Gestió i difusió general

Serveis i funcions d'una biblioteca escolar 2.0

1. SERVEIS DE GESTIÓ I DIFUSIÓ DE CARÀCTER GENERAL

Continguts

Imatge: Bloc Biblioteca Colexio de Quintela (Moaña, Pontevedra). Leer.es

Aquest àmbit d'actuació 2.0 recull tots aquells aspectes més genèrics d'una biblioteca. Són funcions bàsiques comunes a qualsevol biblioteca, sigui escolar, pública o universitària.

Disposar d’un espai web dinàmic actualitzat regularment

El primer pas per a desenvolupar una biblioteca 2.0 és crear un espai a la xarxa que pugui ser visualitzat per tothom. Ara bé, des del punt de vista 2.0 això no és suficient. És necessari que aquest espai no sigui estàtic (1.0) sinó que permeti la interacció amb tota la comunitat educativa. Això no significa que la BE 2.0 no hagi de mostrar continguts més fixos relacionats amb aspectes bàsics del centre o la biblioteca però cal entendre que l'esperit del 2.0 és la participació activa i, per tant, caldrà cercar i fomentar estratègies d'intervenció efectiva per part de l'alumnat, professorat i famílies així com mantenir una regularitat en les seves publicacions. Actualitzar la part dinàmica d'un lloc web aproximadament un cop al mes és el mínim desitjable perquè una BE en línia es consideri activa.

Quant al programari més adient per desenvolupar aquesta funció val a dir que els blocs han estat les aplicacions més escollides per les BE que ja estan a la xarxa. La seva simplicitat d’ús i fàcil manteniment els ha fet força populars. La senzillesa de Blogger ha propiciat que actualment sigui l’aplicació favorita, però també hi ha força BE que utilitzen Wordpress dXtec-blocs.

Tot i que encara són minoria les BE que trien pàgines web dinàmiques en comptes de blocs, l’aparició de Google Sites dins l’entorn XTEC ha facilitat que comenci a créixer lentament el nombre de biblioteques que l’utilitzen. És convenient dedicar-hi un temps de reflexió a analitzar les avantatges d’unes o altres aplicacions abans de decidir quina resulta més convenient.

En qualsevol cas, una biblioteca escolar sigui física o en línia no pot romandre com un fet isolat o infravalorat dins l'entorn del centre. Les biblioteques que segueixin l'esperit del programa puntedu que el Departament d'Ensenyament ofereix des del 2005 han d'esdevenir autèntics CRAE (centres de recursos per l'aprenentatge i l'ensenyament) i per això cal que estiguin plenament integrades en la organització, gestió i dinamització curricular del centre educatiu. Una BE amb aquestes característiques ha de ser ben visible des de la pàgina principal del centre com un protagonista destacat a oferir suport curricular tant a alumnat com a professorat. Trobareu força exemples de blocs i web al portal del programa puntedu.

Selecció d'obres de referència, publicacions periòdiques i biblioteques digitals

Una de les funcions més tradicionals de les biblioteques ha estat la de posar a l’abast dels seus usuaris aquells documents que són de consulta genèrica i/o actual com ara obres de referència (diccionaris, enciclopèdies, guies, atles...), publicacions periòdiques (diaris, revistes...), biblioteques digitals o altres.

Això no ha de ser diferent en una biblioteca en línia i més quan el llistat de recursos a la xarxa és

molt ampli i diversificat. Dins l’entorn 2.0 hi ha diverses aplicacions que ens poden ajudar a fer més dinàmica aquesta tasca.

Els escriptoris virtuals tipus Netvibes o Symbaloo faciliten combinar les funcions dels RSS amb la selecció d’enllaços per mantenir fàcilment diversos escriptoris (premsa, enciclopèdies, revistes, biblioteques digitals, etc...). El fet que aquestes eines poden ser compartides entre diferents biblioteques pot ajudar a estalviar esforços a partir d’una gestió col·laborativa més sostenible.

Promoció de la BE, organització i difusió d'informacions amb eines 2.0

Una de les tasques de gestió del funcionament de la biblioteca s'ha de centrar a fer visible els serveis que ofereix, potenciar-los i presentar-los a la comunitat educativa.

Disposem d'una àmplia gamma d'eines per donar a conèixer la biblioteca, els seus serveis, les seves normes i la seva organització. Parlem tant de presentacions i vídeos (lipdups) com de produccions d'àudio.

També podem parlar d'un aspecte clau en la vida la biblioteca: l'equip humà, les persones implicades d'una manera o altra en la gestió i el desenvolupament de les activitats de la biblioteca. Podem elaborar diferents productes per reflectir l'aspecte humà de la biblioteca i aprofitar així per fer ben palesa la integració de la comunitat educativa en el projecte de biblioteca.

D'altra banda, la planificació i difusió d'informacions d’interès per a tota la comunitat educativa també es pot veure força potenciada amb la utilització d'eines 2.0 que simplifiquen la creació de calendaris, agendes o cartells, compartits i oberts a posteriors modificacions o actualitzacions.

Ús de llicències Creative Commons

En el moment que decidim obrir la nostra biblioteca a Internet i compartir el possible coneixement que es generi segurament tindrem dubtes sobre com protegir allò que contingui el nostre web o bloc o també sobre com utilitzar les informacions interessants que trobem a d’altres pàgines web.

És molt recomanable dotar el lloc web de la nostra BE amb aquesta mena de llicències ja que són un bon exponent d’allò que és coneix com actitud 2.0. El portal de l’XTEC informa abastament sobre l’obtenció i ús d’aquesta mena de llicències.