Undervisningstips för skolmatematikens knutpunkter

Grundskolans fokusområden upprepas när man går till nästa årskurs. Det betyder att skillnaderna i matematikkunskaper mellan lågpresterande och högpresterande ökar. Knutpunkter är de centrala begreppen och innehållet i skolmatematiken, som särskilt är förknippade med inlärningsutmaningar och vars bristande kunskaper orsakar utmaningar i att studera matematik. I studier på andra nivån finns det redan utmaningar med att hantera grundläggande räkneoperationer. Till exempel är svårigheter att förstå multiplikation eller multiplicera/dividera med tior vanligtvis en indikation på att det kommer att finnas utmaningar med att räkna ut procentsatser. Svårigheterna med visualisering kan ses både i att förstå decimalsystemets struktur och i enhetsomvandlingar.

Metoder att synliggöra tiotal med hjälp av tiotalsverktyg 

I följande bild illustreras tiosystemet först genom det tiofaldiga konceptet och sedan genom multiplar (Ikäheimo, 2021).

Tiotalsverktygen är väl lämpade för att illustrera siffror på ett mångsidigt sätt. Den intilliggande bilden visar illustrationen av siffran 1234, först med sifferkuber, och sedan genom att gradvis inkludera enheten som beskriver nästa sifferenhet, tills det sista steget inkluderar de fyra sifferenheterna av talet 1234. Denna typ av arbete hjälper eleven att strukturera relationerna mellan läsenheterna. Det är viktigt att numret läses upp vid varje steg och även skrivs med siffror. (Ikäheimo, 2021)


På bilden visas decimaltalet 3,156 med decimalsysteminstrument. Att konkretisera decimaltal med decimalsystemverktyg och högläsning av dem enligt decimalsystemet ger en förståelse för decimaltalens struktur. Kapitel 3 156 ska läsas i matteklass enligt decimalsystemet enligt följande: "Tre hela hundra femtiosex tusendelar". (Ikäheimo, 2021)

Tiosystemet illustrerar sambandet mellan decimalsystemet och dekadala måttenheterna

Följande tabell (Ikäheimo, 2021) illustrerar sambandet mellan decimalsystemet och decenniumsmåttenheter. Den översta raden i tabellen visar förkortningarna av enheterna i decimalsystemet för att illustrera decimalsystemet och under dem förkortningarna av enheterna för längd, massa och litervolym. Förhållandet mellan dessa enheter är 10. I samband med måttenheterna bör de så kallade vardagshändelserna läras ut. mellanmått (t.ex. dam, hm), eftersom kopplingen mellan mätenheter till tiofalden annars kan förbli oklar.

Det är bra att göra måttenheterna konkreta och bekräfta dem med egna mått. I SSS-matematikundervisningen bör dimensioner konkretiseras genom att man tillsammans med elever mäter stödpunkterna för måttenheter, till exempel utifrån elevens yrkesområde. Stödpunkter gör det lättare att komma ihåg måttenheter och uppskatta storleken. Stödpunkter kan fastställas först genom bedömning och sedan genom att kontrollera genom att mäta vad som kan vara en meter långt och vad som skulle vara en millimeter långt. Dina mått fotograferas och måttenheten som visas på bilden markeras under bilderna. På så sätt kan eleverna bygga sina egna måttenhetskort. Enhetskort finns även i kommersiella versioner. Bilden visar måttenhetskort med referenspunkter designade av Ikäheimo (2021). Enhetskort finns för både decenniumsenheter samt yt- och volymmått.

 Den egna branschens mätverktyg bör integreras i SSS-matematiken 

Utöver måttenheter och referenspunkter för måttenheter bör mätning och avläsning av mätskalor i SSS-matematiken även tränas med mätinstrument från sitt eget yrke. Följande bilder visar mätinstrument för olika yrken.

På bilden bör typiska verktyg för SOTE-området, medicinsprutor vars användning och förmågan att avläsa mätskalor tränas.


Bilden visar bilder på tryckmätare (i vardagsspråk kallas tryckmätare t.ex. "tönäri", "mauser"), som är bland de grundläggande verktygen inom teknikområdet. En professionell inom teknikområdet måste behärska korrekt användning av en bromsok och därför är det bra att öva på att använda en bromsok redan i SSS-studier. Hundratals olika modeller av tryckmätare har tillverkats för olika ändamål.


Inom området bil- och transportteknik måste du veta hur man läser en däcktrycksmätare. Däcktrycksmätaravläsningar uttrycks i bar (bar), som ofta används för att indikera trycket i en vätska eller gas. Däcktrycket kan också uttryckas i psi (pund per kvadrattum), vilket är den enhet för tryck som används i angloamerikanska länder. En psi är 6,894 76 kPa (kilopascal) eller 0,068 947 6 bar. En stapel motsvarar 100 000 pascal, eller en kilopascal. Stapeln är inte en måttenhet i SI-systemet, men den kan användas för att bilda multiplar enligt decimalsystemet. Till exempel är en millibar 0,001 bar eller 100 pascal. Det är också bra att träna på tryckmätenheter och deras avläsning i SSS-matematiken.