De hersenontwikkeling bij kinderen die stotteren

De hersenontwikkeling bij kinderen die stotteren

In juli 2017 werd er in het Erasmus Medisch Centrum een seminar gehouden door dr. Soo-Eun Chang, onderzoekster aan de Universiteit van Michigan (USA). Zij gaf een overzicht van de nieuwste inzichten in hersenontwikkeling bij kinderen die stotteren en de deelnemende logopedisten (-stottertherapeuten) oefenden in een rollenspel deze te verwoorden tegenover cliënten.

Lees verder:

https://sstp.nl/article/view/31078/29271

https://drive.google.com/open?id=118MCehO24ARHH_w2X6nfwtgbvsEmFxHh

Spraak is een ingewikkeld proces. Om spraak te produceren en te verwerken zijn verschillende hersengebieden tegelijkertijd betrokken. Het spraakproductieproces wordt in de loop van de kinderleeftijd steeds beter georganiseerd in de hersenen omdat de hersenen continu onderhevig zijn aan subtiele aanpassingen. Door deze aanpassingen en betere samenwerking tussen hersengebieden zullen kinderen op een oudere leeftijd vloeiender spreken (net zoals bijvoorbeeld bij leren fietsen en leren autorijden, die door training steeds beter

gaan).

Van de kinderen die gaan stotteren doen de meeste dat op 3 tot 6 jarige leeftijd. Een enkel kind spreekt na enkele maanden weer spontaan vloeiend, de meesten spreken in de loop van het jaar een stuk vloeiender, maar sommige kinderen hebben therapie nodig om weer vloeiend te gaan spreken. Sommige kinderen blijven stotteren ondanks adequate therapie.

De hersenen van kinderen die herstellen van stotteren hebben zich waarschijnlijk goed aangepast. De hersenen van kinderen die blijven stotteren zijn mogelijk niet goed genoeg aangepast.