Succesvol afgesloten [stotter-]therapie

Subpagina''s (1):

Persmap

We worden vrij, als we ophouden successen en mislukkingen belangrijk te vinden.

We become free if we stop being concerned with our failures and successes.

Wir werden frei, wenn wir aufhören, uns mit unseren Fehlschlägen und Erfolgen zu befassen

Rudolf Dreikurs

Succesvolle therapie

Laatste update 08-05-2011

foto 2003 met Theo Schoenaker (midden)

Succesvol afgesloten stottertherapie

In 2009 vieren wij een opmerkelijk veertigjarig jubileum.

Wij gingen op 18 februari 1969 > voor ons stotteren "in therapie" bij het Doetinchemse logopedistenechtpaar Toni en Theo Schoenaker

Eind jaren zestig van de vorige eeuw bestond deze stottertherapie (de zg. "Doetinchemse Methode" >) nog maar kort- en deze was volop in ontwikkeling.

Groepstherapie voor mensen die stotteren - Gedragstherapie

De behandelwijze die de Schoenaker's toepasten, was voor die tijd baanbrekend. Vormen van gedragstherapie waren in de zestiger jaren sterk in opkomst. Het behandelen van stotteren was voorheen vooral een taak van de "spraakleraar" in een individuele therapie. Voor het eerst in Nederland werd er nu voor mensen die stotteren een groepstherapie aangeboden - waarin, behalve aan de spreektechnische kant - óók aan de onderliggende psychische problemen werd gewerkt.

Het uitgangspunt was dat niemand als "stotteraar" wordt geboren. Stotteren werd beschouwd als aangeleerd gedrag dat je dús ook weer kan afleren!

(Lees een artikel uit die tijd: "De stotterende medemens">)

De methode bleek een succes, vooral ook dankzij de actief ondersteunende werking van het lid-zijn van de vereniging van "stotteraars": Demosthenes (die op het moment dat wij aan deze therapie begonnen nog maar drie jaar bestond) en die een vriendenkring vol oefenmogelijkheden bood.

Individualpsychologische Socialtherapie

De meeste cliënten gingen merkbaar vloeiender spreken, maar het onbevredigende was dat (te) veel van hen, na verloop van korte of langere tijd weer terugvielen in hun oude stottergedrag. Ook was nog niet duidelijk waarom veel cliënten, die met behulp van de geleerde spreektechniek beslist in minder situaties zouden stotteren, die spreekhulpmiddelen in het dagelijks leven vaak niet gebruikten en er dus kennelijk voor '[b]leken te kiezen' om te blijven stotteren.

Om die redenen zochten de Schoenakers naar betere methoden en hebben zij rond 1972 de gedragpsychologie (het Behaviorisme) als basis voor hun therapie weer losgelaten. (Op enkele goede technieken daaruit na, die ze bleven gebruiken.) Ze ontwikkelden ervoor in de plaats nieuwe technieken, nu gebaseerd op de "individualpsychologie" >.

De grondlegger van de individualpsychologie is Alfred Adler(1870-1937) (Meer >)

In het najaar van 1974, tijdens zijn afscheidsrede voor de werkgemeenschap stottertherapeuten Doetinchemse Methode, legt Theo Schoenaker nog eens duidelijk uit waarom de individualpsychologie zijn voorkeur heeft boven de gedragstherapie >

De Doetinchemse methode volg. de gedragstherapie wordt uitgelegd in een op schrift gestelde lezing uit 1969: >.

Een lezing uit 1973 behandelt de Individualpsychologische technieken in de Doetinchemse Methode anno 1973: >

Transformatieproces van "gedragstherapeutische-stottertherapie" tot "Individualpsychologische social-therapie

Omdat de pioniers van de "Doetinchemse Methode" zich in 1973 definitief in Duitsland vestigden hebben zij daar hun methode verder ontwikkeld. (In Nederland werd de Doetinchemse Methode inmiddels voortgezet door andere logopedisten waarvan de meesten deze nieuwe Individualpsychologische principes helaas NIET toepasten! Die bleven bij een gedragstherapeutische aanpak of werkten met een andere 'zelfgekozen' therapievorm.

De stottertherapie "Doetinchemse Methode" zoals die na 1973 (tot 2002) in Nederland werd voortgezet, verschilt dus sterk van de aanpak van de Schoenakers in Duitsland

( Lees hier meer over opkomst en teloorgang van de Stottertherapie Doetinchemse Methode.> )

Door hun vertrek stonden wij voor een keus. Waar vervolgden wij onze therapie?

Miep en ik hebben van 1973 t/m 1978 onze behandeling afgemaakt in het instituut van de Schoenakers in Duitsland door jaarlijks één week aan hun therapie deel te nemen.

Gedurende genoemde jaren hebben wij het transformatieproces van "gedragstherapeutische-stottertherapie" tot "Individualpsychologische social-therapie" > geheel van nabij meebeleeft. De deelnemers van de therapieweken waaraan wij deelnamen waren niet slechts mensen die stotteren. Bewezen werd dat de vernieuwde methode ook succesvol kon worden toegepast bij mensen met andersoortige psychosomatische aandoeningen of gebukt gingen onder levensproblemen.

Resultaten

Na 1978 konden wij beiden, met dát wat we in deze therapie (over onszelf) hadden geleerd, onze (stotter-)problemen verder zelfstandig aanpakken . Aan méér therapeutische hulp bleken we sindsdien geen behoefte te hebben. Het uiteindelijke resultaat was dat wij vanaf het midden van de tachtiger jaren steeds vloeiender gingen spreken en ook onze andere levensproblemen beter konden beheersen of oplossen.

Langer dan tien jaar werkten wij beiden met enige regelmaat aan ons (spreek)gedrag. Vanaf midden jaren tachtig werd ons steeds meer duidelijk wat gedurende onze ontwikkeling - vanaf de kinderjaren - ons stotteren heeft bewerkstelligd en wat er toe heeft bijgedragen dat we dat nu nauwelijks meer doen. >

De inhoud van de artikelen in de tijdlijn hieronder ( over 1969 - 2008), geven aan dat onze kijk op (ons) stotteren (o.i.v. ervaringen en voortschreidend inzicht) in de loop der jaren steeds op belangrijke punten is bijgesteld.

2009

Nu, pakweg vijfentwintig jaar later, blijken deze positieve therapieresultaten voor ons beiden blijvend te zijn! We hebben geen terugval in ons spreken beleefd. Het stotteren is voor ons geen enkel probleem meer.

Helaas blijken anno 2009 veel stottertherapeuten in Nederland niet geïnteresseerd te zijn in het toepassen van deze succesvolle methode, hoewel die uitgebreid is gedocumenteerd en de werking ervan wetenschappelijk is bewezen.

> Kurz- und Langzeitergebnisse [pdf] >Effectiviteit Encouraging-training Schoenaker Concept® [pdf]

Gedurende de afgelopen veertig jaar (tot op de huidige dag) hebben wij de ontwikkelingen mbt. de verschillende stottertherapiën en stottertheorieën bijgehouden. Ook zijn we vele jaren achtereen actief geweest bij voorlichting over stotteren.

Individualpsychologische technieken zijn volgens ons goed bruikbaar als gereedschap bij vrijwel elke bestaande stottertherapie-methode. (*)

Miep en Adrie van der Horst

Westervoort, 29 juli 2009

(*) Wij verwoorden in dit artikel slechts onze eigen ervaringen. Wij hebben geenszins de bedoeling om afbreuk te doen aan de inzet of methoden van enig andere logopedist of stottertherapeut. Het feit dat deze therapievorm - onder leiding van deze therapeuten - óns uiteindelijk goed heeft geholpen is natuurlijk geen disclassificatie van het werk of de inzichten van anderen. Maar met het verstoken blijven van deze therapievorm (die o.i. goed gecombineerd kan worden met bestaande stotterhulpvormen) wordt geen recht gedaan aan vele stotterende mensen die van hun kwaal verlost willen worden.

Hieronder vindt u méér links naar inhoudelijke informatie over deze succesvolle methode

1978 - 2008 Werken aan stotteren

1964 - 2001 Opkomst en verval van de "Doetinchemse Methode" in Nederland

1997 Theo Schoenaker: “Gaat stotteren ons allemaal aan?” (Vertaling van “Stottern, ein problem für alle. Wie man sich näherkommt” )

1985 Toni en Theo Schoenaker: “Het ándere standpunt”

1971 Rudolf Dreikurs: “Omgaan met jezelf” (How To Get Along With Oneself)

1978_Schoenaker_ Stottern: Theorie und Praxis

1978_Schoenaker_Bericht über eine Stottertherapie in einer heterogenen Gruppe

1984 Het is juist de bedoeling van een neurotisch arrangement ervoor te zorgen dat men zijn eigen doelstelling niet begrijpt ....

1998_Prof.Dr.Eberhard Kruse: Stottern - und was haben wir daraus gelernt?

2005_De stotterneurose Hoofdstuk 11 uit Ja, ... Aber!

2005 Kurz- und Langzeitergebnisse [pdf]

2007 Theo Schoenaker: Persönliche Erfahrungen und Überlegungen nach 30 Jahren Arbeit mit den Prioritäten

2008 Es begann in diesem Haus ...

2008 Was bestimmt mein Leben

2008 Vorwort zur 12. Auflage Scottky/Schoenaker "

Tijdlijn Stotteren 1969-2009

Ons stotterverhaal d.m.v.beelden en (kranten-)artikelen:

De inhoud van deze artikelen geven ook aan dat onze kijk

op (ons) stotteren (o.i.v. ervaringen en voortschreidend inzicht) in

de loop der jaren steeds op belangrijke punten is bijgesteld.

Aanvang stottertherapie 1969

Democratie - zomerkursus stotterende jongens 1969

Acceptatie en vooruitgang 1969

Verslag werkweekeind Ernst Sillem Hoeve te Lage Vuursche 1971

‘Stotter-in’ voor beter begrip tussen stotteraar en luisteraar 1973

"Stotter-in" 1973

Foto's van de eerste "Stotter-in" 1973

Teksten van de eerste "Stotter-in" 1973

Demosthenes-oefenweekeind Ellecom 1973

KRO-radio Interlokaal 1974

Gelderlander: Aan de lijn 1974

NCRV Plein Publiek 1974

Accent: Miep kreeg "kledders"om haar oren 1974

Demosthenes-voorlichtersweekeind 1974

Het "doel" van het stotteren 1975

VPRO: Sans gêne, Radiointerview van Germaine Groenier met Miep 1977

"Overleven", een levensvisie op termijn door Miep van der Horst 1994

Blessuretijd kort verhaal door Miep van der Horst 1994

Stotteraar praat nooit op automatische piloot 1994

Stotteren Vervelend maar niet rampzalig 1994

Krantenartikelen 1994 & 1997

KRO's Damokles KRO's Damokles vervolg 1998

Aanhikken tegen een halfje wit 1998

Wondermiddelen tegen stotteren bestaan gewoonweg niet 2001

Contactmiddag: "Ervaringen met Stottertherapieën" 2002

Welke therapeut is nu eigenlijk de beste? 2002

De gezinssamenstelling en stotteren 2002

Aan alle participanten in Stotterland 2002

Signaal (Forum oudersonline) 2003

Wat doe je als je de oorzaak van stotteren weet? 2003

Stotteren van een kleuter kan als een noodsignaal worden gezien 2003

Als uw kind stottert dan heeft 'u' wellicht hulp nodig 2003

Wat (volgens mij) stotteren is en hoe ik er mee omga 2004

De beste stottertherapie artikel VHV 2004

Spreekuurpsycholoog 2004

Liemers Vizier 2004

KRO Theater van het Sentiment 2004

"Het stotteren is niet te genezen, je leert alleen trucjes ..." 2004

Man bijt hond - Stotteren en HHHumor 2004

Een vreemde vogel 2005

Don Quichote van de stotteraars 2005

KRO Dolce Vita 2005

Het ballen van een vuist_Vroegtijdige interventie en stotteren 2005

Acceptatie 2006

Oorkonde"Tomaat voor een daad 2006

Effect van het stotteren op je gesprekspartner? 2006

Stotteren heeft géén psychische "oorzaak"! 2007

Discussie: "Maakt stotteren je sterker?" 2007

Stotteren en psychotherapie 2007

Stichting Encouraging-Training Schoenaker-concept® 2007

LichtBlick Heft Nr. 62 Dezember 2007

Forumbijdrage op demosthenes.nl 2008

Was bestimmt mein Leben 2008

Westervoort Post_Uit het archief 2009

Wat kan je doen als je stottert? 2011

Stottertherapie volgen op individualpsychologische basis is nu in Nederland (nog) niet mogelijk.

Maar dat wil niet zeggen dat er geen bruikbare perspectieven zijn voor mensen die stotteren.

Het artikel: "De mens is een wezen dat beslissingen neemt" bevat de kern van de IP-therapie (t.w. de verantwoordelijkheid voor het eigen stotter-gedrag onder ogen zien). Met de ideeën uit dit artikel kan iedereen zélf (in de vorm van zelfhulp) aan de slag.

Lees de twee brochures over stotteren die wij hebben vertaald: "Gaat stotteren ons allemaal aan" en "Werken aan stotteren"

Het artikel van Rudolf Dreikurs: "Omgaan met jezelf" is ook goed bruikbaar als informatiebron.

Door deel te nemen aan de activiteiten en cursussen, die de encouraging-trainers aanbieden via www.stichtingencouragingtraining.nl, kunnen mensen die stotteren meer inzicht in het eigen stottergedrag verwerven en met behulp daarvan hun spreekproblemen aanpakken.