Itàlia

Diversity in the classroom: teaching tolerance and overcoming prejudices and discrimination.

BOLONYA (Itàlia) Del 21 al 25 d'agost de 2021

He realitzat el curs “Diversity in the classroom: teaching tolerance and overcoming prejudices and discrimination” el qual està distribuït al llarg d’una setmana i és impartit per professionals de l’organització Erasmus Learning Academy (ELA) situada a Bolonya.


El punt de partida ha estat un dinar amb les participants del curs i un recorregut turístic per la ciutat de Bolonya.

La primera sessió a l’aula ha estat dedicada a fer activitats introductòries per trencar el gel i conèixer-nos. La coneguda pràctica de ‘Say three things about yourself and one is false’ ens va servir per presentar-nos i començar a parlar. Tot seguit cada participant havia de dir les seves "Expectations, contributions and fears que tenien del curs.  Desprès vam pasar a posar en comú una pluja d’idees per a definir conceptes que tractaríem al llarg del curs: identity, values, discrimination, difference, inclusion, diversity and empathy

Hem vist el video de Taiye Selai on reflexiona sobre la identitat. El ‘Ted Talk’ es titula: Don’t ask where I’m from, ask where I’m a local. Molt recomanable. 

Continuant amb el concepte de la identitat hem agafat com a metàfores visuals un iceberg, una ceba i un arbre. L’iceberg simbolitza que només arribem a conèixer en molts casos la superfície de la personalitat d’una persona; la ceba es relaciona amb la quantitat de capes que formen part de la nostra identitat i l’arbre parla de les nostres arrels.

A la segona sessió a l’aula hem continuat analitzant el concepte d’identitat i grups. 

 

D’aquesta relació es desprèn que: 

 

·      ‘We belong to groups in which we share some values.’

·      ‘Sharing same values give a sense of legitimacy.’

 

Desprès, individualment hem fet un collage que mostrés la nostra personalitat i l’hem presentat a la resta de la classe.

Hem fet un exercici d’agrupar-nos seguint uns citeris especifics (per exemple qui tenia mascotes a casa i qui no) i una companya havia d’esbrinar amb preguntes el criteri d’agrupació que haviem seguit.

 

En una altra activitat hem interpretat imatges en grups seguint el guió de: Description (I see), Interpretation (I think), Evaluation (I feel). Les imatges mostraven diferents tradicions del món.

 

És interessant destacar que desprès de cada activitat es faci una reflexió individual i desprès en grup d’allò que ha suposat dur-la a terme.

 

Per últim hem tractat també els estereotips, especialment els que estan associats a cada país de les participants del curs. 

Per la tarda hem continuat visitant la ciutat. Aquesta vegada hem pujat a la torre que forma part de les ‘Due Torri’. Aquesta torre fa 97,6 metros i les vistes que es veuen des de dalt són impressionants. 

 

 

Més informació a: https://es.wikipedia.org/wiki/Torres_de_Bolonia

A la tercera sessió ens hem centrat en definir en que consisteix la inclusió. La professora ha explicat el concept de la següent forma: ‘The key to an inclusive society is not only to teach young people how to tolerate the presence of people with different glasses, but also to invite them to try on those glasses!’

 

Hem analitzat una història on haviem de:

 

1) Read a text and rank the characters on your own, starting with the worst behaved. 

2) Agree on a common list. 

 

Aquesta activitat ha estat molt interessant ja que s’ha generat un debat molt enriquidor donats els diferents punts de vista a la classe.

La quarta sessió ha començat amb un ‘wrap up’ on en grups hem decidit quins han estat els ‘highlights’ de la sessió anterior. 

 

El topic de la sessió ha estat: ‘Creating a classroom environment supporting diversity

 

Aquetes són les idees i els conceptes tractats: 

 

·      Empathy

·      Allowing multiple voices to talk in the classroom. 

·      It’s not just being there, but it’s about feeling to belong to a group. 

·      Your contribution is meaningful to the group. 

 

 

Desprès hem participat en un joc on haviem de posar-nos d’acord en un codi (no es podia parlar) i donar instruccions a una altra participant per aconseguir un objectiu comú. 

Seguint el Jigsaw method hem hagut d’analitzar un text al voltant de perquè hi ha grups d’ocells que volen en forma de ‘v’. 

 

Destacar que el al llarg del curs i amb l’objectiu de posar en pràctica els coneixements explicats, hem fet moltes activitats basades en jocs. Trobo que és una pràctica molt interessant per fomentar-la a l’aula.  

 

A la sessió cinc hem hagut d’adoptar diferents rols i condicions que poden haver a una classe i construir per grups una torre. 

Hem parlat dels ‘5 pillars of Social Emotional Learning by Goleman

 

-       Self-awareness

-       Self-control

-       Self-controll

-       Empathy

-       Social skills

 

L’empatia es pot veure explicada amb el següent curt video de René Brown projectat a classe titulat: 'Empathy is feeling with people'. Explica la diferència entre empathy i simpathy. 

També s’ha projectat el discurs de l’escriptora Chimamanda Ngozi Adichie: 'The danger of a single story', on parla del perill de quedar-nos amb una versió de la història. 

Hem dut a terme una activitat que consistia en triar una carta en secret amb una imatge determinada i construir una història al voltant d’aquesta imatge que parlara de la diversitat. Desprès, havia d’explicar-se a la resta de la classe i elles havies d’esbrinar de quina carta es tractava. 

 

A la resta de la sessió hem compartit 'IT Resources' i bones pràctiques que implementem a les nostres classes, hem rebut el certificat del curs i hem fet la cloenda de l’experiència a un restaurant amb tots els participants. 

En resum ha estat una experiència molt enriquidora que m’ha servit per compartir bones pràctiques amb la resta de les participants, reflexionar al voltant de conceptes com empatia, valors, identitat, discriminació, diferencia, inclusió i diversitat. Ara només falta compartir-ho amb els companys i companyes i implementar-ho a les aules del CFA Bon Pastor!