Veiledende arealprogram

Det foreligger ingen nasjonale arealkrav eller standarder for utforming av grunnskolebygg, slik det er tilfelle for barnehagebygg. Det er den enkelte kommune selv som bestemmer utformingen av skoleanleggene. Noen kommuner har valgt å vedta egne veiledende arealnormer for skolebygg. Ofte er dette store og mellomstore kommuner med høy investeringsaktivitet i skolesektoren, elevtallsvekst og/eller ledig elevkapasitet i en desentralisert skolestruktur.

I 2013 ble det utarbeidet kommunale arealnormer tilpasset de aktuelle skolestørrelsene i Askøy kommune. Arealnormen er basert på nasjonale erfaringer og skolebyggprosjekter over hele Norge. En kommunal arealnorm vil på forhånd ha definert og kategorisert arealrammene i framtidige skoleutbyggingsprosjekter i Askøy. På denne måten er viktige premisser for et prosjekt fastlagt på et tidlig planstadium – og videre planprosess kan i større grad fokusere på pedagogiske utviklingsprinsipp – framfor arealdiskusjoner. Dette vil effektivisere plan- og utbyggingsprosessen.

En vedtatt kommunal arealnorm for skoler i Askøy – innebærer ikke at skoler som ikke oppfyller normen - skal få innfridd denne. Det er først når det foreligger konkrete politiske vedtak om utbygging – at arealnormen skal brukes som planleggingsverktøy.

Nye utbyggingsprosjekt bør dimensjoneres for ca. 10 prosent flere elever enn det elevprognosene tilsier, for å ta høyde for varierende størrelse på de enkelte årstrinnene og avvik mellom prognoser og reell utvikling.

Det er et godt planleggingsprinsipp at dersom noen av skolene skal ombygges eller påbygges bør en rådføre seg med pedagogisk personale om pedagogisk plattform og pedagogisk utviklingsretning før en avgjør utforming og innvendige løsninger i skolebyggene. Samtidig er det viktig at det er kommunen, og ikke det enkelte personalet som bygger.

Arealnormen som blir lagt til grunn for skolehelsetjenesten (brukere: lege, helsesøster, logoped, fysioterapi, PPT) er 40 m2. Arealene består av et helsesøsterkontor, to kontorer til lege/fysioterapi/logoped med tilhørende venterom og toalett.

Når det gjelder arealene til skolehelsetjenesten fremover ønsker en at arealene skal være sambruksarealer for skolen, i tiden arealene ikke er bruk av skolehelsetjenesten. Avhengig av helsepersonellets tilstedeværelse bør rommene også være til sambruk for skolen ellers. For at sambruken skal kunne fungere er det viktig at arealene tilrettelegges for oppbevaring av fortrolig materiale. Funksjonene bør ligge nær administrasjonen. Skolehelsetjenestens rom må ligge samlet og bestå av venterom, toalett og kontorer til helsesøster og skolelege. I forbindelse med større rehabiliterings- og utbyggingsprosjekter fremover vil denne arealnormen bli søkt opprettholdt.