Erdal ungdomsskole

Nøkkeltall

Skoletype: 8. - 10. trinn

Skolekapasitet: 270 elever i skolebygg (modulbygg ikke medregnet).

Brutto bygningsareal: 3 834 m2

Netto læringsareal: 1 133 m2

Tomteareal: ca. 26 000 m2

Skolens netto uteareal for elevaktivitet: 16 000 m2

Elevtall: Link til elevtall

Foto: Erdal ungdomsskole

Hovedbygning

1. etasje

Elevsone: Kunst og håndverkavdeling, naturfagrom, musikkrom, mat og helseavdeling, vestibyle, auditorium og toalett

Teknisk rom, helsesøsterkontor, renholdsentral og lager

2. etasje

Elevsone: 9 klasserom, 5 grupperom, 3 fellesrom, bibliotek, garderobe og toalett

Personalsone: 6 arbeidsrom, arkiv, kopi, produksjonsrom, 2 grupperom, 5 kontorer, forkontor, personalrom med tekjøkken, garderobe (herre og dame) og toalett

Tekniske rom, renholdsentral og lager


Grendehus

Gymnastikksal m/apparatrom, lager og garderober (elev og lærer)

Hovedbygning

Beskrivelse og vurdering av anlegget

Erdal ungdomsskole er bygget som en tre-parallell skole med plass til 270 elever. Elevtallet er økende, og skolen er planlagt utbygget.

Skolen er fra 2003 og er en kompakt bygning på to etasjer. Skolebygget inneholder klassebaser, spesialrom, auditorium, vestibyle, administrasjon- og personalavdeling. I tilknytning til skolen er det et Grendahus fra 1989, som inneholder gymsal, kjøkken, garderober, samt møterom for Erdal IL. Det er dessuten etablert en fotballbane i tilknytning til Grendahuset. Fra skoleåret 2019/2020 har skolen også hatt et klasserom i brakke ved vestsiden av hovedbygget.

Anlegget er for lite i forhold til antall elever og ansatte. Mange trange korridorer på skolen, samt et lite stimulerende uteområde, uten takområder, bidrar til trengsel og dårlig oversikt. Bygget bidrar derfor ikke til å skape et trygt og godt skolemiljø for elevene, eller arbeidsmiljø for de ansatte. Utbygging av skolen haster.

Generelt læringsareal er fordelt på 2. etasje i hovedbygget, og består av tre baser som hver inneholder tre klasserom, to grupperom, samt garderober og toalett. Hver base har egne desentraliserte innganger. Totalt har skolen 10 ordinære klasserom i varierende fasong som gir en utfordring med tanke på undervisning og plassering av digital tavle. Ett av grupperommene i hver base har kun tilgang fra klasserom, og det andre har ikke dagslys. Skolen mangler to ordinære klasserom i forhold til dagens klassetall.

Spesialisert læringsareal er rom som er innredet med spesialutstyr eller spesialtilpasset undervisning i fag som naturfag, mat og helse, kroppsøving osv. Erdal ungdomsskole har i dag areal til følgende spesialrom:

Skolekjøkken: Skolen har et kjøkken tilpasset opplæring i faget mat og helse. Rommet er innredet med arbeidsplasser for fire familiegrupper á fire elever og en instruksjonsplass for lærer. Et eget lite matvarelager ligger med tilkomst fra kjøkken. Skolekjøkkenet ligger i tilknytning til vestibylen.

Skolebibliotek: Et lite rom i hovedbygget fungerer som skolebibliotek. Rommet er innredet med boksamling og et bord til møter/undervisning. Dette var opprinnelig et datarom.

MOT-rom: Var tidligere bibliotek, men benyttes nå til undervisning og som oppholdsrom for elevene i friminuttene.

Kunst og håndverk: Skolen har tre rom som benyttes til undervisning i kunst og håndverk. Ett sløydrom som er innredet med høvelbenker, og med en annen møblering kunne rommet blitt benyttet til andre kunst- og håndverksaktiviteter. I tilknytning til rommet er et eget maskinrom. Ett keramikkrom med et eget rom for tørking og keramikkovn, samt ett eget rom til tekstil. Verkstedene for keramikk, sløyd/maling og tekstil er romslige og godt egnet til de praktiske aktivitetene elevene skal gjøre i faget.

Naturfagrom: Skolen har eget naturfagrom. Dette benyttes skoleåret 2019/2020 som klasserom for en klasse, og kan ikke brukes etter intensjon.

Musikkrom: Musikkrommet brukes også som klasserom skoleåret 2019/2020.

Auditorium: Skolen har et eget auditorium med plass til ca. 90 personer. Er nå for lite til å samle alle elever eller alle foresatte på et trinn, slik det har blitt benyttet tidligere.

Kroppsøving: Skolen benytter Grendahuset til kroppsøving. Arealene skolen disponerer består av en gymsal, garderober og utstyrslager. Gymsalen er gammel og nedslitt, og ble opprinnelig bygget på dugnad av idrettslaget. Kapasiteten i gymsalen er sprengt, og skolen har måtte utvide ordinær skoledag for flere klasser for å kunne gi alle klasser de timene med kroppsøving som de skal ha. Skolen disponerer også fotballbanen som ligger i tilknytning til Grendahuset.

Personalareal: Rektor, tre avdelingsledere og to rådgiver har hvert sitt kontor. Møterom mangler. Arbeidsplassene til lærerne er samlet i seks rom. Fra skoleåret 2019/2020 ivaretas ikke lenger kravet til areal til kontorer for de ansatte. Personalrommet blir brukt til å samle personalet, men vil fra skoleåret 2020/2021 være for lite til å kunne samle hele personalet. Hele personalarealet er for dårlig lydisolert, og det har vært flere tilfeller der dette ufrivillig har medført at taushetsplikt har blitt brutt, og konfidensialitet ikke har vært ivaretatt som følge av dette.

Uteområdet: Skolens uteområde består av en asfaltert skoleplass med basketballbane. Det er også en fotballbane i tilknytning til Grendahuset. Det mangler tilrettelegging for andre aktiviteter. Skolen har ikke overbygg mot regn.

Universelt utformet: Det er mangelfull tilrettelegging for universell utforming ved skolen, men det er en heis som kan brukes med nøkkel og noen HC-toaletter.

Behov for ombygging: Den sentrale delen av hovedetasjen, rundt biblioteket, er preget av trange ganger og framstår som et uoversiktlig område. I friminuttene oppholder det seg nå langt flere elever her enn det bygget var planlagt for. Skolen peker på at det er en utfordring å ivareta et trygt og godt miljø for elevene. Det er planlagt å fjerne vegger og åpne opp dette området i forbindelse med utbygging av skolen. Fra skolens side er det ønskelig at ombyggingen skjer så raskt som mulig uavhengig av utbyggingssaken.