehtävistä aina avoimiin tutkimuksiin asti. Oppilaita ohjataan tunnistamaan omia ennakkotietojaan, -taitojaan ja -käsityksiään. Työskentelyn etenemistä ohjataan rakentavan palautteen ja kysymysten avulla. Kannustava palaute tukee erityisesti tutkimisen taitojen kehittymistä ja motivaation rakentumista. Kokonaisuuksien lopussa arvioidaan asetettujen tavoitteiden saavuttamista ja suunnataan huomiota kohti uusia kehittämishaasteita. Arviointi perustuu monimuotoisten tuotosten lisäksi työskentelyn havainnointiin. Tuotosten sisällön lisäksi arvioidaan opiskeluprosessia ja työn eri vaiheita, kuten kysymysten muodostamista, aiheen rajaamista, tiedonhakua, näkökulmien perustelemista, käsitteiden käyttöä, ilmaisun selkeyttä ja työn loppuun saattamista. Oppilaiden itsearviointitaitoja ja vertaispalautteen antamisen ja vastaanottamisen taitoja kehitetään osana formatiivista arviointia. Opettajan ja oppilaiden välisiä keskusteluja voidaan käyttää arvioinnin tukena.

Päättöarviointi sijoittuu siihen lukuvuoteen, jona kemian opiskelu päättyy kaikille yhteisenä oppiaineena vuosiluokilla 7, 8 tai 9 paikallisessa opetussuunnitelmassa päätetyn ja kuvatun tuntijaon mukaisesti. Päättöarviointi kuvaa sitä, kuinka hyvin ja missä määrin oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut kemian oppimäärän tavoitteet. Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa määritellyt kemian tavoitteet ja niihin liittyvät päättöarvioinnin kriteerit riippumatta siitä, mille vuosiluokalle 7, 8 tai 9 yksittäinen tavoite on asetettu paikallisessa opetussuunnitelmassa. Päättöarvosana on kemian tavoitteiden ja kriteerien perusteella muodostettu kokonaisarviointi. Oppilas on saavuttanut oppimäärän tavoitteet arvosanan 5, 7, 8 tai 9 mukaisesti, kun oppilaan osaaminen vastaa pääosin kyseisen arvosanan kriteereissä kuvattua osaamisen tasoa. Arvosanojen 4, 6 ja 10 mukaisen osaamisen kokonaisarviointi muodostetaan kemian oppimäärän tavoitteiden pohjalta ja suhteessa edellä mainittuihin päättöarvioinnin kriteereihin. Paremman osaamisen tason saavuttaminen jonkin tavoitteen osalta voi kompensoida hylätyn tai heikomman suoriutumisen jonkin muun tavoitteen osalta. Työskentelyn arviointi sisältyy kemian päättöarviointiin ja siitä muodostettavaan päättöarvosanaan.

Oppilaan työskentelyn ohjaamisella kemiassa tarkoitetaan esimerkiksi suullisten lisäohjeiden antamista, ohjaavien kysymysten esittämistä, välineillä havainnollistamista tai vastaavien esimerkkien antamista työskentelyn aikana. Päättöarvioinnin kriteerien kuvaukset on kirjoitettu kumulatiivisesti, eli edellisen arvosanan osaaminen sisältyy seuraavan arvosanan osaamiseen, vaikkei tätä ole joka tavoitteen kohdalla erikseen kirjoitettu näkyviin.

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet

Kokeellisen työn jatkuvalla arvioinnilla on merkittävä rooli oppilaan kehittymisen kannalta. Välittömän palautteen antaminen työn kuluessa ohjaa oppilaita turvalliseen, siistiin ja harkittuun työskentelyyn, joka edesauttaa taitojen kehittymistä ja motivaation rakentumista. Tulosten tulkinnan ja soveltamisen arvioinnilla voidaan saada tietoa siitä, miten oppilas on omaksunut kyseisen sisältöalueen tiedot ja taidot. Oppilaan itsearviointia ja oppilaiden vertaisarviointia voidaan käyttää osana kokeellisen työn arviointiprosessia. Myös oppilaan omakohtaisten kokemusten liittäminen osaksi opetuskeskusteluja on tärkeää oppilaan opiskelumotivaation kehittymisen kannalta.

Suullisia kuulusteluja voidaan käyttää apuna arvioitaessa tiettyjen tavoitteiden ja sisältöalueiden omaksumista.

Erilaisten tieto- ja viestintäteknologisten välineiden avulla saatua tietoa oppilaan osaamisesta voidaan käyttää arvioinnin tukena.

Sisällöt, tavoitteet ja arviointikriteerit vuosiluokittain

Kemia 7.-8.lk sisällöt.pdf

Kemia 7.-8. luokka

sisällöt (S1-S6)


3 sivua

Kemia 7.-8.lk tavoitteet ja arviointikriteerit.pdf

Kemia 7.-8. luokka

tavoitteet ja arviointikriteerit (T1-T15)


15 sivua