04. Apreci

Fitxa 4: Apreci 

L’esglaó de l'apreci busca fomentar el reconeixement i la valoració positiva pròpia i mútua. L’objectiu és promoure l’autoestima i l’apoderament personal: d’una banda perquè una persona pugui desenvolupar el seu projecte professional i vital amb èxit. De l’altra, perquè pugui establir relacions positives i abordar els conflictes constructivament sense viure'ls com una amenaça ni respondre-hi de forma violenta. 


Al seu torn, saber conviure en la diversitat és una competència transversal important per formar professionals i ciutadania capaç de respondre als reptes del món actual, complex i globalitzat. En aquest sentit, l’esglaó de l’apreci treballa la capacitat de reconeixement i inclusió de l’”Altra”1, de les persones percebudes com a diferents. Aquest és un tema clau perquè la convivència en la pluralitat sigui pacífica, i necessari per aprofitar el potencial de la diversitat per trobar solucions òptimes i creatives als problemes complexos. 


Una manera de nodrir el treball de l’apreci és cuidar una mirada apreciativa envers “l’Altra”, vetllar per valorar-la positivament. En conseqüència, l’apreci ajuda a crear les condicions en l’alumnat per reconèixer els errors, criticar apreciativament i acceptar la crítica constructiva (i també l’autocrítica), cosa que facilita l’aprenentatge i la correcció d’error, elements imprescindible per assolir l’excel·lència. Aquestes crítiques, tot i ser constructives, sense una base d’autoestima i reconeixement positiu on recolzar-les, poden viure’s com atacs personal. Això té conseqüències en les relacions i en l’assoliment dels objectius acadèmics o professionals. 


En resum, l’apreci vol vetllar perquè les persones tinguem les necessitats de pertinença, reconeixement i seguretat cobertes per evitar les violències que genera la discriminació i l’exclusió. L’apreci vol promoure pràctiques d’aula basades en accions de reconeixement, en la cura explícita del benestar de totes, donant espai a la vulnerabilitat i enfortint les estratègies col·lectives d’ajuda mútua. 

Estratègies i activitats 

En qualsevol classe es donen situacions on es pot mostrar una actitud d’apreci fent reconeixements (visibilitat al que es fa bé),  reforçant (reconèixer el progrés i l'esforç) o donant suport (empatitzar, animar i orientar en cas de dubte, bloqueig o dificultat) segons les situacions. 

Aprendre a gestionar les pròpies emocions que emergeixen en la interacció amb l’alumnat. No respondre impulsivament a aquestes perdent la mirada apreciativa i alhora exigent envers l’estudiant i, conseqüentment, perdent congruència. 

Lluitar contra estereotips i prejudicis excloents (sobretot els propis) i prendre consciència de com els biaixos de percepció condicionen la nostra mirada envers “l’Altra”. 

Donar reconeixement, valor i espai a les diversitats que puguin emergir a l’aula.  

Posar especial atenció a fer reforç positiu i donar escolta a les diversitats minoritàries i que no gaudeixen de privilegi2

 Activitats

Recursos

Carro, S. (2021) Aportaciones de la pedagogía orientada a procesos al concepto de aprecio, extraído de la escalera de la provención de Paco Cascón (Castellà). Barcelona: Filalagulla SCCL