Stress Management through Mindfulness, Yoga & Meditation

L'objectiu principal del curs ha estat que els participants identifiquin àrees de millora i com puguin esdevenir comunicadors efectius en situacions d'estrès. L'entorn d'aprenentatge ha  inclós instruccions, exercicis, discussions en grups petits i grans i molta pràctica. L'objectiu ha estat  ajudar a desenvolupar habilitats per manejar la pressió i la sensació de confiança.

El curs s'ha realitzat a Porto (Portugal) del 6 al  12 de juliol de 2024.


La nostra formadora ha estat  CATARINA TÁVORA, Trainer | BSc in Economics, PGDip | CEB an MSC Facilitator | MSC, CEB an Yoga Trained Teacher  

Web de Catarina Tavora 

La nostra formadora ha estat  CATARINA TÁVORA, Trainer | BSc in Economics, PGDip | CEB an MSC Facilitator | MSC, CEB an Yoga Trained Teacher

practicar

Sovint ens oblidem del cos

reflexionar

a vegades és necessari aturar el pilot automàtic.

compartir

en el diàleg es troben complicitats i es fan pal·leses les dinàmiques que ens aboquen a l'estrés

Aquí trobaràs el material utilitzat al curs 

El curs ha estat eminentment pràctic amb una sessió diària de yoga i meditació seguida de la teoria del curs i el treball en grup. 

De manera vivencial hem anat adquirint eines per enfrontar l'estrés a nivell personal i professional i també hem reflexionat sobre l'aplicació a les nostres aules.

L'objectiu principal d'aquest curs era proporcionar eines pràctiques per a la reducció de l'estrès i la promoció del benestar integral. En un món on l'estrès és cada vegada més present, aprendre a gestionar-lo eficaçment és essencial per a la nostra salut física i mental. 

En el lloc de treball, les tècniques apreses poden ser d'utilitat. Per exemple, la pràctica regular del ioga ajuda a mantenir una postura adequada, reduint el dolor d'esquena relacionat amb les hores passades davant de l'ordinador. La meditació, per la seva banda, em permet començar el dia amb una mentalitat clara i centrada i millora la capacitat per prendre decisions sota pressió. A més, compartir algunes tècniques amb els companys i companyes pot ajudar a millorar el clima de treball.

Al llarg de les sessions hem avaluat si tenim hàbits saludables i també si ens cuidem a nosaltres mateixes.

Autocura

Autocura Física

Autocura Mental

Autocura Emocional

Autocura Social

Autocura Espiritual

Conflicte de rols

Per altra banda, hem reflexionat sobre els diferents rols que portem a terme i si n'hi ha que entren en conflicte.

En la nostra vida diària, desenvolupem diversos rols que poden entrar en conflicte entre ells. Alguns exemples comuns de rols inclouen ser professor/a, pare/mare, amic/a, col·lega, voluntari/a, i altres responsabilitats socials i personals. Aquest conflicte de rols es produeix quan les expectatives i demandes d'un rol interfereixen amb les expectatives i demandes d'un altre rol.

Per exemple, pot ser difícil equilibrar les responsabilitats professionals com a professor/a amb les necessitats familiars com a pare/mare/fill o filla/company/a. Les hores extra dedicades a preparar classes o corregir exàmens poden reduir el temps disponible per a estar amb la família i amics o per a activitats d'autocura personal. A més, les demandes emocionals de donar suport als estudiants poden deixar poc espai per atendre les pròpies necessitats emocionals.

Reconèixer aquests conflictes és el primer pas per gestionar-los millor. És important establir límits clars i realistes, prioritzar les tasques, delegar responsabilitats quan sigui possible i buscar suport tant en l'àmbit professional com personal. Aprendre a dir "no" a noves responsabilitats que poden sobrecarregar-nos també és crucial per mantenir un equilibri saludable entre els diferents rols que desenvolupem.

Amb aquesta consciència, hem elaborat un pla de gestió per abordar aquests conflictes de rols. Aquest pla inclou:

Reflexió sobre el Tractament cap als Altres i cap a Un Mateix

Durant el curs, hem reflexionat sobre com responem a altres persones i com ens responem a nosaltres mateixos en moments de dificultat. Aquesta reflexió ens ha ajudat a identificar diferències en la manera com tractem els altres en comparació amb nosaltres mateixos.

Reflexionem sobre com tractem els altres: Primer, pensem en una ocasió en què un amic proper es va sentir malament amb ell mateix o estava passant per una dificultat. Com vam respondre a aquesta situació? Normalment, quan un amic està lluitant, tendim a ser compassius i solidaris. Utilitzem un to de veu suau i comprensiu, oferim paraules d'ànim i suport, i fem tot el possible per ajudar-lo a sentir-se millor. Per exemple, podríem dir coses com "Ho sento molt que estiguis passant per això, estic aquí per tu" o "Ets una persona forta i superaràs aquesta situació."

Reflexionem sobre com ens tractem a nosaltres mateixos: Ara, pensem en una ocasió en què nosaltres mateixos ens hem sentit malament o hem estat passant per una dificultat. Com solem respondre en aquestes situacions? Sovint, som molt més durs amb nosaltres mateixos. Podem utilitzar un to de veu crític i dur, i dir coses com "No hauries d'haver fet això" o "Com és possible que hagis comès aquest error?". Ens culpem i ens exigim molt més del que faríem amb un amic proper.

Comparació de les Respostes: En comparar les respostes, és evident que tractem els nostres amics amb molta més compassió i comprensió del que ens tractem a nosaltres mateixos. Ens adonem que les nostres pròpies pors i inseguretats poden influir en la manera com ens tractem. La por de fracassar, el desig de ser perfectes i la falta de compassió cap a nosaltres mateixos són factors que ens fan ser molt més crítics amb nosaltres mateixos.

Conclusió: Aquesta reflexió ens ha portat a entendre la importància de ser amables i compassius amb nosaltres mateixos, tal com ho som amb els nostres amics. Hem après que tractar-nos amb la mateixa comprensió i suport que oferim als altres és essencial per al nostre benestar emocional i mental. Aquesta consciència ens ajuda a desenvolupar una veu interna més amable i a cultivar una actitud de compassió cap a nosaltres mateixos.

La veu compassiva 

Durant el curs, també hem treballat la pràctica de la veu compassiva, una eina per ajudar-nos a gestionar moments difícils amb més amabilitat i comprensió cap a nosaltres mateixos.

Quan passem per un moment difícil, sovint ens sentim tristos, avergonyits o insegurs. Aquestes emocions són difícils de gestionar, però formen part de la nostra humanitat. Una manera d'afrontar-les és reconèixer que probablement qualsevol persona en la nostra situació sentiria el mateix.

En aquests moments, és important ser amables i pacients amb nosaltres mateixos. Hem après a utilitzar gestos de confort per alleujar el malestar, recordant que totes les coses bones que hi ha en nosaltres continuen intactes malgrat les dificultats.

Aquesta pràctica de diàleg intern és difícil, però ens ajuda a desenvolupar una actitud més compassiva cap a nosaltres mateixos. Ens preguntem: si fos un amic passant per la mateixa situació, què li diríem? Aquesta pregunta ens ajuda a tractar-nos amb la mateixa amabilitat i comprensió que oferiríem a un amic.

Un exemple d'aquest diàleg compassiu podria ser: 

"Estic passant per un moment difícil, em sento trist, avergonyit, insegur. Aquestes emocions no són fàcils, però formen part de la meva humanitat. Probablement, qualsevol persona en la meva situació se sentiria igual. Que pugui ser amable i pacient amb mi mateix en aquest moment. Que pugui alleujar aquest malestar amb algun gest de confort. Que recordi que tot el que és bo en mi continua intacte."

A l'última sessió del curs vam escriure una carta per a nosaltres mateixes en un futur (6 mesos) Ens van proposar que expressessim els nostres bons desitjos, tot recordant els compromisos que ens agradaria assumir i compartint una o dues idees importants que han sorgir durant la setmana.