Strusshamn skole

Nøkkeltall

Skoletype: 1. - 7. trinn

Skolekapasitet: 350 elever

Brutto bygningsareal: 4 060 m2

Netto læringsareal: 1 624 m2

Tomteareal: ca. 13 000m2

Skolens netto uteareal for elevaktivitet: 9670 m2

Elevtall: Link til elevtall

Foto: Petter Solberg © Askøy kommune

Hovedbygning

Byggeår: 1971 og 2001

Bruttoareal: 4400 m²

1. etasje

Elevsone: 4 klasserom, 4 grupperom, gymnastikksal med garderober (elev og lærer), kjøkken, apparatrom og lager

Tekniske rom, lager og bøttekott

2. etasje

Elevsone: 4 klasserom, 3 grupperom, sløydrom, mat og helse, mediatek

Personalsone: 7 arbeidsrom, 3 kontor, forrom, personalrom, møterom, kopi/produksjonsrom, arkiv, personalgarderobe (dame og herre)

Tekniske rom, renholdsentral og lager

3. etasje

Elevsone: 6 klasserom, 8 grupperom, garderober (i korridor) og toalett

Tekniske rom, vaktmesterkontor, lager og bøttekott

Loft

Tekniske rom og lager

SFO-bygget

U. etasje

Elevsone: SFO, garderober og toalett, bibliotek

Personalsone: Kontor til SFO-leder

Renhold og lager

1. etasje

Elevsone: 1 klasserom, SFO, garderobe og toalett, ikke toalett i 2. etasje

2. etasje

Elevsone: 2 klasserom, garderobe og toalett

Tekniske rom og bøttekott

Loft

Lager

Beskrivelse og vurdering av anlegget

Skolen har to bygninger. En gammel fra 1881 som inneholder tre klasserom, toaletter, garderober, loft, ventilasjonsrom og renholdsentral. Den andre bygningen er fra 1971 og 2001. Den gamle delen er rehabilitert og integrert i den nye. Skolen benytter gymnastikksalen til større samlinger, men den har ikke plass til alle elevene på en gang.

Generelt læringsareal er fordelt i skolens to bygg. Det gamle SFO-bygget har tre små klasserom og ingen grupperom. Kun to av rommene kan brukes som klasserom. Garderobene i bygget er trange og lite hensiktsmessige, dessuten er akustikken i disse arealene dårlig. Det gamle bygget er ikke egnet som skolebygg. I det nye bygget har skolen totalt 13 klasserom i størrelse fra om lag 59 - 68 m2, alle med tilhørende garderober. I tillegg har skolen bibliotek i kjelleren på gamlebygget. Det er lite variasjon i klasseromstørrelsen og arealene er ikke godt tilpasset ulike formidlingsformer. I nybygget er det totalt 15 grupperom i varierende størrelse, ett i sambruk med helsesøster. Skolen mangler rom til å kunne undervise større elevgrupper. Grupperommene i de nederste etasjene er små og uten vinduer og derfor ikke egnet til annet enn korte arbeidsøkter.

Spesialisert læringsareal er rom som er innredet med spesialutstyr eller spesialtilpasset undervisning i fag som naturfag, mat og helse, kroppsøving osv. Strusshamn skole har i dag areal til følgende spesialrom:

Skolekjøkken: Skolekjøkkenet er innredet for fire grupper med spiseplasser. Skolekjøkkenet benyttes også som SFO-areal.

Kroppsøving: Består av en gymsal med nedfellbar scene, to sett med elevgarderober, samt en lærergarderobe. I tilknytning til salen er det også et kjøkken med serveringsluke, ett lager og apparatrom i korridor.

Skolebibliotek: Skolen har eget bibliotekrom.

Kunst og håndverk: I 2. etasje er det sløydrom som er innredet med høvelbenker. I forbindelse med sløyd er det et eget rom til keramikkovn, samt et lager.

SOL-rom: Rom tilpasset elever med sammensatte vansker

Skolen mangler spesialrom til undervisning i musikk, naturfag og kunst og håndverk. Dette må foregå i klasserommene.

SFO-areal: SFO har en base i det gamle bygget, og benytter dessuten de andre arealene i bygget etter undervisningstiden.

Personalareal: Skolen har sju arbeidsrom med inntil 5 personer i hvert rom. Selv om rommene gir mulighet til å gjennomføre for- og etterarbeid, er forholdene ikke tilfredsstillende. Grensen for antall ansatte er nådd. Skolen har egen personalgarderobe med toalett, men ikke dusjer. Administrasjonen består av et forkontor uten mulighet for skjerming, kontor til rektor, kontor til ass. rektor og felleskontor til to avdelingsledere. Det sistnevnte er ugunstig. Det er en lite tilfredsstillende løsning. Skolen har et eget personalrom som ikke er tilfredsstillende i størrelse, samt kombinert fagbibliotek/korridor utenfor lærerkontorene.

Uteområdet: Skolen har to klatretårn, sandvolleyballbane, disser, sandkasse, sklie og en liten klatrevegg på øvre plass. Nedre uteområde er totalt rehabilitert, men har lite areal. Uteområdet gir variasjon for flere aldersgrupper.

Skolen benytter i tillegg flere områder til turer, lek og uteskole, bl.a. Klokkerhagen til korte turer og vinteraktiviteter og Folleseskogen ved Leitet, som brukes av alle klassetrinn på tur og i uteskole, samt Stolpaskuret (badeplassen ved Strusshamn kirke) som også brukes til uteskole og turer.

Skolens netto uteareal for elevaktivitet er for lite etter dagens norm, og kompenserende tiltak må iverksettes.

Universelt utformet: Det er manglende eller mangelfull tilrettelegging for universell utforming ved skolen, spesielt når det gjelder gamleskolen. Rullestolbrukere kan ikke komme i sandkassen og seilebanen som ligger på en haug. Uteområdet er fordelt på tre nivå som det er vanskelig for funksjonshemmede å komme til på egen hånd.