Bruken av læringssenteret på SVGS

En undersøkelse av bruken av læringssenteret ved Sandefjord videregående skole

I perioden 2016-2019 har det blitt gjennomført et kartleggingsprosjekt ved læringssenteret ved Sandefjord videregående skole. Hovedmålet var å kartlegge bruken av læringssenteret ved Norges største videregående skole, for å sikre en kunnskapsbasert videre utvikling av læringssenteret. For å få et godt og bredt kunnskapsgrunnlag tok vi i bruk flere ulike metoder i kartleggingen, både for å få et bredt bilde av bruken og for å kunne si noe om styrker og utfordringer ved ulike metoder som hjelp for senere prosjekter. Arbeidet ble ytterligere aktualisert med igangsettingen av prosjektet SVGS 2022.

Prosjektet har vært et samarbeid mellom bibliotekansatte ved læringssenteret ved SVGS og Heidi Kristin Olsen, førstelektor ved Institutt for Arkiv, bibliotek og informasjonsfag ved OsloMet Storbyuniversitetet. Dette nettstedet er prosjektrapporten.

Vi håper også rapporten kan være nyttig i andres arbeid med å kartlegge bruk av egne bibliotek, både gjennom presentasjonene av våre funn og de metodene vi har brukt i kartleggingen.

I skolebibliotekenes utviklingsarbeid er det sentralt å ha en bevissthet om at biblioteket er en del av en større enhet - en institusjon i institusjonen. Den retningen biblioteket skal utvikle seg i må derfor være styrt av behov fra elever, ansatte og skoleledelse. I planleggingsfasen av prosjektet ble det arrangert flere møter der både bibliotekansatte fra læringssenteret, skolens ledelse representert ved rektor og studierektor og Heidi Kristin Olsen deltok. Når retningen og delmålene for prosjektet skulle fastsettes, var det vesentlig at skolens ledelse var involvert.

Mange mulige fokusområder ble sett på som interessante. En mulighet var å undersøke bruken av bibliotekets digitale eller fysiske ressurser og tjenester, en annen å undersøke status og planlegge videre utvikling av områder de bibliotekansatte har hatt mye fokus på fra før, som kildebruk eller ulike litteraturformidlings- og leseprosjekter. En kunne også prøve å kartlegge bibliotekets rolle på skolen og se nærmere på hvordan et skolebibliotek kan påvirke læring eller se på bibliotekets markedsføring av sine tjenester. En annen mulig vinkel som var oppe til diskusjon, var å studere bibliotekarenes kompetanse i lys av en mulig (re)definering av skolens bibliotektjeneste. I den sammenheng kunne en se nærmere på nye kompetansebehov i skolen, for eksempel lesestrategier, bruk av spill i undervisning, kildekritikk og tegneserier. Muligheten for å få større kunnskap om hvordan vil 17-åringer ha det når de skal gjøre skolearbeid ble også diskutert, som hvordan vil de ønsker at omgivelsene skal utformes og hva de blir inspirerte av.

Det endelige designet for prosjektet ble utformet for å kunne møte flere av disse informasjonsbehovene. Hovedvekten er lagt på dokumentasjon av dagens bruk. Vi ønsket å dokumentere hvem som bruker bibliotektjenesten, det vil si hvordan brukerne fordeler seg mellom ulike klasser, studieretninger og nivå. Hva brukerne gjør når de først er i LS ble undersøkt, i tillegg til hvordan lokalene brukes gjennom dagen, uken og året. Ved hjelp av to fokusgruppeintervjuer ble det i tillegg samlet noe informasjon om både elevers og pedagogers erfaring med og ønsker for læringssenteret. Vi håper resultatet vil sette elevenes perspektiv i fokus og gi det kunnskapsgrunnlaget som skolen og de bibliotekansatte trenger for å kunne videreutvikle lokaler og tjenester i riktig retning fremover!

Et utgangspunktet for dette prosjektet var ønsket om å utvikle en god tjeneste videre til å bli enda bedre. Det har gått 8 år siden det nye læringssenteret ble åpnet. Det har skjedd mye utvikling i løpet av denne perioden, både innenfor læring, skole, bibliotek og IKT.

Parallelt med at de bibliotekansatte opplevde økende behov for kunnskap om bruk av lokaler og tjenester, foregikk arbeidet med å planlegge en utbygging av skolens bygningsmasse: prosessen SVGS 2022.


Dette nettstedet ble lansert i juli 2019. En kort oppsummering av resultatene kan lastes ned.