Historia

7-9

Oppiaineen tehtävä

Historian opetuksen tehtävänä on kehittää oppilaiden historiatietoisuutta ja kulttuurien tuntemusta sekä kannustaa heitä omaksumaan vastuullisen kansalaisuuden periaatteet. Menneisyyttä koskevan tiedon avulla oppilaita ohjataan ymmärtämään nykyisyyteen johtanutta kehitystä, henkisen ja aineellisen työn arvoa sekä pohtimaan tulevaisuuden valintoja. Oppilaita ohjataan näkemään yksilön merkitys historiallisena toimijana sekä oivaltamaan toiminnan taustalla esiintyviä tekijöitä ja ihmisten motiiveja. Tarkoituksena on tukea oppilaiden identiteetin rakentumista sekä edistää heidän kasvuaan aktiivisiksi ja erilaisuutta ymmärtäviksi yhteiskunnan jäseniksi.

Historianopetuksessa oppilaat paneutuvat erilaisten toimijoiden tuottaman tiedon kriittiseen käsittelyyn ja historiallisen lähdeaineiston ulottuvuuksiin. Opetuksessa syvennytään lisäksi historiantutkimuksen lähtökohtaan, jonka mukaan menneestä pyritään muodostamaan mahdollisimman luotettava kuva saatavilla olevan todistusaineiston perusteella. Opetuksen tavoitteena on kehittää historian tekstitaitoja: taitoa lukea ja analysoida menneisyyden toimijoiden tuottamia lähteitä sekä tehdä päteviä tulkintoja niiden tarkoituksesta ja merkityksestä.

Oppilaita ohjataan ymmärtämään historiatiedon tulkinnallisuutta ja moniperspektiivisyyttä sekä selittämään historiallisessa kehityksessä ilmenevää muutosta ja jatkuvuutta. Historianopetus auttaa oppilaita tunnistamaan yhteiskunnassa olevia arvoja, arvojännitteitä ja niissä tapahtuneita muutoksia eri aikoina.

Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 7-9

Vuosiluokilla 7-9 historian opetuksen tehtävänä on syventää oppilaiden käsitystä historiallisen tiedon luonteesta. Opetus tukee oppilaiden oman identiteetin kehittymistä ja perehdyttää kulttuurien vaikutuksiin yksilöihin ja yhteiskuntiin. Opetuksessa korostetaan vuorovaikutuksellisia ja tutkimuksellisia työtapoja.

Historian oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 7-9

Ajankohtaisten tapahtumien historiallisia juuria tarkastelemalla liitetään opiskeltavat sisällöt yhteiskuntaopin keskeisiin käsitteisiin.

Oppiaineiden tavoitteiden kannalta keskeistä on korostaa tutkimuksellisia työtapoja, esimerkiksi erilaisten ikätasolle sopivien ensi- ja toisen käden lähteiden tutkimista sekä avoimien oppimisympäristöjen käyttöä historiallisissa tutkimustehtävissä. Tavoitteena on kannustaa oppilaita omien tulkintojen tekemiseen ja eriävien tulkintojen arvioimiseen.

Oppilaita innostetaan hankkimaan tietoa koulun ulkopuolisesta historiakulttuurista, kuten peleistä, elokuvista ja kirjallisuudesta, sekä kehittämään historiallisen ajattelun taitojaan ja kriittistä arviointikykyään niiden avulla.

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet

Historian oppiminen mahdollistaa hyvin erilaisten ja monipuolisten opetusmenetelmien käytön aina perinteisestä vihkotyöstä, liitutaulun ja kartan käytöstä draamaan sekä nykyteknologian sähköisten tietoverkkojen hyväksikäyttöön. Erityisesti yläkoulussa harjoitellaan erilaisten historian lähteiden käyttämistä ja kriittistä tulkintaa.

Työtavat valitaan ottaen huomioon oppilaiden erilaiset taustat, edellytykset ja tarpeet sekä mielenkiinnon kohteet (ajankohtaisuus esim. mediassa). Työtavoissa otetaan huomioon oppilaiden ikä, ryhmädynamiikka ja ryhmän koko. Opetuksella pyritään vahvistamaan oppimista, osallisuutta sekä opiskelutaitoja ja oma-aloitteisuutta. Opetus tukee itseohjautuvuutta ja ryhmään kuulumisen tunnetta.

Oppimisympäristöt vaihtelevat aiheen, ajankohdan, oppilasryhmän sekä mahdollisuuksien mukaan. Vaihtelua luokkahuoneelle ja kirjoille tuovat esimerkiksi museovierailut, kirjastossa käynnit, ympäröivään historiakulttuuriin sidotut tehtävät, kaupunkikierrokset sekä mahdolliset retket Turkuun (tuomiokirkko, Turun linna, Luostarimäen käsityöläismuseo, Aboa Vetus). Erilaiset verkkoympäristöt mm. arkistomateriaalit, elokuvat, dokumentit ja pelit tuovat oman lisänsä opetukseen. Näiden lisänä voidaan käyttää koulun ulkopuolisia yhteistyökumppaneita, kuten eri yhdistyksiä ja yksityisiä historian asiantuntijoita ja harrastajia.

Oppiaineiden luonteen ansiosta integraatio voi luontevasti toteutua lähes kaikkien koulussa opetettavien aineiden kanssa.

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki historiassa vuosiluokilla 7-9

Historian opiskelussa rohkaistaan monipuoliseen havainnointiin, kommunikointiin, tekstin ja puheen tuottamiseen ja tulkintaan sekä draaman ja kuvallisen ilmaisun käyttöön. Tarvittaessa erilaisten tekstien ymmärtämiseen ohjataan yksinkertaistamalla tekstejä ja avaamalla tekstissä käytettyjä käsitteitä.

Jotkut historianopetuksessa käytetyt käsitteet (esimerkiksi yhteiskunta ja demokratia) ovat sellaisia, joiden ymmärtämistä syvennetään koko peruskoulun ajan oppilaan siirtyessä konkreettisesta ajattelusta käsitteelliseen ajatteluun.

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet

Oppiaineen kirjallisen tiedonluonteen vuoksi merkityksellisintä on harjoitella erottelemaan tietotekstistä olennaisin asiasisältö. Opiskelussa käytetään aikaa uusien käsitteiden avaamiseen ja selittämiseen. Käsitteiden avaamisessa on apuna visualisointi.

Oppilaille, joilla on erityisen tuen tarve, tarjotaan mahdollisuutta käyttää äänikirjaa ja täydentää kokeet suullisesti, sekä pidennettyä kokeentekoaikaa. Tarvittaessa sovitaan erityisopettajan tai koulunkäyntiohjaajan tarjoamasta tuesta.

Oppilaan oppimisen arviointi historiassa vuosiluokilla 7-9

Historian opetuksessa palautteella pyritään rohkaisemaan oppilaita omiin tulkintoihin ja näkemystensä argumentointiin. Kirjallisten tehtävien ohella arvioinnissa on otettava huomioon oppilaiden monimuotoiset työskentelyn ja tuottamisen tavat. Sisältöjen muistamisen sijasta arvioinnissa kiinnitetään huomiota tiedon soveltamiseen ja historiallisen ajattelun hallintaan.

Päättöarviointi sijoittuu siihen lukuvuoteen, jona historian opiskelu päättyy kaikille yhteisenä oppiaineena. Päättöarvioinnilla määritellään, miten kukin oppilas on opiskelun päättyessä saavuttanut historian oppimäärän tavoitteet. Päättöarvosana muodostetaan suhteuttamalla jokaisen oppilaan osaamisen taso historian valtakunnallisiin päättöarvioinnin kriteereihin. Historian osaamisen kehittyminen on kumulatiivinen prosessi, jossa opiskeltavia sisältöjä käytetään oppilaiden historiallisen ajattelun vahvistamiseen. Päättöarvosanan muodostamisessa otetaan huomioon kaikki valtakunnalliset päättöarvioinnin kriteerit riippumatta siitä, mille vuosiluokalle vastaava tavoite on asetettu paikallisessa opetussuunnitelmassa. Oppilas saa arvosanan kahdeksan (8), mikäli hän osoittaa keskimäärin kriteerien määrittämää osaamista. Arvosanan kahdeksan tason ylittäminen joidenkin tavoitteiden osalta voi kompensoida tasoa heikomman suoriutumisen joidenkin muiden tavoitteiden osalta.

Sisällöt, tavoitteet ja arviointikriteerit vuosiluokittain

Historia 7.lk .pdf

Historia 7. luokka

sisällöt (S1-S3)


1 sivu

Historia 8.lk sisällöt.pdf

Historia 8. luokka

sisällöt (S4-S6)


1 sivu

Historia 7.-8.lk tavoitteet.pdf

Historia 7.-8. luokka

tavoitteet (T1-T12)


3 sivua

Historia 7.-8.lk arviointikriteerit.pdf

Historia 7.-8. luokka

arviointikriteerit (T1-T12)


12 sivua