Om skolen og læringssenteret

Om SVGS og læringssenteret (LS)

Sandefjord videregående skole (SVGS) er Norges største videregående skole med elever på ulike utdanningstilbud både innenfor yrkesfag og studiespesialisering. Våren 2019 er det i overkant av 2000 elever på skolen. Av disse er litt under 1300 elever i studieforberedende studieprogram (SF), mens nesten 800 på yrkesfaglige retninger (YF). Det er totalt ca 340 fast ansatte ved skole, av disse er omtrent 230 pedagoger.

Læringssenteret er fysisk plassert i den ene “enden” av skolens bygningsmasse, i samme bygg som klasserommene til de fleste SF-klassene samt YF-klassene innen Helse og oppvekst og Service og samferdsel. Biblioteket ble bygd ut i 2011. Det som inntil da var skolens bibliotek ble bygget om og utvidet med 900 m2 nybygg. Bibliotektjenesten ble samlokalisert med skolens IKT-tjeneste og symbiosen læringssenteret oppstod. Flere andre funksjoner er tilgjengelige i lokalene i deler av LS’ åpningstid, som karriereveiledere og leksehjelp for elevene og digitalpedagogene som er veiledere for skolens ansatte.

Læringssenteret ved SVGS er i dag 1400 M2 og har to veiledningsskranker: en for bibliotekveiledning og en for IKT-relatert hjelp. I læringssenteret finnes grupperom, stille leseplasser og fleksible arbeidsplasser av ulik karakter for å imøtekomme elevenes ulike læringsstiler og behov. Det er i overkant av 200 sitteplasser i LS.

De ansatte i læringssenteret er organisert i to ulike administrative strukturer. IKT-avdelingen er organisert under stabsavdelingen sentralt i Vestfold fylkeskommune. Seks IKT-ansatte og tre lærlinger har arbeidssted Sandefjord vgs, med kontorplasser og servicedesk lokalisert i læringssenteret. Biblioteket har fem ansatte (henholdsvis tre i stillingsprosent 100 % og to i 80 %) og er administrativt plassert under studierektor for studieforberedende utdanningsprogram.

Avdelingsleder for biblioteket har ansvar for bibliotekfaglig utvikling og drift av læringssenteret. I tillegg har avdelingsleder ansvaret for koordinering av skolens informasjonsarbeid. To av bibliotekarene jobber derfor mye med innholdsproduksjon og møtevirksomhet rundt skolens nettsider, sosiale medier, informasjonsskjermer og intranett. Som ved mange andre videregående skoler, ivaretar og organiserer biblioteket ordningen med gratis læremidler.

Læringssenteret er åpent alle skoledager mellom kl. 8 - 15.30. Fra september til mai er det i tillegg ettermiddagsåpent på torsdager fram til kl. 17.30. Ordningen med ettermiddagsåpent løses ved at bibliotekansatte forskyver arbeidstiden sin. I tillegg er det ansatt elever som veileder dem som trenger hjelp til skolearbeid, samt serverer suppe ved oppstart. Noen lærere er til stede og veileder i ulike fag, herunder matematikk, naturfag, realfag, norsk og engelsk.

Læringssenteret er mye i bruk og populært blant elever og lærere ved skolen. Vi mangler besøkstall for de senere skoleårene fordi dørtelleren har vært ute av drift over lengre perioder. Statistikken for skoleåret 2018-2019 er ikke klar i skrivende stund. Vi har derfor hentet tallene fra Evaluering av skoleåret 2017-2018 .

De siste skoleårene har utlånstallene ligget på omtrent:

  • Faglitteratur - 4.500 (noe synkende tendens)
  • Skjønnlitteratur - 6.000 (noe stigende tendens)
  • AV-medier - 600 (noe synkende tendens)
  • Skolebøker - 18.000 (relativt stabilt)

Læringssenteret abonnerer på 49 trykte tidsskrifter og ansatte kan få dem på sirkulering. I tillegg har vi ni aviser tilgjengelig til bruk i lokalene. Det er 9 bærbare PC-er med ladere og 10 PC-ladere av ulik art tilgjengelig for utlån til elever som for eksempel har glemt PC eller lader hjemme. I tillegg låner vi ut hodetelefoner, kalkulatorer og bordtennisracketer.

Gjennom skoleåret er bibliotekarene på læringssenteret involvert i undervisningen på ulikt vis. Læringssenteret har egne årshjul for egen aktivitet skoleåret gjennom, men dokumentet Pedagogisk samarbeid lærer - bibliotekar viser at noe samarbeidende aktivitet gjentar seg hvert år på omtrentlig samme tid.

Læringssenterets mål og visjoner

Læringssenteret ønsker å være utviklingsorientert og vektlegger arbeidet med å opprettholde og videreutvikle et godt og trygt læringsmiljø for elevene. Læringssenteret bestreber høy kvalitet på veiledningen, en naturlig integrering i skolens pedagogiske virksomhet og et godt samarbeid med lærerne.

Læringssenterets målsetting er publisert her.

Læringssenteret er involvert i undervisningen på ulike måter.

Administrative fakta om LS

Avdelingsleder for biblioteket har ansvar for bibliotekfaglig utvikling og drift. I dette ligger et ansvar for læringssenterets fysiske lokaler, spesielt områdene som elevene og biblioteket benytter. Stillingen omfatter personalansvar for bibliotekansatte og økonomi- og budsjettansvar for avdeling bibliotek.

Avdelingslederen deltar fast på en rekke møter:

• Avdelingsledermøtet for SF (ukentlig)

• Avdelingsledermøte for YF (etter behov)

• Lederforum SVGS (månedlig)

• Redaksjonsgruppemøte nettsider (ukentlig)

• Redaksjonsgruppemøte portalen SVGS (månedlig)

• Fylkets skolegruppe i Portalen (7 – 8 ganger i året) (Portalen er fylkeskommunens og skolens interne kommunikasjonskanal og samhandlingsarena)

• Skolens IKT forum (månedlig)

• Skolestartgruppe (periodevis) (gruppe med ansvaret for fellesaktiviteter i forbindelse med oppstart av skoleåret)

• Fylkets felles ledersamlinger (tidligere 1 gang i halvåret, ny ordning etter regionssammenslåing)

Bibliotekansatte kan også oppsøke uformelle møtesituasjoner for å ivareta kontakten med andre kolleger på skolen, for eksempel via lunsjen på personalrommet.

Lunsj for nyansatte

Rundt årsskiftet inviterer bibliotekarene skoleårets nyansatte til å spise matpakka i møterommet på læringssenteret. Det serveres kaffe/te og bibliotekarene presenterer kort læringssenterets tjenester, nettside og digitale ressurser (Atekst, Filmrommet o.l.).

Læringssenterkomité

Elevrådets læringssenterkomité ble opprettet høsten 2018. Komitéen har i skoleåret 2018/19 bestått av 4 representanter fra elevrådet hvor en av representantene har fungert som leder. Det er blitt gjennomført 6 møter, målet er 9 møter i året. I møtene er ulike tema blitt tatt opp, for eksempel regel om spiseforbud i LS, ønske om spillkonsoller og turneringer, forslag til utstillinger og samarbeid med klasser om utstillinger, plassering av skaperverksted og muligheten for å gjennomføre en egen spørreundersøkelse blant elevene om innhold og aktivitet i Læringssenteret.

Inndeling av skoledagen

Skoledagen er delt inn i 4 økter med en lenger pause midt på dagen. Denne inndelingen er brukt i mye av datainnsamlingen.

Elevtall

I noen av beregningene forekommer elevtall, både totalt, fordelt på videregående trinn (Vg1, Vg2 og Vg3) og mellom yrkesfag (YF) og studiespesialiserende fag (SF). Om en klasse hører hjemme under YF eller SF er i noen tilfeller vanskelig å avgjøre, fordi det undervises i emner innen begge retninger. Dette gjelder særlig 4-årige løp som gir både fagbrev og generell studiekompetanse. I våre beregninger har vi definert disse som YF-elever, i samsvar med oppsett fra avdeling servicekontoret.

Undersøkelsene som er beskrevet i denne rapporten er samlet inn i ulike perioder over tre skoleår. Vi har derfor funnet det hensiktsmessig å gjøre beregningene med utgangspunkt i gjennomsnittlig elevtall for disse tre årene.

Fordeling av elevtall er vist på en egen side.