Skolens støttefunksjoner

Bakgrunn

I september 2017 ble det gjennomført en brukerundersøkelse av skolens støttefunksjoner blant alle skolens ansatte, også av læringssenteret. Undersøkelsen var initiert av personalavdelingen og skulle hjelpe ledere og støttefunksjoner til å forbedre tjenestene ut mot ansatte og elever. Undersøkelsen var kjærkommen for bibliotekarene, da læringssenteret hadde savnet konkrete tilbakemeldinger fra ansatte på tjenester og servicenivå.

Denne undersøkelsen hadde i utgangspunktet ingen forbindelse til det øvrige prosjektet på læringssenteret. Noen funn presenteres likevel her, fordi det har tett sammenheng med øvrige funn i læringssenterets prosjekt.

De ansatte i læringssenteret diskuterte seg fram til fokusområder for biblioteket, samt utarbeidet spørsmål og påstander til undersøkelsen etter retningslinjer fra personalavdelingen. Følgende fokusområder ble valgt:

  • servicenivå og brukertilfredshet på veiledning i litteratur og kildebruk
  • bibliotekets samlinger
  • bibliotekets nettsider og bruk av digitale ressurser
  • om leseprosjektet: for ansatte med elever som deltok

Spørreskjemaet ble laget med verktøyet Netigate og sendt per epost til alle ansatte (368 personer). 270 respondenter gjennomførte undersøkelsen (73 %), hvorav rundt 200 besvarte delen som omhandlet bibliotektjenesten. I denne forbindelsen har vi fokusert på respons fra undervisningspersonale og fagarbeidere som er tett på elevene i klasserommet, når prosenttall oppgis nedenfor er dette med andre ord prosent av respondentene blant pedagogisk personale dersom ikke annet er oppgitt. Det utgjør i underkant av 200 respondenter. 59 respondenter besvarte spørsmål om leseprosjektet for Vg1 yrkesfag. Disse spørsmålene gikk kun til ansatte berørt av leseprosjektet i undervisningen.

Funn

Her har vi tatt ut respons som gjelder bruk av læringssenteret. Vi trekker også kort fram noen forslag til tiltak og videre undersøkelser.

De fleste respondentene (92 %) var fornøyd med hvor raskt lærebøkene ble levert ut til elevene ved skolestart høsten 2017.

70 % av respondentene er helt enige i at bibliotekpersonalet gir gode råd om litteratur, mens 12 % er litt enige. 18 % sier dette er uaktuelt for dem.

61 % av respondentene er helt enige i at bibliotekpersonalet gir gode råd om bruk av kilder, mens 13 % er er litt enige. 26 % sier at dette er uaktuelt for dem.

38 % er helt enige i at faglitteraturen i bibliotekets mediesamling er oppdatert og tilpasset skolens fag. 36 % er litt enig. 6 % er litt uenig. 38 % svarer at dette er uaktuelt.

39 % er helt enige i at skjønnlitteraturen i bibliotekets mediesamling er oppdatert og tilpasset skolens behov, mens 14 % er litt enig. 3 % er litt uenig. 42 % svarer at dette er uaktuelt. En respondent svarer i kommentarfeltet at “Det finnes for lite tilpassede bøker for elever med sammensatte lærevansker, og som trenger svært lettleste bøker tilpasset ungdomsgruppen.”

Svært få ansatte oppgir at de benytter seg av de digitale tjenestene som er tilgjengelig fra læringssenterets nettsider. Dette omfatter alt fra eget biblioteksøk til eksterne leksikon og databaser, eksempelvis WorldBook, Britannica, Atekst, Pressreader.

Som nevnt er det stilt egne spørsmål til pedagogisk personale som har elever som deltar i leseprosjektet i Vg1 YF. Omtrent 1/4 av disse oppgir at de er helt enige i at elevene deres hadde stort utbytte av å delta i leseprosjektet, mens andelen er 3/4 når vi tar med de som er “litt enig”. En respondent svarer at “45 minutter sammenhengende lesetid oppleves for lenge for lesesvake elever.”

Undersøkelsesrapporten med resultatene ble analysert på bibliotekets avdelingsmøter, etterfulgt av samtaler rundt mulige tiltak. Resultatet ble også lagt fram for skolens ledelse.