02.Coneixença

Fitxa 2: Coneixença 

Sovint, la coneixença que tenim de l’altra persona (o grup) és poca i esbiaixada, la coneixem només en alguns aspectes, per experiència pròpia o per informació de tercers, i l’etiquetem condicionant la nostra actitud i expectatives envers ell o ella, perdent potencial en la relació i en el que aquesta pot generar (projectes, iniciatives, etc.). Quan apareixen situacions de conflicte o de tensió, si no hi ha una coneixença mútua i apreciativa, magnifiquem aquells aspectes que ens distancien de l’altra fent més gran la discrepància, dificultant la transformació del conflicte i posant en risc la relació. La coneixença té per objectiu treballar l'autoconeixement i el coneixement mutu per identificar conscientment afinitats, diferències, habilitats i característiques pròpies i de la resta del grup que ens facilitin la comprensió, el reconeixement mutu, l’abordatge del conflicte i, en definitiva, la cura de les persones i de la relació. 

Estratègies i activitats 

Fer activitats i dinàmiques que busquin afinitats i cohesió entre persones. Cal no deixar la coneixença  només en l’espontaneïtat dels grups naturals. Ajuda molt fer algunes dinàmiques a l’inici de curs.  

Provocar situacions on calgui corresponsabilitzar-se de tasques i projectes junts, l’aprenentatge des de la interacció social i cooperativa són fonts importants de coneixença.  

 Activitats