VIERAAT KIELET 

3-6

Englanti, A-oppimäärä

Oppiaineen tehtävä 

Kieli on oppimisen ja ajattelun edellytys. Kieli on mukana kaikessa koulun toiminnassa, ja jokainen opettaja on kielen opettaja. Kielten opiskelu edistää ajattelutaitojen kehittymistä. Se antaa aineksia monikielisen ja -kulttuurisen identiteetin muodostumiselle ja arvostamiselle. 

Sanavaraston ja rakenteiden karttuessa myös vuorovaikutus- ja tiedonhankintataidot kehittyvät. Kielten opiskelussa on runsaasti sijaa ilolle, leikillisyydelle ja luovuudelle. Kieltenopetus on osa kielikasvatusta ja johdatusta kielitietoisuuteen. Oppilaissa herätetään kiinnostus kouluyhteisön ja ympäröivän maailman kielelliseen ja kulttuuriseen moninaisuuteen ja heitä rohkaistaan viestimään autenttisissa ympäristöissä. Koulussa ohjataan arvostamaan eri kieliä, niiden puhujia ja erilaisia kulttuureita. Sukupuolten tasa-arvoa kielivalinnoissa ja kielten opiskelussa vahvistetaan erilaisia oppilaita kiinnostavalla kielivalintatiedotuksella, rohkaisemalla oppilaita tekemään aidosti itseään kiinnostavia valintoja sukupuolesta riippumatta, käsittelemällä opetuksessa monipuolisesti erilaisia aiheita sekä käyttämällä vaihtelevia ja toiminnallisia työtapoja. 

Kielten opiskelu valmistaa oppilaita suunnitelmalliseen ja luovaan työskentelyyn erilaisissa kokoonpanoissa. Oppilaille ja oppilasryhmille luodaan mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja yhteydenpitoon ihmisten kanssa myös eri puolilla maailmaa. Tieto- ja viestintäteknologia tarjoaa yhden luontevan mahdollisuuden toteuttaa kieltenopetusta autenttisista tilanteista ja oppilaiden viestintätarpeista lähtien. Opetus antaa myös valmiuksia osallisuuteen ja aktiiviseen vaikuttamiseen kansainvälisessä maailmassa. 

Opetus vahvistaa oppilaiden luottamusta omiin kykyihinsä oppia kieliä ja käyttää niitä rohkeasti. Oppilaille annetaan mahdollisuus edetä yksilöllisesti ja saada tarpeen mukaan tukea oppimiselleen. Opetus järjestetään niin, että myös muita nopeammin etenevät tai kieltä entuudestaan osaavat voivat edistyä. 

Englannin A-oppimäärä vuosiluokilla 3-6 

Vuosiluokilla 3 – 6 kaikilla oppilailla on äidinkielen lisäksi opetusta vähintään kahdessa muussa kielessä: yhteisessä A1-kielessä sekä B1- kielessä ja mahdollisesti myös A2-kielessä, joka on A-kielen valinnainen oppimäärä. 

Useat oppilaat käyttävät englantia kasvavassa määrin vapaa-aikanaan. Tämä oppilaiden informaalin oppimisen kautta hankkima taito otetaan huomioon opetuksen suunnittelussa ja sisältöjä valittaessa. 

Englannin A-oppimäärän oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 3-6 

Tavoitteena on, että kielenkäyttö olisi mahdollisimman asianmukaista, luonnollista ja oppilaille merkityksellistä. Työskentelyssä korostuu pari- ja pienryhmätyö sekä yhdessä oppiminen erityyppisissä oppimisympäristöissä. Monikielisyys- ja kielikasvatuksen tavoitteiden saavuttamiseksi tarvitaan opettajien yhteistyötä. Leikin, laulun, pelillisyyden ja draaman avulla oppilaat saavat mahdollisuuden kokeilla kasvavaa kielitaitoaan ja käsitellä myös asenteita. Opetuksessa käytetään monipuolisesti eri viestintäkanavia ja -välineitä. Oppilaita ohjataan aktiiviseen toimijuuteen ja itsenäiseen vastuun ottoon omasta oppimisestaan Eurooppalaisen kielisalkun tai vastaavan työvälineen avulla. Oppilaat tutustuvat ympäröivän yhteisön monikielisyyteen ja -kulttuurisuuteen kotikansainvälisyyden avulla. Heille tarjotaan myös mahdollisuuksia harjoitella kansainvälistä yhteydenpitoa. Englantia käytetään aina kun se on mahdollista. 

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet 

Monipuoliset työtavat vaihtelevat eri viestintätilanteiden mukaan. Autenttista materiaalia hyödynnetään mahdollisimman paljon. Opitaan käyttämään erilaisia sähköisiä oppimisympäristöjä, esim. tiedonhaku, kartat, sanakirjat, oppimispelit, yhteydenpito ulkomaille, videot sekä tekstien työstäminen, jakaminen ja julkaiseminen sähköisesti. Tehdään yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa mahdollisuuksien mukaan. 

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki englannin A-oppimäärässä vuosiluokilla 3-6 

Oppilaita ohjataan käyttämään kielitaitoaan rohkeasti. Runsas viestinnällinen harjoittelu tukee oppilaiden kielitaidon kehittymistä. Oppilaita kannustetaan opiskelemaan myös muita koulun tarjoamia kieliä. Oppilaille, joilla on kieliin liittyviä oppimisvaikeuksia, tarjotaan tukea. Opetus suunnitellaan niin, että se tarjoaa haasteita myös muita nopeammin edistyville tai englannin kieltä entuudestaan osaaville oppilaille. 

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet 

Kannustetaan oppilaita valitsemaan vapaaehtoisia kieliä ja tekemään soveltavampia ja haastavampia harjoituksia sekä suullisten viestintätilanteiden että kirjallisten tehtävien osalta. Englantia entuudestaan osaaville oppilaille tarjotaan tarpeen vaatiessa myös vaihtoehtoisia oppimateriaaleja ja harjoituksia. Tarjotaan tukiopetusta ja pienryhmäopetusta sitä tarvitseville mahdollisuuksien mukaan. 

Oppilaan oppimisen arviointi englannin A-oppimäärässä vuosiluokilla 3-6 

Arviointi on luonteeltaan kannustavaa ja antaa oppilaille mahdollisuuden tulla tietoisiksi omista taidoistaan, kehittää niitä ja painottaa itselleen luontevia ilmaisumuotoja. Monipuolinen arviointi tarjoaa mahdollisuuksia osoittaa osaamistaan myös oppilaille, joilla on kieleen liittyviä oppimisvaikeuksia tai joilla on muulla tavoin kielellisesti erilaiset lähtökohdat. Arvioinnissa välineenä voidaan käyttää esimerkiksi Eurooppalaista kielisalkkua. 

Englannin sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaiden osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten opettaja käyttää englannin Aoppimäärän valtakunnallisia arviointikriteereitä. Opinnoissa edistymisen kannalta on keskeistä, että oppimista arvioidaan monin eri tavoin myös itse- ja vertaisarvioinnin keinoin ja että arviointi kohdistuu kaikkiin arvioitaviin tavoitteisiin. Arvioinnissa otetaan huomioon kaikki kielitaidon osaalueet. Niiden arviointi perustuu Eurooppalaiseen viitekehykseen ja sen pohjalta laadittuun suomalaiseen sovellukseen. 

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet 

Oppimisen edistymisessä arvioidaan mm. oppilaan taitoa selviytyä englannin kielellä, muita suullisia viestintätilanteita, sanaston ja rakenteiden hallintaa, kirjallisia tuotoksia, puhutun ja kirjoitetun tekstin ymmärtämistä, tuntityöskentelyä sekä asennetta oppiainetta kohtaan. Arviointi on jatkuvaa ja oppilas saa palautetta opettajalta ja arvioi omaa edistymistään vuoden aikana. 

Sisällöt, tavoitteet ja arviointikriteerit vuosiluokittain

Englanti 3 sisällöt.pdf

Englanti 3

sisällöt


2 sivua

Englanti 4 sisällöt.pdf

Englanti 4

sisällöt


2 sivua

Englanti 3-4 tavoitteet +arviointikriteerit.pdf

Englanti 3-4

tavoitteet ja arviointikriteerit


5 sivua

Englanti 5 sisällöt.pdf

Englanti 5

sisällöt


2 sivua

Englanti 6 sisällöt (1).pdf

Englanti 6

sisällöt


2 sivua

Englanti 5-6 tavoitteet +arviointikriteerit (2).pdf

Englanti 5-6

tavoitteet ja arviointikriteerit


5 sivua

Englanti 6.lk arviointikriteerit.pdf

Englanti 6

Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi englannin 

A-oppimäärässä vuosiluokilla 3-6 


12 sivua