Tablets and Smartphones: Using Mobile Devices as Educational Tools

Aquest curs Erasmus està dissenyat per a professorat interessat en aprendre a integrar i millorar les seves pràctiques docents amb la tecnologia mitjançant aplicacions de mòbils o tablets.


L’ambient de treball va ser un punt fort del curs. Formàvem un grup d’onze professors de diferents nacionalitats – Portugal, Grècia, Hongria, Espanya i Croàcia – juntament amb Ayse, una professora d’anglès d’origen turc que ens va ajudar i guiar durant totes les sessions. Les sessions van ser molt experimentals, amb temps suficients per posar en pràctica i crear contingut amb les diferents aplicacions.


Els objectius del curs eren:


Dia 11 juliol 2022

El primer dia de curs vam realitzar una dinàmica per presentar-nos. Consistia en crear una gesticulació o moviment personal que s’identifiqués amb el nostre nom. Després, tothom havia de memoritzar el moviment i fer la ronda de presentacions amb els diferents gestos. 

A continuació, ens convida a Trello, un tauler digital on quedarà recollit tot els anem fent a classe i on penjarem el material mostra que anem creant. 

Tot seguit, vam conèixer la primera aplicació del curs, PearDeck. Ens va semblar molt útil per realitzar presentacions amb àudios i imatges inserides que poden facilitar la comprensió i atenció dels alumnes. 

Després del descans, els companys i les companyes van presentar les seves escoles i països. Com sempre, ha resultat molt interessant i enriquidor la varietat de sistemes educatius i la tipologia d’escoles que n’hi ha. 

Finalment, hem acabat la sessió amb la introducció de l’aplicació Padlet, una bona eina senzilla per fomentar el treball cooperatiu i la coavaluació entre els i les alumnes. 

Dimarts 12 juliol 2022

La sessió comença amb una dinàmica per trencar el gel que consisteix en col·locar-nos en parelles un davant de l’altre. Després, cal moure i/o aixecar a la vegada o de forma contrària les extremitats que ens va dient sense deixar de mirar-nos als ulls. 

Un cop acabada la dinàmica, ens hem tornat a endinsar en el món de la tecnologia amb l’aplicació del Nearpod. Hem trobat que aquesta eina és la més complexa, però la més completa ja que et permet rebre feedback immediat dels alumnes i també ofereix una gran varietat d’opcions (presentacions interactives, inserció d’imatges, àudios i vídeos, infinitat de dissenys d’activitats estimulants, gamificació, etc). 

Després de la pausa, on aprofites per interactuar amb els companys i intercanviar opinions sobre les sistemes educatius, vam continuar amb dues aplicacions més: Quizlet i Thinglink. La primera és una eina eficaç per aprendre vocabulari mitjançant targetes. De la segona, destacarem que una de les múltiples funcions que pot desenvolupar és crear imatges interactives, tours virtuals o simulacions en 3D. Ens va semblar interessant i molt motivador per als estudiants. 

Dimecres 13 juliol 2022

Com cada sessió, tornem a començar amb una dinàmica per cohesionar-nos. Aquesta vegada es tracta d’un joc per mobilitzar l’energia. La persona del centre té l’energia i l’ha de passar a qui vulgui abans de que les persones del seu costat tallin aquesta energia amb la condició de que s’han de mirar als ulls. Com costa mirar als ulls de persones desconegudes!


A continuació, la professora ens introdueix l’aplicació de Canva, bastant popular i fàcil de gestionar. Ens demana crear una breu presentació sobre la nostra experiència a Florència fins ara o bé explicar la sortida, que part de la nostra classe va realitzar, a Chianti, una regió toscana coneguda pel seu prestigiós vi de gran qualitat. És interessant observar com cada persona viu de manera diferent aquesta experiència!


Després de la agraïda pausa, ens toca centrar-nos en dues més: Quizziz que serveix per fer activitats de preguntes i respostes i Plickers, una eina que pots crear diverses activitats i respondre amb QRs i/o targetes. És motivadora, engrescadora i eficient per comprovar que els i les alumnes van seguint o entenent perquè el o la docent obté un feedback constant i immediat de la progressió de l’alumne/a.  

Dijous 14 juliol 2022

Fins ara totes les sessions han estat de matí, però avui ens toca assistir a la tarda. La professora ens comenta que comencem a treballar amb Genially, així que la tarda es presenta bastant productiva. Genially és una eina molt completa amb la qual es pot crear contingut interactiu i animat amb objectius d’aprenentatge personalitzats a cada grup-classe. Nosaltres decidim fer un joc sobre “Què saben de Catalunya?” i escollim el disseny de competició de natació. Cada participant és un nedador/a i a mesura que van encertant, els nedadors van avançant fins arribar a la meta. 

Realitzem la pausa sota un sol abrasant i més que mai, necessitem un cafè. En tornar de la pausa, la professora ens realitza una altra dinàmica per despertar-nos. Funciona i ens posem a treballar en les següents aplicacions: Bamboozle i Wordwall. 

Bamboozle conté milers de jocs interactius per als alumnes més joves mentre que Wordwall serveix per crear recursos simples, però eficaços per practicar qualsevol tipus de contingut. Són les aplicacions més senzilles, però les que més recursos ofereixen perquè moltes vegades hi ha contingut gratuït ja preparat.

Els últims 20 minuts, els dediquem a posar en comú alguns recursos que coneixem com plataformes, aplicacions, pàgines webs, etc. 

Divendres 15 juliol 2022

Avui és l’últim dia de curs! Tot i que ens toca de tarda, és més portable! Comencem la sessió posant-nos en grups de quatre persones per realitzar un joc mitjançant l’aplicació Goose Chase. Haurem de recórrer totes les parts de la ciutat florentina a la recerca de 10 pistes. Cada pista té un valor en punts i per comprovar que les hem localitzat, ens haurem de fer un selfie de grup amb la pista. El grup que més pistes localitzi en hora i mitja, serà el guanyador. No ha estat molt encertat fer-ho a aquestes hores sufocants de la tarda, però la veritat que ha estat divertit i ha servit per tenir un ambient distès amb els companys. 

Un cop finalitzat el joc, amb aquesta mateixa aplicació hem de crear un petit joc de la ciutat on vivim. Per tancar el curs, la professora ens demana escriure quines han estat les aplicacions més útils i quines les que menys ens han atret la nostra atenció. Fem un debat en comú i per finalitzar ens atorga els certificats corresponents i ens fem una foto de grup. 

Dissabte 16 juliol 2022

Avui ens toca sortida cultural a tres ciutats toscanes amb tots els grups Erasmus a Florència amb aquesta agència. Sortim de l’estació Santa Maria Novella amb el tram cap a Vila Constanza, on ens esperen tres autocars per fer-nos gaudir de la regió de la Toscana.  Primer, visitem San Gimignano, un petit poble medieval on les lluites de poder entre famílies es basaven en qui construïa la torre més alta. La segona parada és Siena, ciutat que va ser proclamada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 1995 i que té una catedral gòtica  espectacular.  L’última parada és a Pisa, plena de turistes com nosaltres! I per suposat que ens fem la típica fotografia amb la seva famosa torre inclinada.


Aquesta setmana a Florència ha sigut una experiència molt enriquidora en molts aspectes, tant a nivell formatiu com a nivell cultural i relacional.