MOK-mallit 

MOK-mallit on koottu kuuden pääotsikon alle: Syön - pellolta pöytään, Liikun - kestävästi kouluun, Kierrätän - kierrätys ja kiertotalous, Ostan - vastuullinen kuluttaminen, Rauhoitun - luonto ja mieli sekä Tutkin ja vaikutan - asiaa ilmastonmuutoksesta.

Otsikoiden alla on valittavissa erilaisia MOK-aiheita ala- ja yläkouluun. Aihelinkkejä napauttamalla pääsee tarkempiin tehtävämallien kuvauksiin. 

Pääotsikoiden lisäksi lopussa on joukko pieniä erillisiä MOK-malleja, jotka kannattaa myös katsastaa!

Syön 

pellolta pöytään

Alakoulu

Ympäristöopissa Pellolta pöytään -teemasta löydätte paljon tehtäviä yhteyttämisestä, minipuutarhan rakentamisesta, pölyttäjistä ja kestävistä ruokavalinnoista. 

Tutkikaa luonnossa värejä, muotoja, kasveja ja hyönteisiä matematiikassa teemassa Tiedekasvatusta ulkona. Harjoitelkaa englannin kielessä sanoja esimerkiksi Make your paper fortune teller -tehtävän avulla. 


Yläkoulu

Tutustukaa maantiedossa Ympäristön muutosten havainnointi -teemassa maaperään ympäristöongelmana ja ratkaisuna ja  biologiassa Vastuullisen ruoantuotannon ekologia -teemaan. Opiskelkaa fotosynteesiä toiminnallisesti biologiaa ja kemiaa integroivien tehtävien avulla. Kotitaloudessa aiheeseen pääsette käsiksi toteuttamalla  sadonkorjuumenun tai kestävän menun. Matematiikassa Luonnonkoodi-materiaalin avulla pääsette tutkimaan ravintoverkkoja ja energiavirtaa integroidusti biologian tai kuvataiteen kanssa.

Liikun 

kestävästi kouluun 

Ala- ja yläkoulu

Fiksusti kouluun -sivustolta löydätte paljon hyviä ideoita kestävään koulumatkaliikkumiseen esimerkiksi terveystietoon. liikuntaan tai ympäristöoppiin liittyen. Leikkikää pyöräilyleikkejä, rakentakaa pyörärata lähimaastoon, tehkää pyörien tarkastus  tai aloittakaa pyöräilevä tai kävelevä koulubussi!

Kokeilkaa Kestävää liikkumista -teeman tehtäviä, kuten Valonian kestävää menoa -materiaalia, joka sopii monialaisena oppimiskokonaisuutena ympäristöopin, yhteiskuntaopin, kuvataiteen ja liikunnan oppitunneille.  

Kierrätän 

kierrätys ja kiertotalous

Alakoulu

Kierrätykseen liittyviä tehtäviä on ympäristöopissa teemassa "Kiertotalous ja kierrättäminen". Ideoikaa kestävää muotia tuunaamalla vanhasta uutta käsitöissä. Kokeilkaa maalaustehtävää kiertotaloudesta kuvataiteessa ja soittimien valmistusta kierrätysmateriaaleista musiikin tunnilla. 

Varatkaa koordinaattori vetämään hauska oppitunti jätejengi-käsinukeilla yhdelle tai usealle luokalle tai vaikka koko koululle (syksy 2024)

Yläkoulu

Yläkouluun sopivia kierrätys- ja kiertotalousaiheisia tehtäviä on listattu maantiedon oppiaineeseen. 

Opiskelkaa aihepiirin sanastoa The Circular Classroomissa englanniksi tai ruotsiksi. Kokeilkaa liikunnassa ploggingia. 

Lounais-Suomen jätehuolto tarjoaa kaikille alueensa kahdeksasluokkalaisille kiertoajelun jätehuollon toimipaikkoihin. Kutsukaa koordinaattori vetämään toiminnallinen kierrätyskertaus oppitunnille (syksy 2024).  

Tutkikaa muovin kierrätystä maantiedossa kartoittamalla muoviroskaa rannalla (välineet lainattavissa koordinaattorilta!) ja kirjoittamalla suomenkielessä muovitarina. Tutustukaa maantiedossa Suomen muovitiekarttaan, Roskaantuminen ja mikromuovit -tehtäväpakettiin sekä I love muovi -sarjaan. Kemiassa Kemiassa on paljon muoviin liittyviä oppimateriaaleja, esimerkiksi biomuovin valmistusta ja tutustumista muoviin materiaalina sekä muovien ympäristö- ja terveysvaikutuksien opiskelua.

Ostan

vastuullinen kuluttaminen

Alakoulu

Perehtykää ympäristöopissa tavaroista huolehtimiseen, korjaamiseen ja kierrättämiseen liittyviin tehtäviin.  Energiaviisas koululainen harjoitukset ja muut sähköön ja sen kulutukseen ja säästämiseen liittyvät tehtävät sopivat vastuullisen kuluttamisen MOK-malliin. Koordinaattorin voi kutsua vetämään energianmittausoppitunnin!

Yläkoulu

Vastuullista kuluttamista voi tarkastella eri teemoissa:

Elektroniikka

Maantiedossa lukekaa Digitalisaatio ja luonnonvarat tietopaketti ja perehtykää Elektroniikan elinkaari -materiaaleihin. Terveystiedossa on tarjolla digitreenit.

Vaatteet

Syventykää käsitöissä materiaalitietouteen ja kestävä muoti -teemaan. Maantiedossa pelatkaa Pikamuodista hitaaseen Seppo-peliä tai katsokaa Verta, hikeä ja luksusta -dokumentaarista realitysarjaa. 

Ruoka

Kotitaloudessa pohtikaa ruokahävikin vähentämisen keinoja ja pakkausmerkintöjä vastuullisen kuluttamisen edistämiseksi. Terveystiedossa voitte opiskella esimerkiksi miten koota vastuullinen ruokakassi?

Energia

Keskittykää energian kulutuksen vähentämiseen fysiikassa Energiamurros ja kestävä energiatuotanto -teeman avulla. Matematiikassa tai englannissa tutustukaa visualisoituun tilastotietoon energiasta. Voitte myös kutsua koordinaattorin vetämään energianmittaus -aiheisen oppitunnin.

Yleistä

Yhteiskuntaopissa pääsette aiheeseen sisälle Osta vastuullisesti podcast-sarjan ja tehtävien tai Eetti ry:n eettistä kauppaa käsittelevien materiaalien avulla. Terveystiedossa syventykää kemikaaleihin ympäristö- ja terveysriskien välttämiseksi. Uskonto ja elämänkatsomustieto tarjoavat omiin arvoihin liittyviä harjoituksia.  

Rauhoitun 

luonto ja mieli

Alakoulu

Musiikki tarjoaa ilmastotoivon vahvistamiseen liittyviä tehtäviä.

Tutustukaa uskonnossa ja elämänkatsomustiedossa itselle merkityksellisiin luontokokemuksiin. Ympäristöopissa on tehtäviä luontosuhteen vahvistamiseen, joita tarjoavat myös liikunnan ulkona leikkimisen ideat.

Yläkoulu

Liikunnassa kokeilkaa luonto- ja elämysliikuntaa tai aisteja avaavaa metsäkävelyä. Musiikissa kuunnelkaa ympäristöaiheisia biisejä vaikkapa levyraatina.

Terveystiedossa tarkastelkaa ympäristötunteita ja uskonnossa sekä elämänkatsomustiedossa merkityksellis luontokokemuksia.


Tutkin ja vaikutan 

asiaa ilmastonmuutoksesta

Alakoulu

Varatkaa koordinaattori vetämään energiamittaustunteja (syksy 2024) ja kokeilkaa sähköistä MOKO-lukkarimallia, joka integroi ympäristöoppia, suomenkiel, kuvataidetta, elämänkatsomustietoa, matematiikkaa ja käsitöitä.

Harjoitelkaa englannissa  ilmastonmuutokseen liittyvää sanastoa, esimerkiksi Climate & energy quiz. 

Yläkoulu

Keskittykää Itämeri-teemaan maantiedossa tutkimalla rannalla muoviroskaa ja veden laatua sekä osallistumalla kansalaistieteen tekemiseen. Koulukinossa on katsottavissa (maksullinen)  Minun mereni -elokuva Itämerestä, joka on runollinen kuvaus meren ja ihmisen vuoropuhelusta. 

Tutkikaa hiilen virtausta Global Carbon Atlaksessa tai hiilidioksidikaasupäästöjä kunnittain Hiilineutraalisuomi.fi-sivustolla. Nämä löytyvät maantiedosta Ympäristön muutosten havainnointi -teemasta. Sukeltakaa biologiassa Metsät ja hiilenkierto -teemaan ja kemiassa hiilenkierto -teemaan.

Pohtikaa sään ja ihmisen vuorovaikutusta sekä ilmastonmuutosta Sää ja mää -oppimateriaalipaketin avulla, joka integroi historiaa, kuvataidetta, suomenkiel, yhteiskuntaoppia ja kotitaloutta.

Toteuttakaa pieni tai iso vaikuttamisprojekti, johon löytyy vinkkejä niin maantiedosta, suomenkielestä ja yhteiskuntaopista ja biologiasta.

Tutustukaa ruotsin kielessä Fossilmuseét -sivuston bonuskorttien avulla tulevaisuuteen, jossa ilmastotavoitteet on saavutettu.

Perehtykää historiassa kirjaan, joka käsittelee Suomen ympäristöhistoriaa 1700-luvulta nykypäivään.

Katso myös nämä

Oppiaineet: ympäristöoppi, suomenkieli, käsityöt ja/tai kuvataide

Alakoulu

Oppiaineet: Kuvataide, kemia, ympäristöoppi, matematiikka

Alakoulu

Alakoulu

Oppiaineet: Suomenkieli ja ympäristöoppi

Alakoulu

Oppiaineet:  matematiikka, biologia, fysiikka, kemia, englanti, kuvataide, käsityö

Yläkoulu

Oppiaineet: Maantieto, matematiikka

Yläkoulu

Oppiaineet: Fysiikka, matematiikka, kemia

Yläkoulu

Oppiaineet: Musiikki, käsityöt

Alakoulu