Pregunta 01

1. La vostra biblioteca disposa d'un lloc web dinàmic que permeti la interacció amb la comunitat educativa i que actualitzeu regularment (com mínim un cop al mes)?

El primer pas per a desenvolupar una biblioteca 2.0 és crear un espai a la xarxa que pugui ser visualitzat per a tothom. Ara bé, des del punt de vista 2.0 això no és suficient. És necessari que aquest espai no sigui estàtic sinó que permeti la interacció amb tota la comunitat educativa. Això no significa que la biblioteca escolar 2.0 no hagi de mostrar continguts més fixos relacionats amb aspectes bàsics del centre o de la biblioteca, però cal entendre que l'esperit del 2.0 és la participació activa i, per tant, caldrà cercar i fomentar estratègies d'intervenció efectiva per part de l'alumnat, professorat i famílies així com mantenir una regularitat en les seves publicacions. Actualitzar la part dinàmica d'un lloc web aproximadament un cop al mes és el mínim desitjable per a què una BE en línia es consideri activa.

El blog ha estat el mitjà web més escollit per potenciar la BE a la xarxa i actualment existeixen moltes plataformes que ens permeten crear pàgines web o blogs. És convenient dedicar un temps de reflexió a analitzar els avantatges d’unes o altres plataformes abans de decidir quina utilitzarem. És interessant, però, tenir en compte les possiblitats que ens ofereix cadascuna, la simplicitat a l'hora de gestionar el blog i la facilitat de navegació que ofereix al visitant. Una bona plataforma que reuneix aquestes característiques és l'entorn Nodes o utilitzar el Xtec-blocs (Wordpress). Una altra plataforma amb la mateixa finalitat és Blogger i si el que volem és crear una web podem utilitzar Google Sites dins l’entorn XTEC. Des del Departament d'Ensenyament es pretén unificar l'aspecte de tots els blogs de biblioteques escolars, així com el dels centres. És per això que la millor opció és utilitzar l'entorn Nodes per a la creació del blog. En cas de ja tenir el blog creat es pot fer la migració del lloc o obrir un nou espai i enllaçar el blog antic en un lloc visible, per tal de no perdre la informació.

Cal recordar que la formació constant és imprescindible, a la vegada que inevitable, ja que a mesura que es va creant nou contingut van sorgint noves necessitats. El temps de remenar, fer, desfer i trastejar amb cura, és indispensable i una bona manera per adquirir fluïdesa en la tasca i una bona competència digital.


Podeu ampliar informació sobre les aplicacions més adients per a desenvolupar aquesta funció a la secció d'eines 2.0 per a la BE dins l'apartat: Gestionar i organitzar.

Exemples

Lloc web amb WordPress Blocs Xtec

Lloc web amb Nodes

Lloc web amb Google sites