03.Confiança

Fitxa 3: Confiança 

La confiança és la sensació, el sentiment que es compliran les expectatives i els acords establerts, amb mi mateixa, amb una altra persona o amb el grup. La confiança en nosaltres mateixes, en els i les companyes i en el grup és necessària per sentir-nos part de l’aula, créixer en el grup i, alhora, fer créixer el grup. 

 

És la confiança la que ens permet entrar en conflicte pacíficament, aportar claredat sobre el que està passant, exposar les parts vulnerables i mostrar-nos des de l’honestedat. Permet explorar pors, sentiments i angoixes. 

 

La confiança no es dona per si sola, es construeix de forma processual a partir d’experiències. La confiança no es pensa, se sent. Aquesta s’aconsegueix progressivament a mesura que demostrem que en som persones mereixedores, persones coherents amb allò acordat i que sabem respondre constructivament quan emergeix la crisis. 

Treballar la confiança a l’aula facilita aconseguir:  

●Cuidar que l’alumnat se senti segur, tan amb el procés de l’assignatura (per més difícil que aquesta sigui percebuda), com amb el professorat i el grup. Això facilita no tenir por a l’error i a expressar dubtes. També fa més fàcil implicar-se amb motivació i creativitat en el procés d’indagació i aprenentatge que la matèria suposa. 

●Crear les condicions perquè els conflictes es puguin abordar des del respecte, l’empatia, l’honestedat i la cooperació. 

●Promoure l’autoconfiança de l’alumnat. Això és clau per desenvolupar les competències transversals vinculades a saber solucionar problemes complexes i a adaptar-se a situacions laborals diverses. 

Estratègies i activitats 

Generar confiança com a docent té a veure amb que l’alumnat, d’una banda pugui predir la conducta del professorat, de l’altra, pugui sentir-se acompanyat per aquest en moments difícils. Això passa per ser coherent i congruent amb allò que s’ha pactat. Dit d’una altra manera, cal saber establir límits clars i coherents, preferentment de forma pactada, i ser-ne un bon garant, ferm i alhora respectuós. La impunitat genera molta desconfiança. Per això és important mostrar bones dots de comunicació i saber generar empatia i respecte. 


Promoure la confiança en el grup té a veure amb generar situacions de repte col·lectiu que hagin de superar, pot ser a través d’un projecte compartit,  d’exercicis de confiança o d’encarar els problemes que sorgeixin en el grup. La confiança creix travessant junts de manera exitosa situacions difícils. 

 

Promoure l’autoconfiança en l’alumnat passa per plantejar reptes que vagin progressivament de menys a més dificultat, i que les complicacions que sorgeixin es puguin entomar amb l’acompanyament necessari des del suport en els errors, reforç en els intents de superació i reconeixement quan hi ha progrés. 

 

En resum, la confiança creixerà paral·lelament al progrés dels reptes i dificultats que se’ls plantegi a l’alumnat si l’acompanyament és adequat.  

 Activitats