07. Cooperació

Fitxa 7: Cooperació 

La cooperació busca treballar conjuntament per assolir objectius comuns. Això té sentit a nivell personal i comunitari, i també macrosocial. És evident que el món global i la complexitat de les nostres societats requereix donar resposta col·lectiva a molts reptes que ens afecten a totes les persones (canvi climàtic, equitat social, cura del sistema socio-sanitari i educatiu, etc.). Per això la universitat ha de formar persones competents tècnicament i també ètica i socialment.  

 

La nostra proposta és formar persones competents, no competitives. És a dir, persones amb capacitat de lluita i d’esforç, de gestió de la frustració i control de l’agressivitat, i alhora amb capacitat de cooperar i treballar en equip, de reconèixer totes les tasques necessàries perquè un col·lectiu amb objectius funcioni, de tenir una actitud de cura i respecte envers totes les persones, de saber transformar els conflictes constructivament i amb interès per contribuir a la comunitat. 

 

La cooperació s’aprèn des de l’experiència, vivint i treballant en estructures cooperatives (en equips, empreses, aules, etc.). Una estructura, per ser cooperativa, requereix:  

 

1) objectius comuns explícits,  

2) interdependència positiva entre membres de l’equip,  

3) responsabilitat individual i  

4) diversitat entre les persones (tan disciplinar com de capacitats, gènere, edat, etc.).  

 

Les persones que saben estar i promoure aquestes estructures de forma exitosa, són persones amb habilitats com la comunicació no violenta, bons nivells d’autoconfiança i autoestima, empatia, assertivitat, perseverança i creativitat, habilitats que l’escala de provenció entrena. És per això que defensem que l’escala de provenció és un mètode concret i eficaç per formar en competències transversals l’alumnat. 

Estratègies i activitats 

La principal estratègia és incloure l’aprenentatge cooperatiu com a metodologia habitual d’aula i projectes. Recordem que la metodologia d’aprenentatge de treball cooperatiu va molt més enllà del treball col·laboratiu (el tradicional treball en grups), suposa estructurar el contingut acadèmic i al mateix temps la metodologia de treball en equip (amb pla de treball, distribució de rols, avaluació, etc.), incorporant indicadors d’avaluació d’aquest. 

Òbviament, treballar progressivament l’escala de provenció en un grup genera habilitats per a la cooperació. 

 Activitats