Dinamització del gust lector

Serveis i funcions d'una biblioteca escolar 2.0

3. SERVEIS DE DINAMITZACIÓ DEL GUST LECTOR

Imatge: Biblioteca INS La Roca

(La Roca del Vallés, Barcelona)

Aquest àmbit d'actuació recull aquells aspectes específics relacionats amb el suport que la biblioteca pot oferir per desenvolupar el gust per la lectura i l'hàbit lector. És una ampliació de l'àmbit anterior centrat en el suport curricular genèric i és la funció que la majoria de biblioteques escolars han desenvolupat de manera més intensa i entusiasta en els darrers temps. Les eines 2.0 hi poden aportar millores.

Elaboració i difusió de guies o suggeriments de lectures

Una de les funcions bàsiques de dinamització de la lectura per part de les biblioteques sempre ha estat intentar donar a conèixer al major nombre possible d'usuaris el seu fons de ficció de manera personalitzada i atractiva.

Avui dia amb el ventall d'eines 2.0 les biblioteques poden crear guies o fer suggeriments de lectura amb un formats molt visuals i impactants, fet que atrau els usuaris i possibilita una major difusió dels recursos que publiciten. Entre molts altres avantatges, aquestes eines faciliten mostrar al web o bloc de la biblioteca amb un simple clic i de manera molt fàcil diversos productes, com ara recomanacions de lectures per èpoques de l'any (Nadal, estiu), per nivells educatius o elaborades amb motiu d'alguna efemèride o temàtica concreta. En la mateixa línia també es poden trobar recomanacions fetes amb veu.

La difusió de novetats és un dels àmbits de treball que més ha millorat amb l'aparició del web 2.0. És força comú trobar butlletins amb aquest fi amb eines per a presentacions de l'estil d'Issuu, però cada vegada més s'està estenent entre les biblioteques escolars l'ús d'aplicacions de l'estil de les xarxes socials com Pinterest o d'altres, específicament pensades per als llibres, com Library Thing, Shelfari o aNobii ja que, aquesta mena de xarxes, a més de facilitar la transmissió de novetats, permeten alhora catalogar, opinar o recomanar lectures.

Imatge: Biblioteca Escolar Joan Pelegri (Barcelona)

Creació d'activitats didàctiques per afavorir el gust per la lectura

Un dels objectius més emblemàtics de qualsevol biblioteca, en especial de l'escolar, és la dinamització del gust per la lectura. Aquesta dinamització compta amb una gamma variada de material de suport.

Aquest material té el mateix sentit didàctic que s'ha recollit a l'àmbit de suport curricular, amb la diferència que aquell estava relacionat amb el suport a qualsevol matèria, mentre que aquest es centra específicament en la dinamització del gust i gaudi de la lectura.

A la xarxa podem trobar materials que proposen concursos o resolució de tasques (webquestes, webtasques, caceres...) que serveixen d'excusa per desenvolupar l'interès lector. I, també,

propostes noves com l´ elaboració de petits vídeos per a impulsar la participació de l'alumnat.

A banda de les activitats anteriors, hi ha una altra mena d'activitats molt adients per dinamitzar el gust lector com ara els fòrums literaris, clubs de lectura o bé tertúlies literàries. En aquests casos s'estableix una relació entre iguals en un espai on els lectors exposen i comparteixen les seves impressions.

Aquestes activitats s'han realitzat presencialment des de fa força temps en les nostres biblioteques i actualment, gràcies a les eines 2.0, són també possibles en entorns virtuals.

A la xarxa trobem força exemples de llocs web de biblioteques escolar que fan difusió de clubs de lectura presencials o bé dinamitzen clubs de lectura en xarxa.

Difusió d'activitats relacionades amb el gust lector

Imatge: Biblioteca IES Matilde Casanova (La Algaba, Sevilla)

Paral·lelament a l'elaboració de material didàctic, des de la biblioteca sempre s’ha fet promoció d'activitats relacionades amb el desenvolupament del gust per la lectura. El seu objectiu és que l'alumne o el grup d'alumnes entri en contacte amb el llibre i el gaudi de la lectura. Poden ser activitats de participació com gimcanes o bé de creació literària.

Les eines 2.0 faciliten donar a conèixer a la comunitat educativa totes aquelles activitats dutes a terme tant a la BE com al centre escolar. És una manera dinàmica, actual i creativa de presentar tot allò que es fa a la biblioteca i alhora engrescar la gent a col·laborar-hi. A la Xarxa podem trobar exemples diversos amb eines i suports diferents. Hi ha biblioteques que comparteixen les seves activitats en forma de podcasts amb Ivox, o de vídeo amb Youtube.

També hi podem trobar presentacions senzilles amb Calaméo, Issuu , Photopeach o Slideshare o més complexes amb Wix.

Imatge: Biblioteca Viva. Escola Estalella i Graells. Vilafranca del Penedès (Barcelona)

Difusió de documents elaborats per l’alumnat en relació al gaudi lector

Les noves tecnologies aplicades a l'educació són un motor indiscutible de canvi. L'alumnat genera materials que per raó de la seva elaboració cooperativa o del seu interès intrínsec mereixen ser compartits amb la resta de la comunitat educativa. En aquest sentit, la biblioteca 2.0 és un lloc idoni per agrupar-los, classificar-los i presentar-los.

Hi ha força eines 2.0 que ens faciliten autoeditar material de l'alumnat relacionat amb el gust per lectura i la competència literària. Hi ha moltes biblioteques escolars que utilitzen eines com Google.+, Scribd, Slideshare, Calaméo, PhotoPeach, Animoto, Wallwisher , Gloogster.

La Prestatgeria digital de l'XTEC és, també, una excel·lent eina 2.0 d'elaboració cooperativa i que dóna una projecció, es pot dir que universal, a la tasca literària que du a terme a l'alumnat en jornades i celebracions d'interès com per exemple les jornades culturals dels centres o la diada de Sant Jordi, els Jocs Florals, personatges o poemes.

Imatge: Biblioteca Escola El Cim (Terrasa, Barcelona)