Utformings av skolebygg - generelle krav

Planløsning

Det skal søkes å finne løsninger som gir en funksjonell og mest mulig optimal intern kommunikasjon og sammenheng i bygningsmassen, og fornuftig disponering av uteområdet til ulike aktiviteter.

Anlegg skal ha en høy arealeffektivitet med lite rent trafikkareal, stort bruksareal og en gunstig brutto/netto-faktor, men uten at det går utover det funksjonelle eller legger store begrensinger på mulighetene for å legge til rette for gode dagslysforhold og utsikt.

Bygg skal utformes slik at en kan bevege seg tørrskodd mellom de ulike funksjonene i anlegget.

Planløsningen må være slik at det legges til rette for sambruk av funksjoner i anlegget, ulike brukere av anlegget – internt og eksternt. Samtidig må det være mulig å skjerme arealer som ikke skal sambrukes.

Bygget skal ha en tydelig sonedeling slik at bestemte soner kan låses av, mens andre er tilgjengelige for ulike brukere. Eksempler på soner: Administrasjons- og personalarealer, generelle læringsarealer (elevenes trinnarealer) og spesialiserte læringsarealer (naturfag, bibliotek, kunst- og håndverk). Disse skal for eksempel enkelt kunne stenges av ved bruk av fellesareal/samlingsarena med kjøkken/kantine eller utleie av møterom (personalrommet i skolen).

Generalitet, elastisitet og fleksibilitet

Definisjoner:

    • En skoles elastisitet handler om evnen den har til å møte vekslende behov for arealer, f.eks. muligheten for enten å dele opp arealene i bygningen i separate bruksenheter eller å bygge på bygningen for å øke arealet.

    • En skoles generalitet handler om evnen den har til å møte vekslende funksjonelle krav uten å forandre fysiske egenskaper.

    • En skoles fleksibilitet handler om evnen den har til å møte vekslende funksjonelle krav gjennom å forandre egenskaper, dvs muligheten til å foreta bygningsmessige eller tekniske endringer i bygningen på en enkel måte.

    • I anleggets levetid må det påregnes nye undervisnings- og arbeidsformer, noe som stiller store krav til fleksibiliteten i bygget.

    • Anlegg må over tid kunne tilpasses nye krav og nye brukere. Om elevtallet i framtiden vil øke, må det være tilrettelagt for en utvidelse av anlegget. Dersom elevtallet skulle gå vesentlig tilbake, må en kunne ta deler av anlegget i bruk til andre formål.

Arkitektonisk uttrykk

Arkitekturen skal manifestere skoleanlegget som et moderne og framtidsrettet anlegg for skoleverket i Askøy kommune. Anlegg skal fungere effektivt og rasjonelt, og stå fram som tydelig og med et uttrykk som speiler god kvalitet. Bygg skal være inspirerende og kreativt utformet. Bygg skal fremstå som et synlig miljøvennlig bygg, med fremtidsrettede energiløsninger.

Krav til tekniske løsninger

    • I nybygg, og ved rehabilitering/ombygging som krever hovedombygging, skal utforming og de valgte tekniske løsningene tilfredsstille relevante krav i gjeldende TEK. I tillegg skal følgende spesifikke krav stilles til de tekniske løsningene:

    • Systemene for blant annet ventilasjon, låser og alarm skal kunne styres separat for hver sone. Dette for å være tilpasset utleie utenom skoletiden.

    • Interne kommunikasjonslinjer må planlegges slik at transport fra varemottak til funksjoner i anlegget blir effektiv.

    • Anleggets avfallshåndtering skal tilpasses kildesortering, og dette må kunne nyttes i en pedagogisk sammenheng.

    • Det skal tilrettelegges for bruk av digitale hjelpemidler (pc, brett, digitale tavler) i alle læringsrom og møterom. Den digitale infrastrukturen skal integreres i bygget og kunne tilpasses framtidige behov. I hele bygget skal det være god tilgang til trådløst nett, og enkelte steder også kablet nettverk. I alle læringsareal og møterom må utforming ta hensyn til plassering og bruk av digitale tavler.

    • Rom og arealer for varig opphold skal ha gode dagslysforhold og utsikt. Dagslysfaktor i rom for varig opphold skal være minimum 5 %. Viser til SINTEF Byggforsk, detaljblad 421.626 for beregningsmåte av gjennomsnittlig dagslysfaktor.

    • Ved nye skoler skal det være talevarslingsanlegg. Det skal også være mobildekning i hele skolen, både inne og ute. Dette med tanke på kommunikasjon, sikkerhet og beredskap.