Uskonto 

3-6

Oppiaineen tehtävä 

Uskonnon opetuksen tehtävänä on antaa oppilaille laaja uskonnollinen ja katsomuksellinen yleissivistys. Opetus perehdyttää oppilaita opiskeltavaan uskontoon ja sen monimuotoisuuteen. Se tutustuttaa uskonto- ja katsomusperinteisiin Suomessa sekä uskontoihin ja katsomuksiin muualla maailmassa. Oppiaine edistää uskonnon ja kulttuurin välisen suhteen ymmärtämistä sekä uskontojen ja katsomusten monilukutaitoa. Opetus antaa monipuolista tietoa uskonnoista ja auttaa ymmärtämään niistä käytävää keskustelua. Oppilaita ohjataan kriittiseen ajatteluun sekä tarkastelemaan uskontoja ja katsomuksia eri näkökulmista. Opetuksessa pohditaan uskon ja tiedon suhdetta sekä uskonnoille ominaista kieltä, symboliikkaa ja käsitteistöä. Uskonnon opetus antaa valmiuksia uskontojen ja katsomusten dialogiin, jota käydään sekä katsomusten sisällä että niiden välillä. Opetus kannustaa oppilaita kunnioittamaan elämää, ihmisarvoa sekä omaa ja toisen pyhää. 

Opetuksessa tutustutaan opiskeltavan uskonnon ja muiden uskontojen sekä katsomusten eettiseen ajatteluun ja rohkaistaan oppilaita pohtimaan omakohtaisesti eettisiä kysymyksiä. Opetus tukee oppilaan itsetuntemusta, itsensä arvostamista ja elämänhallintataitojen kehittymistä koko perusopetuksen ajan. Opetus antaa oppilaalle aineksia oman identiteetin, elämänkatsomuksen ja maailmankatsomuksen rakentamiseen ja arviointiin. Uskonnon opetus tukee oppilaan kasvua yhteisön ja demokraattisen yhteiskunnan vastuulliseksi jäseneksi ja maailmankansalaiseksi. 

Oppiaineen tehtävä vuosiluokilla 3-6 

Vuosiluokilla 3-6 uskonnon opetuksessa laajennetaan ja syvennetään oman uskonnon perustietoja. Opetuksessa perehdytään opiskeltavan uskonnon pyhiin kirjoihin ja kertomuksiin sekä keskeiseen oppiin, eettisiin periaatteisiin, rituaaleihin ja tapoihin. Oppilaita kannustetaan ihmettelyyn ja kyselyyn. Opetuksessa tutustutaan Suomen ja Euroopan uskonnollisiin juuriin sekä uskonnolliseen ja katsomukselliseen elämään nyky-Suomessa ja Euroopassa. Oppilaat harjaannuttavat medialukutaitoaan ja heitä ohjataan arvioimaan ja käyttämään eri lähteistä etsimäänsä tietoa sekä hyödyntämään sitä eri tilanteissa. 

Opetuksessa käsitellään lasten oikeuksia ja yksilön vastuuta omista teoistaan. Opetuksessa harjoitellaan tunne- ja vuorovaikutustaitoja sekä tuetaan oppilaita muodostamaan ja perustelemaan omia näkemyksiä. Oppilaita rohkaistaan ystävyyteen, myönteisen luokka- ja kouluyhteisön rakentamiseen sekä toimimaan syrjintää vastaan. 

Uskonnon eri oppimäärät vuosiluokilla 3-6 

Perusopetuslain 11§:n mukaan perusopetuksessa oppiaineena on uskonto tai elämänkatsomustieto. Uskonto toteutetaan saman lain 13§:n mukaan oppilaiden uskonnollisen yhdyskunnan mukaisesti oman uskonnon opetuksena erillisten oppimäärien mukaan. Oppiaineen yhtenäisyyden takaamiseksi kaikille oman uskonnon opetuksen muodoille on laadittu yhteiset tavoitteet ja keskeiset sisällöt. 

Eri uskontojen oppimääräkuvauksissa tarkennetaan kaikille yhteisiä sisältöjä oppilaan oman uskonnon luonteen mukaisesti. Paikalliset opetussuunnitelmat laaditaan perusteiden yhteisten tavoitteiden, sisältökuvausten ja eri uskontojen tarkennettujen oppimääräkuvausten pohjalle. 

Uskonnon oppimisympäristöihin ja työtapoihin liittyvät tavoitteet vuosiluokilla 3-6 

Asioita tarkastellaan kerronnallisuuden, draaman, kokemuksellisuuden, toiminnallisuuden ja yhteisöllisen oppimisen avulla. Keskeistä on opittavien asioiden alustava käsitteellistäminen. Uskonnon opetuksessa käytetään sisältöjen oppimista edistäviä tietoteknisiä sovelluksia siten, että oppilaiden oma aktiivisuus ja vuorovaikutus korostuvat. Opetuksessa korostetaan kiireettömyyttä ja keskustelua. Opetuksessa voidaan mahdollisuuksien mukaan hyödyntää vierailuja ja vierailijoita. Opetuksessa voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmäprojekteja myös oppiaineen eri oppimäärien kesken sekä oppiainerajat ylittäen. Tavoitteena on ilmentää koulussa edustettujen uskontojen ja katsomusten moninaisuutta kunnioittavasti. 

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet: 

Kaikilla vuosiluokilla koulussa kunnioitetaan ja arvostetaan edustettujen uskontojen ja katsomusten moninaisuutta. Avainsanoja opetuksessa ovat kiireettömyys, keskusteleminen, vuorovaikutustaidot ja toiminnallisuus. Keskeistä opetuksessa on opittavien asioiden alustava käsitteellistäminen. 

Opettaja valitsee työtapoja huomioiden oppilaiden erilaiset taustat, edellytykset ja tarpeet sekä mielenkiinnon kohteet, esimerkiksi ajankohtaiset aiheet mediassa, vuorovaikutuksessa oppilaiden kanssa. Työtavoissa huomioidaan oppilaiden ikä, ryhmädynamiikka ja ryhmän koko. Oppilaiden omaa osallisuutta pyritään vahvistamaan haastamalla heidät pois omalta mukavuusalueeltaan erilaisten työtapojen muodossa. Opetuksella pyritään vahvistamaan oppimista, osallisuutta sekä opiskelutaitoja ja oma-aloitteisuutta. Opetus tukee itseohjautuvuutta ja ryhmään kuulumisen tunnetta. Oppimisen kannalta tärkeitä ovat tiedon hankkimisen, käsittelyn, analysoimisen, esittämisen, soveltamisen, yhdistelemisen, arvioinnin ja luomisen taidot. Opetuksessa pyritään huomioimaan erilaiset oppijatyypit (auditiivinen, visuaalinen ja kinesteettis-taktiilinen). Työtavoissa pyritään monipuolisuuteen huomioiden tilojen, välineiden ja materiaalien antamat puitteet. 

Työtapoja voivat olla esimerkiksi: 

- tutkiva ja ongelmalähtöinen työskentely 

- muistiinpanojen ja piirrosten tekeminen, ajatus- ja miellekartat, kuvat 

- kokemuksellisuus 

- yhteisöllinen oppiminen kerronnallisuuden kautta 

- ajankohtaisuus mediassa, monilukutaidon opettelua 

- leikki ja mielikuvitus 

- musiikin ja kuvataiteen hyödyntäminen 

- yksilö-, pari- ja ryhmätyöt 

- draama 

- keskustelun kiireettömyys, dialogitaitojen opettelua 

- itseilmaisu 

- tarinan ja kerronnan voima 

- tieto-ja viestintäteknologian hyödyntäminen: opetuksessa auki koko uskontojen maailman monimuotoisuus

 - oppilaan oman aktiivisuuden ja vuorovaikutuksen korostaminen 

- luovuus 

- mahdolliset vierailut tai vierailijat esimerkiksi seurakunnasta tai käynti kirkossa 

- monipuolinen oppimiskokemus, joka tulee lähelle oppilaan omaa kokemusmaailmaa, esimerkiksi oma uskonto ja hyvä elämä 

Ohjaus, eriyttäminen ja tuki uskonnossa vuosiluokilla 3-6 

Oppimäärien toteutuksessa tehdään toimintaan ja opetukseen liittyvät ratkaisut huomioiden oppilaiden erilaiset uskonnolliset ja katsomukselliset taustat ja kehittyvä kielitaito. Keskeisten käsitteiden ymmärtämistä tuetaan. Opetuksessa luodaan oppimista ja osallisuutta edistäviä yhteisiä tilanteita sekä ohjataan ja vahvistetaan oppilaan opiskelutaitoja ja oma-aloitteisuutta. 

Oppimäärien toteutuksessa tehdään toimintaan ja opetukseen liittyvät ratkaisut huomioiden oppilaiden erilaiset uskonnolliset ja katsomukselliset taustat ja kehittyvä kielitaito. Keskeisten käsitteiden ymmärtämistä tuetaan. Opetuksessa luodaan oppimista ja osallisuutta edistäviä yhteisiä tilanteita sekä ohjataan ja vahvistetaan oppilaan opiskelutaitoja ja oma-aloitteisuutta. 

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet: 

Opetuksessa huomioidaan oppilaiden erilaiset taustat, edellytykset ja tarpeet. Työtavoissa huomioidaan oppilaiden ikä. Opetuksessa vahvistetaan oppilaan oppimista, osallisuutta sekä opiskelutaitoja ja oma-aloitteisuutta. Oppilaat voivat näyttää osaamistaan monin eri tavoin, esimerkiksi näytelmien, esitelmien, kirjallisen ja suullisen tuotoksen muodossa. Oppilaalle voidaan tarjota myös lisäaikaa kokeessa tai koe voidaan suorittaa sovitusti pienemmissä osissa tai koetta voidaan täydentää suullisesti. Tarvittaessa oppilaalle hankitaan äänikirjoja ja tarjotaan erityisopettajan tai koulunkäyntiohjaajan tukea. 

Oppilaan oppimisen arviointi uskonnossa vuosiluokilla 3-6 

Uskonnon opetuksessa oppimisen arviointi on ohjaavaa ja kannustavaa. Palautteella pyritään rohkaisemaan oppilasta perehtymään ja tutkimaan uskontojen keskeisiä lähteitä ja piirteitä sekä tekemään asioista omia tulkintoja. Arvioinnissa otetaan huomioon monimuotoiset kirjallisen ja suullisen tuottamisen tavat sekä muun tekemisen ja ilmaisumuotojen kautta osoitettu osaaminen. Tärkeää on niiden kautta osoitettu taito ilmaista itseään ja ajatuksiaan. Yksityiskohtaisen muistamisen sijaan arvioinissa kiinnitetään erityisesti huomiota tiedon soveltamiseen sekä ajattelun kehittymiseen. 

Uskonnon sanallista arviota tai arvosanaa antaessaan opettaja arvioi oppilaan osaamista suhteessa paikallisessa opetussuunnitelmassa asetettuihin tavoitteisiin. Määritellessään osaamisen tasoa 6. vuosiluokan lukuvuositodistusta varten opettaja käyttää uskonnon valtakunnallisia arviointikriteereitä. 

Uudenkaupungin opetussuunnitelman painotukset ja ohjeet: 

Arviointi on jatkuvaa, ohjaavaa, monipuolista ja kannustavaa. Kuudennen luokan lopussa olevat arviointikriteerit toimivat arvioinnin pohjana myös alemmilla luokka-asteilla. 

Alla olevasta painikkeesta pääset oppiaineen sisältöihin ja tavoitteisiin.