Historia 

5-6

Oppiaineen tehtävä 

Historian opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaiden historiatietoisuutta ja kulttuurien tuntemusta sekä kannustaa heitä omaksumaan vastuullisen kansalaisuuden periaatteet. Menneisyyttä koskevan tiedon avulla oppilaita ohjataan ymmärtämään nykyisyyteen johtanutta kehitystä, henkisen ja aineellisen työn arvoa sekä pohtimaan tulevaisuuden valintoja. Oppilaita ohjataan näkemään yksilön merkitys historiallisena toimijana sekä oivaltamaan toiminnan taustalla esiintyviä tekijöitä ja ihmisten motiiveja. Tarkoituksena on tukea oppilaiden identiteetin rakentumista sekä edistää heidän kasvuaan aktiivisiksi ja erilaisuutta ymmärtäviksi yhteiskunnan jäseniksi. 

Historianopetuksessa oppilaat paneutuvat erilaisten toimijoiden tuottaman tiedon kriittiseen käsittelyyn ja historiallisen lähdeaineiston ulottuvuuksiin. Opetuksessa syvennytään lisäksi historiantutkimuksen lähtökohtaan, jonka mukaan menneestä pyritään muodostamaan mahdollisimman luotettava kuva saatavilla olevan todistusaineiston perusteella. Opetuksen tavoitteena on kehittää historian tekstitaitoja: taitoa lukea ja analysoida menneisyyden toimijoiden tuottamia lähteitä sekä tehdä päteviä tulkintoja niiden tarkoituksesta ja merkityksestä. 

Oppilaita ohjataan ymmärtämään historiatiedon tulkinnallisuutta ja moniperspektiivisyyttä sekä selittämään historiallisessa kehityksessä ilmenevää muutosta ja jatkuvuutta. Historianopetus auttaa oppilaita tunnistamaan yhteiskunnassa olevia arvoja, arvojännitteitä ja niissä tapahtuneita muutoksia eri aikoina. 

Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 4-6 

Vuosiluokilla 4-6 historian opetuksen tehtävänä on perehdyttää oppilaat historiallisen tiedon luonteeseen, tiedon hankkimiseen sekä peruskäsitteisiin. Pyrkimyksenä on herättää oppilaiden kiinnostus mennyttä aikaa, ihmisen toimintaa, sen merkitystä ja ymmärtämistä kohtaan. Perusteissa määriteltyjen sisältöjen opetuksessa korostetaan toiminnallisia ja elämyksellisiä työtapoja. 

Historian oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 4-6 

Oppiaineen tavoitteiden kannalta on tärkeä valita elämyksellisiä ja toiminnallisia työtapoja, esimerkiksi erilaisten lähteiden tutkimista, kerrontaa, draamaa, leikkiä ja pelejä. Tavoitteena on vahvistaa oppilaiden historian tekstien ja ympäristön lukutaitoa sekä harjoitella tulkintojen tekemistä itsenäisesti ja toisten kanssa. Opiskelussa hankitaan ja käytetään historiallista tietoa erilaisissa oppimisympäristöissä tieto- ja viestintäteknologiaa hyödyntäen. Historia oppiaineena sopii hyvin integroitavaksi muiden oppiaineiden kanssa. 

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet

Historian oppiminen mahdollistaa hyvin erilaisten ja monipuolisten opetusmenetelmien käytön aina perinteisestä vihkotyöstä, liitutaulun ja kartan käytöstä draamaan sekä nykyteknologian sähköisten tietoverkkojen hyväksikäyttöön. Erityisesti yläkoulussa harjoitellaan erilaisten historian lähteiden käyttämistä ja kriittistä tulkintaa. 

Työtavat valitaan ottaen huomioon oppilaiden erilaiset taustat, edellytykset ja tarpeet sekä mielenkiinnon kohteet (ajankohtaisuus esim. mediassa).Työtavoissa otetaan huomioon oppilaiden ikä, ryhmädynamiikka ja ryhmän koko. Opetuksella pyritään vahvistamaan oppimista, osallisuutta sekä opiskelutaitoja ja oma-aloitteisuutta. Opetus tukee itseohjautuvuutta ja ryhmään kuulumisen tunnetta. 

Oppimisympäristöt vaihtelevat aiheen, ajankohdan, oppilasryhmän sekä mahdollisuuksien mukaan. Vaihtelua luokkahuoneelle ja kirjoille tuovat esimerkiksi museovierailut, kirjastossa käynnit, ympäröivään historiakulttuuriin sidotut tehtävät, kaupunkikierrokset sekä mahdolliset retket Turkuun ( tuomiokirkko, Turun linna, Luostarimäen käsityöläismuseo, Aboa Vetus). Erilaiset verkkoympäristöt mm. arkistomateriaalit, elokuvat, dokumentit ja pelit tuovat oman lisänsä opetukseen. Näiden lisänä voidaan käyttää koulun ulkopuolisia yhteistyökumppaneita, kuten eri yhdistyksiä ja yksityisiä historian asiantuntijoita ja harrastajia.

Oppiaineiden luonteen ansiosta integraatio voi luontevasti toteutua lähes kaikkien koulussa opetettavien aineiden kanssa. 

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki historiassa vuosiluokilla 4-6 

Historianopetuksessa oppilaita ohjataan tutkivaan opiskelutapaan ja heitä rohkaistaan tekemään tulkintoja, vertailemaan, tekemään johtopäätöksiä ja soveltamaan hankittua tietoa sekä suullisesti että kirjallisesti. Tekstien ymmärtämiseen ohjataan avaamalla teksteissä käytettyjä käsitteitä. 

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet

Oppiaineen kirjallisen tiedonluonteen vuoksi merkityksellisintä on harjoitella erottelemaan tietotekstistä olennaisin asiasisältö. Opiskelussa käytetään aikaa uusien käsitteiden avaamiseen ja selittämiseen. 

Oppilaille, joilla on erityisen tuen tarve, tarjotaan mahdollisuutta käyttää äänikirjaa ja täydentää kokeet suullisesti, sekä pidennettyä kokeentekoaikaa. Tarvittaessa sovitaan erityisopettajan tai koulunkäyntiohjaajan tarjoamasta tuesta. 

Oppilaan oppimisen arviointi historiassa vuosiluokilla 4-6 

Historian opetuksessa oppimisen arviointi on oppilaita ohjaavaa ja kannustavaa. Palautteella pyritään rohkaisemaan oppilaita tutkimaan erilaisia historiallisia lähteitä ja tekemään niistä omia tulkintojaan. Arvioinnissa otetaan huomioon monimuotoiset kirjalliset ja suullisen tuottamisen tavat sekä muun tekemisen ja ilmaisumuotojen kautta osoitettu osaaminen. Sisältöjen muistamisen sijasta arvioinnissa kiinnitetään erityisesti huomiota tiedon soveltamiseen ja historiallisen ajattelun kehittymiseen. 

Historian sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi kunkin oppilaan osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten, opettaja käyttää historian valtakunnallisia arviointikriteereitä. Opintojen edistymisen kannalta keskeistä on tutkimisen, toimimisen ja menneisyyteen eläytymisen ohella ankkuroituminen kulttuuriympäristöön, aikaperspektiivin hahmottaminen, ihmisen toimijuuden sekä historian merkityksen oivaltaminen ihmiskunnan ja oman elämän kannalta nyt ja tulevaisuudessa. 

Sisällöt, tavoitteet ja arviointikriteerit vuosiluokittain

Historia 5.lk sisällöt.pdf

Historia 5. luokka

sisällöt, tavoitteet ja arviointikriteerit


4 sivua

Historia 6.lk sisällöt.pdf

Historia 6. luokka

sisällöt, tavoitteet ja arviointikriteerit


4 sivua

Historia 6.lk arviointikriteerit.pdf

Historia 6. luokka

Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi historiassa vuosiluokilla 3-6


12 sivua