05. Comunicació

Fitxa 5: Comunicació 

Les persones comuniquem constantment (verbal o no verbalment) i a través d'això interactuem amb les altres persones. Garantir una comunicació respectuosa i no violenta és clau per a la convivència pacífica. Cuidar una comunicació efectiva, activa i empàtica ens ajudarà molt a connectar amb el nostre alumnat i a fer-li arribar els continguts acadèmics previstos. 

Des del paradigma de la Comunicació No Violenta(CNV), la creació d’un món pacífic implica eliminar unes inèrcies del llenguatge i unes formes de pensar que generen culpa, vergonya, judici, crítica i exigències. Això és imprescindible per facilitar que les persones i els grups connectem amb la cooperació, l’empatia i la compassió. 

Per treballar la comunicació a l’aula proposem 4 estratègies fonamentals:  

Estratègies i activitats 

Escoltar activament consisteix en observar i escoltar amb atenció per captar el significat d'allò que la persona vol expressar, encara que la forma de dir-ho no sigui prou clara o acurada. Consisteix també, a actuar de manera que la persona que parla es pugui sentir escoltada. Per aconseguir-ho ens ajuda tenir una actitud d'estar presents, observar el gest no verbal, parafrasejar, assentir i confirmar ( "el que vols dir és que ..."). 

Parlar des del Jo-missatge permet comunicar-nos de forma assertiva, expressant la pròpia opinió amb consciència de que és tan important i legítima com la de les altres persones, opinions que provablement seran diverses i hi haurà divergència. L'estructura en el jo-missatge consisteix en:  

i finalment, després d'aquesta anàlisi del que passa,  


D’aqueta manera ens expressem des dels fets i com aquests ens afecten (emocions i necessitats), enlloc de parlar des de les interpretacions i els judicis. Aquests, tan habituals en les converses, fàcilment ens fan sentir amenaçades i respondre des de l’atac, enlloc de fer-ho des de l’escolta i l’empatia. 

Activitats  

Recursos