1.4.2 

Uudenkaupungin kaupungin oppilaanohjauksen suunnitelma 

Oppilaanohjauksen ohjaussuunnitelma

Oppilaanohjauksella on keskeinen merkitys sekä oppilaiden, koulun että yhteiskunnan näkökulmasta. Ohjaustoiminnan tulee muodostaa koko perusopetuksen ajan kestävä, perusopetuksen jälkeisiin opintoihin ulottuva jatkumo. Oppilaanohjauksella edistetään oppilaiden koulutyön onnistumista, opintojen sujumista sekä koulutuksen tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta. 

Oppilaanohjauksen tehtävänä on edistää oppilaiden kasvua ja kehitystä siten, että jokainen oppilas pystyy kehittämään opiskeluvalmiuksiaan ja vuorovaikutustaitojaan sekä oppimaan elämässä tarvittavia tietoja ja taitoja. Oppilaanohjaus tukee oppilaita tekemään omiin valmiuksiinsa, arvoihinsa ja lähtökohtiinsa sekä kiinnostukseensa perustuvia arkielämää, opiskelua, jatko-opintoja sekä tulevaisuutta koskevia päätöksiä ja valintoja. Ohjauksen avulla oppilaat oppivat tiedostamaan mahdollisuutensa vaikuttaa oman elämänsä suunnitteluun ja päätöksentekoon. Oppilaita kannustetaan pohtimaan ja kyseenalaistamaan koulutukseen ja ammatteihin liittyviä ennakkokäsityksiä ja tekemään valintansa omia vahvuuksiaan ja kiinnostuksen kohteitaan vastaten. Oppilaanohjausta toteutetaan yhteistyössä huoltajien kanssa. 

Koulun ohjaussuunnitelmassa kuvataan oppilaanohjauksen järjestämisen rakenteet, toimintatavat, työn- ja vastuunjako sekä monialaiset verkostot, joita tarvitaan ohjauksen tavoitteiden toteutumiseksi. Suunnitelmassa kuvataan myös kodin ja koulun ohjausyhteistyö, koulun työelämäyhteistyö sekä työelämään tutustumisen järjestelyt. Ohjaussuunnitelman tavoitteiden toteutumista arvioidaan systemaattisesti. Oppilaiden opintojen sujuvuutta nivelvaiheissa edistetään perusopetuksen aikana ja jatko-opintoihin siirryttäessä opettajien välisellä ja opinto-ohjaajien keskinäisellä sekä tarvittaessa moniammatillisella yhteistyöllä. Opettajat hyödyntävät työssään ajantasaista tietoa jatko-opinnoista, työelämästä ja työtehtävistä sekä niissä tapahtuvista muutoksista. 

Oppilaanohjaus yhdistää koulua yhteiskuntaan ja työelämään. Sen avulla edistetään oikeudenmukaisuuden, yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja osallisuuden toteutumista sekä ehkäistään syrjäytymistä koulutuksesta ja työelämästä. Oppilaanohjauksessa kehittyvät tiedot ja taidot edistävät osaltaan osaavan työvoiman saatavuutta sekä osaamisen kysynnän ja tarjonnan yhteensovittamista tulevaisuuden työelämässä. 

Vuosiluokat 1-2

Vuosiluokilla 1-2 oppilaanohjaus toteutuu kiinteänä osana muuta opetusta ja koulun toimintaa. Oppilaanohjauksesta vastaa luokanopettaja yhdessä muiden opettajien kanssa. Ohjauksella edistetään oppilaiden opiskeluvalmiuksien ja -taitojen kehittymistä sekä tuetaan vähitellen kasvavaa vastuunottoa koulutyöstä sekä omista tehtävistä ja tavaroista. Oppilaiden tulee saada ohjausta tavoitteiden asettamisessa sekä kannustavaa ja ohjaavaa palautetta tavoitteiden saavuttamisesta siten, että oppimaan oppimisen taidot vahvistuvat. Oppilaanohjauksen tavoitteiden kannalta on tärkeä valita työtapoja ja palautteen antamisen tapoja, jotka mahdollistavat oppilaiden myönteisen käsityksen muodostumisen itsestään oppijoina ja ryhmän jäseninä. Oppilaita ohjataan vuorovaikutustaitojen harjoittelemiseen ja ryhmässä toimimiseen. Heitä kannustetaan myös osallisuuteen omassa lähiympäristössään.

Perusopetuksen alkuvaiheessa luodaan pohja kodin ja koulun yhteistyölle oppilaan ohjauksessa. Oppilaanohjauksella tuetaan oppilaita ja huoltajia tekemään ensimmäisiä koulutukseen liittyviä valintoja ja näkemään valintojen merkityksen tulevien opintojen kannalta. Ammatteihin ja työelämään tutustuminen aloitetaan luokan tai koulun sisäisistä tehtävistä sekä oppilaan lähipiirin ammateista

Vuosiluokat 3-6

Vuosiluokilla 3-6 oppilaanohjaus toteutuu pääasiassa eri oppiaineiden opetuksen ja koulun muun toiminnan yhteydessä. Oppilaanohjaukseen voidaan myös varata oppitunteja opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla. Oppilaanohjauksesta vastaa luokanopettaja yhdessä muiden opettajien kanssa. Oppimisympäristönä oman kouluyhteisön ja lähiympäristön lisäksi voivat toimia lähiseudun yritykset ja muut yhteistyötahot. 

Oppilaanohjauksella tuetaan oppilaita opiskelustrategioidensa tunnistamisessa ja kehittämisessä, vahvistetaan kykyä asettaa itselle tavoitteita ja arvioida tavoitteiden saavuttamista sekä edistetään oppimaan oppimisen taitojen kehittymistä. Ohjaus auttaa oppilaita omaksumaan erilaisia opiskelussa tarvittavia oppimisen, työskentelyn, tiedon omaksumisen sekä tiedonhallinnan taitoja ja menetelmiä, tunnistamaan oppiaineiden ominaispiirteitä sekä valitsemaan kuhunkin oppiaineeseen soveltuvia opiskelumenetelmiä. Ohjauksella tuetaan sosiaalisten taitojen ja ryhmässä toimimisen taitojen kehittymistä. 

Oppilaanohjauksen tuella oppilaat kehittävät elämässä tarvittavia taitoja ja vahvistavat myönteistä käsitystä itsestään oppijana. Oppilaita ohjataan tunnistamaan ja arvostamaan sekä omia että toisten vahvuuksia, kykyjä ja taitoja. Heitä tuetaan ottamaan vastuuta elämästään, opiskelustaan, valinnoistaan sekä toiminnastaan ryhmän ja lähiyhteisönsä aktiivisena jäsenenä ja toimijana. Oppilaille tarjotaan mahdollisuuksia osallisuuteen ja vaikuttamiseen omassa kouluyhteisössä ja lähiympäristössä, jolloin heidän käsityksensä yhteiskunnallisista vaikutusmahdollisuuksista alkaa muotoutua.

Oppilaanohjauksen kautta oppilaat tutustuvat lähiseudun ammatteihin, työpaikkoihin ja elinkeinoelämään. Mahdollisten tutustumiskäyntien ja vierailujen yhtenä tehtävänä on esitellä oppilaille työelämää, yrittäjyyttä ja erilaisia ammatteja. Niillä myös edistetään oppilaiden ammatillisen kiinnostuksen heräämistä. 

Oppilaanohjaus tukee oppilaita ja huoltajia opiskeluun liittyvässä tiedonsaannissa ja valinnoissa. Heille järjestetään mahdollisuuksia henkilökohtaiseen ohjauskeskusteluun oppilaan opiskelun ja valintojen tukemiseksi sekä erilaisissa oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyvissä kysymyksissä.

Vuosiluokat 7-9

Vuosiluokilla 7-9 oppilaanohjauksen tehtävänä on tukea oppilaiden siirtymistä vuosiluokkien 7-9 oppimisympäristöön ja työskentelytapoihin. Vuosiluokkien 7-9 aikana jokaista oppilasta ohjataan edelleen kehittämään oppimaan oppimisen taitojaan ja opiskeluvalmiuksiaan. Oppilaita autetaan hahmottamaan valintojen vaikutusta opintoihin ja tulevaisuuteen. Oppilaanohjauksen tehtävänä yhdessä muiden oppiaineiden kanssa on selkeyttää opiskeltavien oppiaineiden merkitystä jatko-opintojen ja työelämätaitojen kannalta sekä laajentaa oppilaiden käsityksiä työelämästä, työtehtävistä, yrittäjyydestä ja tulevaisuuden osaamistarpeista. Päävastuu oppilaanohjauksen toteuttamisesta on opinto-ohjaajalla. 

Oppilaanohjauksen tehtävänä on kehittää oppilaiden valmiuksia selviytyä muuttuvissa elämäntilanteissa, opintojen nivelvaiheissa sekä työuran siirtymissä. Oppilaat oppivat käyttämään ja hyödyntämään erilaisia tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluita. Ohjauksella vahvistetaan oppilaiden toimijuutta ja oma-aloitteisuutta koulutus- ja uravalintojaan koskevassa päätöksenteossa. Oppilaanohjaus tarjoaa oppilaille tietoa ja tutustumismahdollisuuksia peruskoulun jälkeisiin koulutus- ja opiskeluvaihtoehtoihin yhteistyössä vastaanottavan oppilaitoksen sekä huoltajien kanssa. Ohjauksen tehtävänä on edistää opintojen loppuun saattamista sekä yhteishaun yhteydessä tehtävän jatkosuunnittelun avulla tukea siirtymistä perusopetuksen jälkeisiin opintoihin. 

Oppilaanohjauksen suunnitelma

Koulun ohjaussuunnitelmassa kuvataan oppilaanohjauksen järjestämisen rakenteet, toimintatavat, työn- ja vastuunjako sekä monialaiset verkostot, joita tarvitaan ohjauksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Suunnitelmassa kuvataan kodin ja koulun välinen yhteistyö, koulun työelämäyhteistyö sekä työelämään tutustumisen (TET) järjestelyt. Ohjaussuunnitelman tavoitteiden toteutumista arvioidaan systemaattisesti. Opintojen sujuvuutta nivelvaiheessa edistetään perusopetuksen aikana ja jatko-opintoihin siirryttäessä opettajien välisellä ja opinto-ohjaajien keskinäisellä sekä tarvittaessa moniammatillisella yhteistyöllä. Oppilaanohjauksessa hyödynnytetään ajantasaista tietoa jatko-opinnoista, työelämästä ja työtehtävistä sekä niissä tapahtuvista muutoksista. 

1. Oppilaanohjauksen järjestämisen rakenteet ja toimintatavat 

Ohjaus on jatkuvaa ja tavoitteellista toimintaa oppilaan oppimisen, kasvun ja kehityksen tukemiseksi. Ohjauksen jatkumo turvataan tarjoamalla oppilaanohjausta kaikilla luokkatasoilla. Ohjaustyö on luottamuksellista ja ohjauksessa on aina huomioitava oppilaan ikä. Ohjauksella tuetaan lasta ja nuorta omaan elämään, koulutus- ja uravalintoihin liittyvissä päätöksissä. 

Alakoulussa vuosiluokilla 1-6 oppilaanohjaus toteutuu osana muuta opetusta ja koulun toimintaa. Ohjauksesta vastaa luokanopettaja muiden opettajien kanssa. Alakoulussa ohjauksen tavoitteet ovat oppimisen ja opiskelutaitojen ohjaus sekä henkilökohtaisen kasvun ja kehittymisen tukeminen. Huoltajien osallisuutta painotetaan myös ohjauksessa tapaamalla heitä säännöllisesti. Osana oppilaanohjausta on myös työelämään tutustumista esim. koulun eri henkilöiden ja oppilaiden lähipiirin ammattien kautta. 

Yläkoulussa vuosiluokilla 7-9 päävastuu ohjauksen järjestämisestä on oppilaanohjaajalla. Aineenopettajat osallistuvat ohjaustyöhön oman oppiaineensa sisältöjen ja opiskelustrategioiden ohjaamisen kautta. Ohjaus on koko koulun henkilöstön yhteistä työtä. 

Yläkoulussa jatkuu oppilaan kasvun ja kehityksen tukeminen. Luokanvalvojan vastuulla on oman ryhmänsä oppilaiden tuntemus ja yhteistyö huoltajien kanssa koko yläkoulun ajan. Vuosiluokkien 8 ja 9 aikana korostuu jatkokoulutussuunnitelmien pohdinta ja selkiyttäminen. Erityisesti 9. luokan aikana toiselle asteelle siirtymistä valmistellaan sekä oppilaiden että huoltajien kanssa. 

Yläkoulussa oppilaanohjausta toteutetaan luokkatunteina, pienryhmäohjauksena ja henkilökohtaisena ohjauksena. Oppilaanohjaukseen kuuluvat myös vierailut ja tutustumiskäynnit työpaikoille ja toisen asteen oppilaitoksiin sekä asiantuntijoiden esitykset luokkatunneilla. Vuosiluokilla 8-9 toteutetaan kaksi työelämään tutustumisjaksoa (TET). Tarkemmat oppilaanohjauksen vuosiluokkaiset sisällöt ja tavoitteet ilmenevät opetussuunnitelmasta. 

2. Oppilaanohjauksen työn- ja vastuunjako (katso kuva 1 alla)

Uudessakaupungissa ohjauksen jatkumo taataan siten, että ohjaustyöhön osallistuvat opettajat toimivat yhteistyössä oppilaan koko perusopetuksen ajan ja erityisesti opiskelun nivelvaiheissa. Oppilasta aiemmin opettanut opettaja huolehtii koulunkäynnin järjestämisen kannalta oleellisesta tiedonsiirrosta seuraavalle opettajalle seuraavaan opiskelupaikkaan. Oppilaanohjaaja ja erityisopettaja yhdessä huolehtivat nivelvaiheen tiedonsiirrosta perusopetuksesta toiselle asteelle. Oppilaanohjaajat seuraavat päättöluokkalaisten sijoittumista, opiskelupaikan vastaanottamista ja opiskelun aloittamista toisen asteen koulutuksessa. 

Kaikki opettajat ohjaavat oppilasta eri oppiaineiden opiskelussa sekä auttavat häntä kehittämään oppimaan oppimisen taitojaan ja oppimisen valmiuksiaan sekä ennaltaehkäisemään opintoihin liittyvien ongelmien syntymistä. Jokaisen opettajan tehtävänä on oppilaiden persoonallisen kasvun, kehityksen ja osallisuuden tukeminen. 

Ohjaustyöhön osallistuvat tarvittaessa myös koulupsykologi, -kuraattori ja -terveydenhoitaja omien toimenkuviensa mukaisesti. Lisäksi erityisopettajat ovat ohjausprosessin tukena koko kouluajan ja erityisesti nivelvaiheissa. Rehtorien vastuulla ohjauksessa ovat erilaiset oppilaan opiskeluun ja koulunkäyntiin liittyvät hallinnolliset päätökset. Tarpeen mukaan ohjauksessa tehdään yhteistyötä myös koulun ulkopuolisen asiantuntijaverkoston kanssa.

3. Oppilaanohjauksen verkostot (katso kuva 2 alla)

Oppilaanohjaus toteutuu laajana yhteistyönä eri toimijoiden kanssa. Lähtökohtana on aina oppilaan oma osallisuus, josta ohjausta suunnitellaan kunkin oppilaan omien tarpeiden ja taitojen mukaisesti. Alla on kuvattu oppilaanohjauksen verkoston toimijat. 

4. Ohjausyhteistyö kodin ja työelämän kanssa 

Perusta kodin ja koulun ohjausyhteistyölle luodaan perusopetuksen alkuvaiheessa. Ohjauksella tuetaan oppilaita ja huoltajia tekemään opiskeluun ja koulutukseen liittyviä valintoja ja ymmärtämään valintojen merkityksen tulevien opintojen kannalta. Yhteistyötä tehdään tiedottamalla (esim. vanhempainillat) ja järjestämällä henkilökohtaisia tapaamisia huoltajien kanssa. Wilma-järjestelmää käytetään monipuolisesti koulutyön seurantaan ja yhteydenpitoon kodin kanssa. 

Yhteistyö kodin kanssa jatkuu yläkouluun siirryttäessä ja korostuu erityisesti nivelvaiheissa. Samalla pyritään oppilaan iän mukaan vahvistamaan hänen omaa vastuullisuutta ja itsenäisyyttä edettäessä kohti perusopetuksen päättövaihetta. Huoltajille järjestetään mahdollisuus tavata oppilaanohjaaja erityisesti jatkokoulutukseen liittyvissä asioissa. 

Yhteistyö työelämän kanssa aloitetaan alakoulussa tutustumalla oppilaan oman lähipiirin henkilöiden ammatteihin ja työhön. Oppimisympäristöinä voivat toimia myös lähiseudun yritykset ja muut yhteistyötahot. 

Yläkoulussa järjestetään työelämään tutustumisen (TET) jaksoja. Vuosiluokkien 8 ja 9 aikana työelämäjakso on viikon mittainen ja keskeistä on oppilaan oma aktiivisuus työpaikan hankkimisessa ja työnhakutaitojen oppimisessa. Oppilaanohjauksen kautta oppilaat tutustuvat vakkasuomalaisiin ammatteihin ja työpaikkoihin ja alueen elinkeinoelämään. Yhteistyötä työelämän kanssa vahvistetaan myös oppilaanohjaajien/opettajien vierailuilla TET-paikoilla. Työelämäyhteyksiä ylläpidetään myös vierailemalla mahdollisuuksien mukaan työpaikoilla ja eri alojen edustajien vierailuilla koulussa. 

5. Tavoitteiden toteutumisen arviointi 

Oppilaanohjauksen tavoitteiden toteutumista arvioidaan ennen kaikkea oppilaan näkökulmasta. Tällä tarkoitetaan oppilaan siirtymistä perusopetuksen nivelvaiheissa ensin alakoulusta yläkouluun ja perusopetuksesta toiselle asteelle. Alakoulun ohjauksen tavoitella pyritään siihen, että oppilas on motivoitunut siirtymään yläkoulun oppilaaksi ja opiskelemaan yläkoulussa. 

Yläkoulun ohjauksen tavoitteena on, että 9. vuosiluokan oppilas on motivoitunut hakemaan jatkoopintoihin sekä kiinnostunut ja sitoutunut aloittamaan ja jatkamaan opiskelua valitsemassaan koulutuksessa. Ohjauksen tavoitteena on, että jokaisella perusopetuksen päättävällä on jatkokoulutuspaikka. Tämä varmistetaan ensin kesällä koulutusvalintojen valmistuttua ja mahdollisuuksien mukaan uudelleen vielä toisen asteen lukukauden alettua. 

1. Oppilaanohjauksen työn- ja vastuunjako


2. Oppilaanohjauksen verkostot