Arcade peste timp şi ape - 25 septembrie 2015

25 septembrie 2015:  Eveniment omagial organizat cu ocazia aniversării a 120 de ani de la inaugurarea Podurilor Dunărene Feteşti - Cernavodă şi a 155 de ani de la inaugurarea primei linii ferate din Imperiul Otoman, Cernavodă - Constanţa.

PROIECT CULTURAL - EDUCATIV - SOCIAL      

ARCADE PESTE TIMP ŞI APE

            Anul 2015 reprezintă prilejul evocării unor momente excepţionale ca însemnătate în definirea şi existenţialitatea sistemului feroviar românesc. Aceste momente se referă la inaugurarea în urmă cu 155 de ani a liniei de cale ferată Cernavodă - Constanţa  prima linie din Dobrogea, aflată la acele timpuri pe teritoriul Imperiului Otoman, realizată de societatea engleză „ Danube&Black Sea Railway ” condusă de John Barkley  și a 120 de ani de la realizarea complexului podurilor dunărene, considerat la inaugurare cea mai mare lucrare de acest fel din Europa şi a treia din lume, complex de poduri construit de către un colectiv de ingineri condus de Anghel Saligny, care a fost, este şi va fi o piesă de rezistenţă şi un monument ingineresc remarcabil.

            În vederea sărbătoririi, celor 155 de ani de la inaugurarea liniei de cale ferată Cernavodă - Constanţa şi a celor 120 de ani de la inaugurarea circulaţiei peste complexul de poduri dunărene Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară – CENAFER prin Muzeul Căilor Ferate, aflat în subordinea CENAFER, propune Proiectul Cultural - Educativ - Social “ARCADE PESTE TIMP ŞI APE ”

             Acesta se va desfăşura sub patronajul MINISTERULUI TRANSPORTURILOR în colaborare  cu    Autoritatea Feroviară Română - AFER  Compania Naţională de Căi Ferate “CFR” S.A.  SNTFC „C.F.R. Călători” S.A. Societatea Feroviară de Turism “SFT-CFR” S.A. în parteneriat cu Consiliul Judeţean Constanţa,  Primăria Municipiului Constanţa, Primăria Oraşului Cernavodă, cu participarea Academiei Române, Asociaţiei Generale a Inginerilor din România-AGIR  şi a  Ordinului Arhitecţilor urmărind promovarea istoriei, culturii, tradiţiilor și imaginii Căilor Ferate Române, a valorilor morale, intelectuale şi profesionale ale ceferiştilor, arătând aportul Căilor Ferate Române la dezvoltarea ţării şi implicit a economiei ei, lucru rezultat şi din sintagma folosită pentru Căile Ferate Române ca fiind "a doua armată a ţării".

Putem preciza fără să greşim că încă din anul 1854, de la darea în exploatare a primei linii de cale ferată Oraviţa – Baziaş, din teritoriul românesc al Austro – Ungariei, și din anul 1869 când s-a dat în folosinţă prima linie de cale ferată, Bucureşti Filaret – Giurgiu, că anul 1880 a fost anul de căpătâi al naşterii Direcţiunii Princiare a Căilor Ferate, odată cu preluarea de către statul român a liniilor ferate de la Societatea acţionarilor, deci de la concesionari, iar din anul 1881 când România devine regat, direcţiunea se redenumeşte devenind Direcţiunea Regală a Căilor Ferate Române, care a avut salariaţi ingineri de seamă ai naţiunii române printre care amintim pe Constantin Olănescu, Elie Radu, Anghel Saligny, Gheorghe Duca. Sub conducerea lor cât şi a altor urmaşi de seamă, căile ferate române au contribuit la formarea şi dezvoltarea ca stat modern, Căile Ferate Române demonstrându-şi utilitatea economică şi strategică.

Aceste aspecte sunt reliefate în anul 1906 de către Emil S. Miclescu, Director General CFR, care spunea în prefaţa cărţii lui C. C. Mănescu Istoricul căilor ferate din România:

„Cei ce vor scrie istoria ţării de prin jumătatea secolului trecut şi vor trata despre dezvoltarea ei economică, nu vor putea să nu vorbească de căile ferate, care au fost factorul cel mai de căpetenie al acestei dezvoltări.”.

             

PROIECTUL  CULTURAL - EDUCATIV - SOCIAL   “ARCADE PESTE TIMP ŞI APE

s-a desfăşurat în data de 25 septembrie 2015 cu plecare din  Gara de Nord, la Staţia CF Cernavodă şi la Staţia CF Constanţa, respectiv la Muzeul Căilor Ferate.