La formació al llarg de la vida com a eina d'inclusió i la ciutadania activa

RESUM DEL PROJECTE

El nostre centre atén un perfil d'alumnat cada vegada divers pel que fa a la seva procedència, situació econòmica, necessitats educatives, trajectòria personal i edat. Aquesta diversitat planteja al centre el repte de com dotar tot l'alumnat de les eines necessàries per participar activament en l'entorn en què viuen, així com adquirir o perfeccionar determinades competències que exigeix ​​l'actual mercat laboral. Entenem que la inclusió ha d'actuar com a marc estratègic en el qual centrar tots els nostres esforços com a centre educatiu.

Per fer front a aquest repte considerem de vital importància garantir:

- Formació de professorat en mètodes i eines per promoure la inclusió a l'aula; per exemple, a través de l'ús de les eines TIC amb fins inclusius. Amb aquesta formació el professorat adquirirà coneixements i habilitats que fomentaran una atenció individualitzada i un aprenentatge autònom per part de l'alumnat.

- Exposició a experiències inclusives reeixides en altres sistemes educatius europeus. Conèixer altres realitats educatives ens ajudarà a reflexionar i adaptar aquelles mesures de gestió que promoguin l'atenció a la diversitat. També possibilitarà un intercanvi i contrast d'idees i experiències amb altres companys/es europeus.

Amb aquest projecte pretenem millorar la pràctica educativa i crear una línia de treball comú al nostre centre. Concretament, esperem incorporar metodologies que afavoreixin un aprenentatge significatiu, autonomia personal, adquisició de competències bàsiques per part de l'alumnat i que ajudin a lluitar de manera efectiva contra l'abandonament escolar.

Per aconseguir aquests objectius hem fet una selecció rigorosa de formacions, tenint en compte continguts, països i organitzacions.

Estem convençuts que el nostre claustre sortirà reforçat amb la participació en aquest projecte, ja que tot el professorat es beneficiarà dels coneixements i habilitats adquirides en cadascuna de les mobilitats, ja sigui de manera directa o mitjançant la formació interna, la qual considerem una peça fonamental del projecte.

Més enllà de l'impacte en el claustre, sabem per experiència que un projecte Erasmus actua com a motor de transformació d'un centre educatiu. Així mateix, creiem que les accions que aquí proposem ens prepararan pels nous reptes que haurà d'afrontar el nostre centre derivats de l'ampliació d'oferta formativa i un perfil d'alumnat cada vegada més complex.

OBJECTIUS DEL PROJECTE

Els objectius d'aquest projecte són:

A) Conèixer i aplicar pràctiques educatives reeixides de gestió, metodologia i ús de les noves tecnologies en el camp de la inclusió per lluitar contra l'abandonament escolar. Aquestes pràctiques repercutiran en la tasca docent i /o a l' elaboració de documentació concreta de centre.

B) Garantir l'aprenentatge significatiu i l'atenció individualitzada adquirint competències en l'aplicació de noves metodologies innovadores reeixides en el marc de la Unió Europea.

C) Millorar la pràctica educativa per potenciar l'autonomia personal i l'adquisició d'habilitats i competències que contribueixin a el desenvolupament integral i a l'aprenentatge permanent.

D) Millorar la competència lingüística del professorat.

I) Ampliar el coneixement de el marc educatiu europeu i el contacte amb altres professionals i institucions europees.

F) Transferir el coneixement i les habilitats adquirides en les formacions.

Amb la participació en aquest projecte, el nostre personal adquirirà habilitats relacionades amb la inclusió per poder fer front de manera competent i eficient als reptes que se'ns plantegen i aconseguir la consecució dels nostres objectius. També podrà formar-se en l'ús educatiu de les TIC (activi learning) i dels dispositius mòbils com mitjà de millora dels resultats dels alumnes.

D'altra banda, gràcies a la realització d'aquest projecte esperem aconseguir un equip docent més cohesionat, estable, compromès i competent. Per a això preveiem organitzar formació interna del professorat on els docents transferiran els coneixements adquirits en els seus mobilitats a la resta de professors. Per aquest motiu els cursos que sol·licitem en el projecte són diversos i actuaran de factor multiplicador al compartir amb tot el Claustre. això generarà un claustre motivat, cohesionat, amb una metodologia creada entre tots i compartida per aconseguir una línia de treball comú.