Wat kan je doen als je stottert?

Meer lezen over stotteren

1. Niet met jezelf vechten

Vooral niet je kop in het zand steken door net te doen of er niks aan de hand is. Kom er mee voor de dag en vermijdt niet op voorhand spreeksituaties. Doe wat de situatie vereist - en kan dat niet zonder stotteren, dan maar mét stotteren. Wees je ervan bewust dat je stottert en dat dit iets is dat kennelijk bij je hoort!

Noem jezelf geen "Stotteraar". Stotteraars bestaan niet! Je bent een mens die in sommige situaties de neiging heeft om te stotteren. Pin niet je hele leven op deze ene karaktertrek vast. Stotteren is iets dat je af en toe doet en het is geen noodlot dat je dat altijd zal blijven doen. Maak dat stotteren niet zo belangrijk in je leven!

2. Leer te "Stoppen"

Leer jezelf om in een spreekblokkade te stoppen!

Stop dan met praten, adem uit! Laat je adem los! Niet doordrukken! Stoppen en een spreektechniek gebruiken!

Je kunt namelijk leren om zonder stotteren - of met minder stotters - te spreken.

Dat kan door je jezelf (of bij een therapeut) een spreektechniek aan te leren én deze te trainen zodat je die kunt inzetten op het moment dat je het nodig hebt om uit een blokkade te komen.

Zo vertraag je je spreken en gun je je hersen- vs spiercoördinatie meer tijd. Daardoor ga je al anders over (je) stotteren denken omdat je ervaart dat je dat stotteren zelf wat kan sturen en dat versterkt enorm het vertrouwen in jezelf.

Voorbeelden van spreektechnieken zijn o.a.: kinkerinzet; spreken op afloop; (DM; Mc Guire;) concentreren op flankademhaling; (Del Ferro;), concentreren op klank; (Hausdörfermethode;), concentreren op handgebaar of spiertractie; (Boma; Impoco;), actief luisteren naar de eigen stem/spraak (Tomatis-training;), enz.

Met technische hulpmiddelen, zoals Speech-Easy, DefStut, VoiceAmp e.d., kan het ook, maar zulke apparaten hebben doorgaans slechts een tijdelijk effect.

Dit zijn allemaal vormen van gedragsbeïnvloeding met het doel om je stottersymptoom te beïnvloeden en te beheersen. Op den duur kán het toepassen van zo'n trucje een automatisme worden en velen laten het erbij! Ze bieden echter doorgaans geen definitieve oplossing voor je stotteren.

3. Verwerf inzicht in je persoonlijkheid

Met het toepassen van hierboven genoemde middelen of technieken ben je dus slechts bezig met symptoom-bestrijding.

Dat kan een tijdlang goed werken, want je bent actief, je versterkt je zelfvertrouwen. Je kunt je met de techniek uit netelige situaties redden, maar voor velen blijkt dat op den duur toch onvoldoende te zijn. (Lees hier waarom spreektechnieken een beperkte houdbaarheid hebben.) Het stotteren komt terug en er is méér nodig:

Het belangrijkste is dat je méér van jezelf én van eigen (stotter-)gedrag gaat begrijpen. Waarom heb juist ik dat stotteren nu nodig? Waarvoor stotter juist ik, (met mijn instelling, mijn ontwikkeling, mijn levenservaring, mijn karakter). Waarvoor stotter ik juist met déze symptomen. Waarvoor stotter ik juist in déze situatie.

Voor het kunnen beantwoorden van zulke vragen heb je doorgaans de hulp van een deskundige nodig.

Zonder zakelijk inzicht in wat er bij jou (in de kinderjaren) het stotteren heeft uitgelokt én als je niet begrijpt welke factoren het stotteren in het hier-en-nu nog bij jou in stand houden, kan je niet succesvol cq. met blijvend resultaat - aan het verbeteren van je spreken werken.

Deze hoedanigheden zijn bij ieder persoon die stottert anders en daarom bestaat er ook géén stottertherapie-methode die voor iedereen werkzaam is en die voor iedereen een blijvend succes bewerkstelligt. Dit in tegenstelling tot wat sommige therapieaanbieders je willen doen geloven!

Lees daarover meer in de brochure's "Werken aan stotteren" en "Gaat stotteren ons allemaal aan?" Om meer inzicht in jezelf te ontdekken kan de individualpsychologie je enorm helpen.

Zelfkennis en vrede hebben met jezelf zoals je (nu) bent zijn enorm belangrijk. Niemand - behalve jezelf - kan je van dat stotteren afhelpen. Je moet het helemaal zelf doen, maar je kunt het! Kom uit je slachtoffer-rol! Wees moedig, erken je eigen verantwoordelijkheid voor je (huidige) stotteren en handel dienovereenkomstig. Stop met het vechten met jezelf. Accepteer jezelf zoals je nu bent en werk van daar uit met kleine stapjes aan verbetering (dat is géén berusting maar actie!).

De beste stottertherapeut zit in jezelf!

Praat eens met een psycholoog of vertrouwenspersoon of neem deel aan een inzichtgevende training (tien bijeenkomsten) "Moed doet Goed"

Wil je je oriënteren op de keuze voor therapie en/of zelfhulp, lees dan eerst deze brochure "Het andere standpunt"

Op 3 februari 2017 is op 92-jarige leeftijd professor dr. Helbert Damsté overleden.

Helbert Damsté heeft zeer veel betekend voor de foniatrie en de logopedie. Op diverse fronten nam hij vanaf 1959 samen met zijn echtgenote Tiete Damsté-Terpstra het voortouw om ontwikkelingen te stimuleren binnen het onderzoek en de behandeling van stotteraars, patiënten met stemproblemen, kinderen met spraak- en taalproblematiek en kinderen met spraakproblemen.

Onder leiding van Helbert Damsté werd de afdeling Foniatrie vanuit de KNO-kliniek van het AZU (Academisch Ziekenhuis Utrecht, nu het UMCU) een kenniscentrum op het gebied van wetenschappelijk onderzoek en medische en gedragstherapeutische behandeling van diverse stem- en spraakstoornissen. Naast wetenschappelijke artikelen schreef Helbert Damsté een aantal boeken, zoals Stotteren: een studie van onvrijwillig en vrijwillig gedrag.

Voor een In Memoriam en een overzicht van zijn werk kan je kijken op deze webpagina's

Prof. Dr. P.H.Damsté , emeritus hoogleraar Logopedie en Foniatrie in Utrecht en Leuven, schrijft in "LichtBlick", (Magazine für praktizierte Individualpsychologie) over het werk van Theo Schoenaker:

...Sie (Theo en Toni Schoenaker) ließen mich ihre Arbeit beobachten und selbst erfahren und dies brachte mir klare Einsichten in das Entstehen, vor allem aber auf das "Beharren"der Menschen auf ihre Symptome des Stotterns. Aus diesen Erkenntnissen wurde später "Model des zielgerichteten Handelns", das auch heute noch auf Unverständnis bei vielen "selbsterklärten Stotterexperten"stößt.

In den Niederlanden um 1960 herrschten noch Vorkriegsmethoden und deren Maßstäbe. Der drang zu Erneuerung hat Theo und mich miteinander verbunden, Das logopädische "Establisment" fülte zich von zwei Seiten bedroht ...[...]

...Alles Gute, das aus dem Rudolf Dreikurs-Weg in Züntersbach hervorgekommen is, wird in Holland noch viele Jahre brauchen, bevor es verarbeitet und angenommen sein wird.

Lees LichtBlick hier: >>>

(" ... en wat er daarna gebeurt ...")

Ja,...ABER! (Ein lehrreiches Buch nicht nur für Logopäden zur Stottertherapie )- Art.Nr 48

Onderzoek naar de behoeften van stotterende jongeren (12 tot 20 jaar oud) binnen de stotterbehandeling

Meer lezen:

Werken aan stotteren Werken aan stotteren online

Gaat stotteren ons allemaal aan Gaat stotteren ons allemaal aan? - online

Stotterjijofstotterik Stotterjijofstotterik-online

Stotteren voorkomen Stotteren voorkomen - online

Als we geen verschil horen tussen onwillekeurig en opzettelijk stotteren, wat is stotteren dan wel?

Het ballen van een vuist Vroegtijdige interventie en stotteren

Ja...,aber! Ein individualpsychologiches Konzept neurotischen Verhaltens dargestellt am Beispiel des Stotterns

Kijk ook op mijn site "Kinderen dagen ons uit!

Prof Charles van Riper, een van de toonaangevendste autoriteiten op het gebied van stotteren bracht in 1968 een bezoek aan prof.dr.P.H.Damsté in holland. Hij was destijds 62 jaar oud en stotterde zelf nog steeds.

Toen Theo Schoenaker hem vertelde over hun stottertherapie, reageerde hij met een lachje:" Wat wil je met een ontspanningstherapie in een wereld vol messen?"

Theo Schoenaker zag die messen niet, maar wist op dat moment ook nog niets van levensstijl en andere individualpsychologische begrippen.

Want met deze kennis verklapt Van Riper een levenstijlaspect (karaktertrek: de wereld is gevaarlijk als...) , ook in samenhang met een jeugdherinnering die hij aan een nederlandse journalist vertelde; Hij herinnerde zich dat hij als kind in het gezicht geslagen werd, toen hij in het bijzijn van zijn ouders, op straat stotterde.

PDF >>

.Een nederlandstalige versie van dit boek kan je vinden op de website Stotter InSight

Een nederlandstalige versie van dit boek kan je vinden op de website Stotter InSight