Liikunta 

3-6

”Liikutaan yhdessä toimien ja taitoja harjoitellen.” 

Oppiaineen tehtävä 

Liikunnan opetuksen tehtävänä on vaikuttaa oppilaiden hyvinvointiin tukemalla fyysistä, sosiaalista ja psyykkistä toimintakykyä sekä myönteistä suhtautumista omaan kehoon. Oppiaineessa tärkeitä ovat yksittäisiin liikuntatunteihin liittyvät positiiviset kokemukset ja liikunnallisen elämäntavan tukeminen. Oppitunneilla korostuvat kehollisuus, fyysinen aktiivisuus ja yhdessä tekeminen. Liikunnan avulla edistetään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja yhteisöllisyyttä sekä tuetaan kulttuurista moninaisuutta. Opetus on turvallista, ja se perustuu eri vuodenaikojen ja paikallisten olosuhteiden tarjoamiin mahdollisuuksiin. Liikunnassa hyödynnetään koulun tiloja, lähiliikuntapaikkoja ja luontoa monipuolisesti. Oppilaita ohjataan ja sitoutetaan turvalliseen ja eettisesti kestävään toimintaan ja oppimisilmapiiriin. 

Liikunnassa oppilaat kasvavat liikkumaan ja liikunnan avulla. Liikkumaan kasvamisen osatekijöitä ovat oppilaiden ikä- ja kehitystason mukainen fyysisesti aktiivinen toiminta, motoristen perustaitojen oppiminen ja fyysisten ominaisuuksien harjoitteleminen. Oppilaat saavat tietoja ja taitoja erilaisissa liikuntatilanteissa toimimiseen. Liikunnan avulla kasvamiseen kuuluu toisia kunnioittava vuorovaikutus, vastuullisuus, pitkäjänteinen itsensä kehittäminen, tunteiden tunnistaminen ja säätely sekä myönteisen minäkäsityksen kehittyminen. Liikunta tarjoaa mahdollisuuksia iloon, keholliseen ilmaisuun, osallisuuteen, sosiaalisuuteen, rentoutumiseen, leikinomaiseen kisailuun ja ponnisteluun sekä toisten auttamiseen. Liikunnassa oppilas saa valmiuksia terveytensä edistämiseen. 

Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 3-6 

”Liikutaan yhdessä toimien ja taitoja harjoitellen.” 

Vuosiluokilla 3-6 opetuksen pääpaino on motoristen perustaitojen vakiinnuttamisessa ja monipuolistamisessa sekä sosiaalisten taitojen vahvistamisessa. Monipuolinen ja vuorovaikutuksellinen opetus tukee taitojen oppimista, oppilaiden hyvinvointia, kasvua itsenäisyyteen ja osallisuuteen sekä luo valmiuksia liikunnalliseen elämäntapaan. Oppilaat osallistuvat kehitysvaiheensa mukaisesti toiminnan suunnitteluun ja vastuulliseen toteuttamiseen. 

Liikunnan oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 3-6 

Liikunnan tehtävää ja tavoitteita toteutetaan opettamalla turvallisesti ja monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä sisä- ja ulkotiloissa oppilaita osallistaen. Liikunnan opetuksessa otetaan huomioon vuodenajat, paikalliset olosuhteet sekä koulun ja ympäristön tarjoamat mahdollisuudet tarkoituksenmukaisella tavalla. Opetuksen yhteydessä korostetaan fyysistä aktiivisuutta ja yhteistoiminnallisuutta ylläpitäviä työtapoja, kannustavaa vuorovaikutusta ja toisten auttamista sekä henkisesti ja fyysisesti turvallista toimintaa. Liikuntateknologian hyödyntämisellä tuetaan liikunnanopetuksen tavoitteiden saavuttamista. Koulun ulkopuolisille liikuntapaikoille siirtymisessä edistetään turvallista liikennekäyttäytymistä. 

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet 

Kolmannesta kuudenteen luokkaan liikutaan joko sekaryhmissä tai vaihtoehtoisesti tytöt ja pojat erikseen. Oppimisympäristön ja työtavan valintaan vaikuttavat opetettavien oppilaiden määrä ja aikaisemmat kokemukset. Niiden lisäksi harjoitukselle asetetut tavoitteet, käytettävissä olevat tilat ja välineet vaikuttavat ratkaisevasti, mikä työtapa on mielekkäin valita. Eri työtapoja kuten opettajalähtöisyys, oppilaslähtöisyys ja yhteistoiminnallisuus käytetään monipuolisesti. Oppilaiden erilaisuus oppijoina huomioidaan ja siksi taitava opettaja vaihtelee tietoisesti erilaisia työtapoja sekä luo niistä eri sovelluksia. Oppilaiden fyysinen aktiivisuus mahdollistetaan pienpelien ja eri toimintapisteiden sekä erilaisten yksilö-, pari- ja pienryhmätyöskentelyn avulla toisin sanoen passiivinen aika liikuntatunneilla minimoidaan.

Liikunnan sisältöjen suunnittelussa oppilaan toiveiden ja tarpeiden huomioonottaminen on tärkeää. Oppilaan valinnanmahdollisuuksia liikuntatuntien sisällä tulee tukea. 

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki liikunnassa vuosiluokilla 3-6 

Kannustava ja hyväksyvä ilmapiiri on edellytys liikunnanopetuksen tavoitteiden saavuttamiselle. Toiminnan tulee antaa kaikille oppilaille mahdollisuus onnistumiseen ja osallistumiseen sekä tukea hyvinvoinnin kannalta riittävää toimintakykyä. Opetuksessa on keskeistä oppilaiden yksilöllisyyden huomioon ottaminen, turvallinen työskentelyilmapiiri sekä organisoinnin ja opetusviestinnän selkeys. Pätevyydenkokemuksia ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta tuetaan oppilaslähtöisillä ja osallistavilla työtavoilla, sopivilla tehtävillä ja rohkaisevalla palautteella. Vuosiluokilla 3-6 kiinnitetään huomiota sellaisten perustaitojen hallintaan, joilla on merkitystä yhteiseen toimintaan osallistumisessa. 

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet 

Oppilaiden erilaisiin tarpeisiin voidaan vastata vaihtelemalla oppimisympäristöä, opetuksen sisältöjä, välineitä, opetusmenetelmiä ja työtapoja sekä opetusviestintää, oppilaiden ryhmittelyä tai harjoitteluun käytettävissä olevaa aikaa. Sanallista viestintää tuetaan elein ja tarvittaessa muilla keinoin. Motorisen oppimisen vaikeudet yhteydessä muihin oppimisongelmiin tunnistetaan ja tuetaan muuta oppimista motoristen perustaitojen opettelun avulla.

 Eriyttämisessä tulee huomioida oppilaiden liikuntamotiivien monipuolisuus. Liikunnan sisältöjen suunnittelussa oppilaan toiveiden ja tarpeiden huomioonottaminen on tärkeää. Eriyttämistä voi tehdä myös muuntelemalla opiskelun laajuutta, syvyyttä ja etenemisnopeutta. 

Oppilaslähtöisten työtapojen käyttäminen liikunnanopetuksessa lisää oppilaan mahdollisuuksia vaikuttaa omaan oppimiseensa ja edistää samalla kaikkien oppilaiden fyysistä aktiivisuutta liikuntatunneilla. Oppilaan valinnanmahdollisuuksien tukeminen liikuntatuntien sisällä vahvistaa oppilaiden osallisuutta. 

Oppilaan oppimisen arviointi liikunnassa vuosiluokilla 3-6 

Oppilaiden kasvamista liikuntaan ja liikunnan avulla tuetaan monipuolisella, kannustavalla ja ohjaavalla palautteella ja arvioinnilla. Ne tukevat oppilaiden myönteistä käsitystä itsestä liikkujana. Arviointi perustuu monipuoliseen näyttöön oppilaan oppimisesta ja työskentelystä.

 Palautteessa ja arvioinnissa otetaan huomioon oppilaiden yksilölliset vahvuudet sekä kehittymistarpeet ja tuetaan niitä. Liikunnan opetuksessa ja arvioinnissa tulee ottaa huomioon oppilaan terveydentila ja erityistarpeet. Arviointi toteutetaan oppilaan toimintaa ja työskentelyä havainnoimalla. Liikunnan arviointi perustuu fyysisen-, sosiaalisen ja psyykkisen toimintakyvyn tavoitteisiin. Arvioinnin kohteina ovat oppiminen (tavoitteet 2-6) ja työskentely (tavoitteet 1 ja 7-10), joten fyysisten kunto-ominaisuuksien tasoa ei käytetä arvioinnin perusteena. Move!-mittausten tuloksia ei käytetä oppilaan arvioinnin perusteina. Oppilaita ohjataan itsearviointiin. 

Liikunnan sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaan osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten opettaja käyttää liikunnan valtakunnallisia arviointikriteereitä. 

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet 

Opetuksessa tehdään säännöllisesti Move!-mittausjärjestelmän mukaisia harjoitteita. Harjoitteiden ja mittausten tuloksia hyödynnetään oppilaan itsearvioinnissa.  

Sisällöt, tavoitteet ja arviointikriteerit vuosiluokittain

Liikunta 3-6 sisällöt.pdf

Liikunta 3-6 

sisällöt


4 sivua

Liikunta 3-6 tavoitteet +arviointikriteerit.pdf

Liikunta 3-6 

tavoitteet ja arviointikriteerit


4 sivua

Liikunta 6.lk arviointikriteerit.pdf

Liikunta

Oppilaan oppimisen ja osaamisen arviointi liikunnassa vuosiluokilla 3-6


12 sivua